Close
Nem kell túl messzire utazni a világ legdrágább sajtjáért

Nem kell túl messzire utazni a világ legdrágább sajtjáért

Honnan származik a világ legdrágább sajtja? Azt gondolhatnánk, egy jóféle francia, holland, olasz, esetleg svájci sajt birtokolja a címet, pedig a választ jóval közelebb kell keresnünk.

A szerb–magyar határtól kétszáz kilométernyire található a Zasavica természetvédelmi terület és rezervátum, amely nemcsak mesebeli lankáiról híres, hanem arról is, hogy számos veszélyeztett faj otthona, és ott készítik a világ legdrágább sajtját. A pule szamártejből készül, amit csak a Szerbiában és Montenegróban őshonos balkán szamarakból nyernek.

A sajtokat az 1825 hektáros természetvédelmi terület vezetője, Szlobodan Simics és kollégái készítik.

Céljuk nemcsak az volt, hogy megalkossák a világ legdrágább sajtját, hanem hogy védelmet nyújtsanak a balkáni szamaraknak, amelyek a modern mezőgazdasági gépek miatt a kihalás szélére kerültek.

Most több mint száz szamár él a rezervátumban, és ad naponta tejet a sajtkészítéshez.

Mitől olyan különleges?

A Szerbiában készülő sajt olyan, mint egy jól morzsálódó feta, és legalább annyira gazdag ízvilágú, mint egy spanyol Manchego.

A pule több ok miatt is egyedi és ritka sajtnak számít. Az egyik, hogy körülbelül huszonöt liter szamártej szükséges egy kilogramm puha, lágy sajt készítéséhez. Összehasonlításképpen: egy kilogramm keménysajt készítéséhez elég tíz liter is. Arról pedig semmiképp sem szabad elfeledkezni, hogy a szamár makacs állat, ezért nehezen ad tejet: egy fejésnél csak körülbelül 0,2 litert. Fejőgép hiányában mindezt napi háromszor, kézzel fejve szerzik be a gazdák. A tejnek borsos ára van, literenként negyven eurót (kb. 13 ezer forint) kérnek érte, egyrészt a hosszadalmas fejés, másrészt jótékony hatása miatt.

A szamártej ugyanis 60%-kal táplálóbb, mint a hagyományos tehéntej.

A másik ok, ami miatt a pule annyira különleges, hogy alacsony a zsírtartalma, mindössze egy százalék tejzsírt tartalmaz. Rendkívül gazdag C-vitaminban, és még az újszülöttek táplálására is alkalmas. A szamártejet viszont nagyon nehéz sajttá változtatni, mivel nem rendelkezik elég kazeinnel az alvadáshoz. Szlobodan Simics egy titkos recept alapján készíti a pule-t, a folyamat rendkívüli gondosságot és figyelmet igényel. Simics nagyon büszke arra, hogy a világon egyedül itt készül szamártejből sajt.

A világ legdrágább sajtjai

A rengeteg munka meghozza az árát. Egy kiló pule ezer euróba, azaz jelenlegi árfolyamon körülbelül 330 ezer forintba kerül. Ezzel megelőzi az angliai Leicestershire-ben készített White Stilton Goldot, és birtokolja a “világ legdrágább sajtja” címet (Nagy-Britannia legbriliánsabb sajtjának ára körülbelül 260 ezer Ft/kg). Tehéntejből készült, lágy, mégis intenzív ízvilágú sajt, amely a pule-hoz hasonlóan könnyen darabolható. Érési ideje körülbelül kilenc hónap. Különlegessége, hogy a sajtra huszonnégy karátos aranypelyheket szórnak.

A világ harmadik legdrágább sajtja is brit. A brutoni Wyke család gazdaságában az 1860-as évek óta készülnek sajtok, legdrágább és legnépszerűbb termékük a Wyke Farms Cheddar: egy kilogramm körülbelül 133 ezer forint. Tizenkét hónap alatt éri el tökéletes állagát, kissé savanykás, telt ízvilágú.

Kereskedelmi forgalomban nem kapható

Rossz hír, hogy keveset készítenek belőle, ezért a két brit sajttal ellentétben a szerb pule kereskedelmi forgalomban nem kapható. “Ha kereskedelmi forgalomba kerülne, három-négy vagy akár ötezer eurót is elkérhetnének kilójáért” – mondta korábban a sajtónak Szlobodan Simics, a Zasavica vezetője. Megrendelésre, éttermeknek szállítanak belőle Németországba, az Egyesült Királyságba és az Egyesült Államokba is.

Az igazi gurmanoknak tehát néhány száz kilométert kell utazniuk, hogy megkóstolják a világ legdrágább sajtját, és közben élvezzék a zöld lankák nyújtotta festői környezetet.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images, scmp.com, twistedfood.co.uk)

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom