Meghökkentő, modern átirata épül a Szfinxnek Egyiptomban

A stilizált Szphinx egy szoborszerű luxusotthon lesz, felül egy szinte önálló házként működő hálószobával.

Egyiptom északi partvidékére tervezett modern Szfinx-átiratot a spanyol Fran Silvestre építésziroda. A Földközi-tenger partjához közeli kétemeletes épület egyetlen, 30 centisnél keskenyebb szalagfallal szimbolizálja a bölcsesség istenének hagyományos egyiptomi ábrázolását. Az első látásra kissé talányos függőleges elem változó keresztmetszettel ad otthont a kommunikációs magnak.

A függőleges falrészből egy konzolos szerkezet emelkedik ki, amit háromszögelt acélszerkezettel oldanak meg. Ezt az elemet a földön építik meg, a lehető legnagyobb precizitással, előkamrákat használva, majd utólag emelik a függőleges falra. Az egyensúly javítása érdekében vasbetonból ellensúlyt helyeznek a konzol hátsó végére.

A fő kihívást a kommunikációs magot elrejtő függőleges szerkezet jelenti, ami a szükséges merevséget és ellenállást biztosítja.

A ház alsó szintje tartalmazza szinte az összes funkciót, kivéve a felső szinten, afféle önálló házként elhelyezkedő fő hálószobát.

Az építészek több kortárs referenciát is figyelembe vettek, például Gio Ponti Pirelli tornyának alaprajzát, amivel Ponti az épület magasságát hangsúlyozó optikai hatást ér el. Andreu Alfaro hagyományokat szintetizáló munkáinak hatása ugyancsak meghatározó hatást gyakorolt az épület tervezésére.

 

The Sphinx
Tervező: Fran Silvestre Arquitectos, Valencia
Bruttó szintterület: 9560 m²
Hasznos alapterület: 3020 m²
Szintek száma: 2
Férőhelyek száma: 10

A Fran Silvestre Arquitectos korábban is felkerült már a Roadster radarjára egy spanyolországi házzal, ami szinte olyan benyomást kelt, mintha lebegne a föld fölött.

(Forrás, képek: Fran Silvestre Arquitectos)

Egyiptom | szfinx | fran silvestre arquitctos | építészet | A nagy szfinx

FOLYTASD EZZEL

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Itt úgy alkotják meg az öltönyöd, mintha James Bondnak készítenék

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
A pihenés új értelmet nyer ebben az ötcsillagos szállodában
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom