Close
Nem kell túl messzire utazni a világ legdrágább sajtjáért

Nem kell túl messzire utazni a világ legdrágább sajtjáért

Honnan származik a világ legdrágább sajtja? Azt gondolhatnánk, egy jóféle francia, holland, olasz, esetleg svájci sajt birtokolja a címet, pedig a választ jóval közelebb kell keresnünk.

A szerb–magyar határtól kétszáz kilométernyire található a Zasavica természetvédelmi terület és rezervátum, amely nemcsak mesebeli lankáiról híres, hanem arról is, hogy számos veszélyeztett faj otthona, és ott készítik a világ legdrágább sajtját. A pule szamártejből készül, amit csak a Szerbiában és Montenegróban őshonos balkán szamarakból nyernek.

A sajtokat az 1825 hektáros természetvédelmi terület vezetője, Szlobodan Simics és kollégái készítik.

Céljuk nemcsak az volt, hogy megalkossák a világ legdrágább sajtját, hanem hogy védelmet nyújtsanak a balkáni szamaraknak, amelyek a modern mezőgazdasági gépek miatt a kihalás szélére kerültek.

Most több mint száz szamár él a rezervátumban, és ad naponta tejet a sajtkészítéshez.

Mitől olyan különleges?

A Szerbiában készülő sajt olyan, mint egy jól morzsálódó feta, és legalább annyira gazdag ízvilágú, mint egy spanyol Manchego.

A pule több ok miatt is egyedi és ritka sajtnak számít. Az egyik, hogy körülbelül huszonöt liter szamártej szükséges egy kilogramm puha, lágy sajt készítéséhez. Összehasonlításképpen: egy kilogramm keménysajt készítéséhez elég tíz liter is. Arról pedig semmiképp sem szabad elfeledkezni, hogy a szamár makacs állat, ezért nehezen ad tejet: egy fejésnél csak körülbelül 0,2 litert. Fejőgép hiányában mindezt napi háromszor, kézzel fejve szerzik be a gazdák. A tejnek borsos ára van, literenként negyven eurót (kb. 13 ezer forint) kérnek érte, egyrészt a hosszadalmas fejés, másrészt jótékony hatása miatt.

A szamártej ugyanis 60%-kal táplálóbb, mint a hagyományos tehéntej.

A másik ok, ami miatt a pule annyira különleges, hogy alacsony a zsírtartalma, mindössze egy százalék tejzsírt tartalmaz. Rendkívül gazdag C-vitaminban, és még az újszülöttek táplálására is alkalmas. A szamártejet viszont nagyon nehéz sajttá változtatni, mivel nem rendelkezik elég kazeinnel az alvadáshoz. Szlobodan Simics egy titkos recept alapján készíti a pule-t, a folyamat rendkívüli gondosságot és figyelmet igényel. Simics nagyon büszke arra, hogy a világon egyedül itt készül szamártejből sajt.

A világ legdrágább sajtjai

A rengeteg munka meghozza az árát. Egy kiló pule ezer euróba, azaz jelenlegi árfolyamon körülbelül 330 ezer forintba kerül. Ezzel megelőzi az angliai Leicestershire-ben készített White Stilton Goldot, és birtokolja a “világ legdrágább sajtja” címet (Nagy-Britannia legbriliánsabb sajtjának ára körülbelül 260 ezer Ft/kg). Tehéntejből készült, lágy, mégis intenzív ízvilágú sajt, amely a pule-hoz hasonlóan könnyen darabolható. Érési ideje körülbelül kilenc hónap. Különlegessége, hogy a sajtra huszonnégy karátos aranypelyheket szórnak.

A világ harmadik legdrágább sajtja is brit. A brutoni Wyke család gazdaságában az 1860-as évek óta készülnek sajtok, legdrágább és legnépszerűbb termékük a Wyke Farms Cheddar: egy kilogramm körülbelül 133 ezer forint. Tizenkét hónap alatt éri el tökéletes állagát, kissé savanykás, telt ízvilágú.

Kereskedelmi forgalomban nem kapható

Rossz hír, hogy keveset készítenek belőle, ezért a két brit sajttal ellentétben a szerb pule kereskedelmi forgalomban nem kapható. “Ha kereskedelmi forgalomba kerülne, három-négy vagy akár ötezer eurót is elkérhetnének kilójáért” – mondta korábban a sajtónak Szlobodan Simics, a Zasavica vezetője. Megrendelésre, éttermeknek szállítanak belőle Németországba, az Egyesült Királyságba és az Egyesült Államokba is.

Az igazi gurmanoknak tehát néhány száz kilométert kell utazniuk, hogy megkóstolják a világ legdrágább sajtját, és közben élvezzék a zöld lankák nyújtotta festői környezetet.

Van egy jó hírünk.

Megjelent a Roadster magazin első nyomtatott kiadása, amelyben olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szép lett, reméljük, neked is tetszeni fog.

Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazin első számát.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images, scmp.com, twistedfood.co.uk)

Close