Be kell vallanunk, teljesen félreismertük Szibériát

Szibériáról általában a végtelen szabadság, a hatalmas, gyéren lakott tundra és tajga, a kegyetlenül kemény telek, no és a rossz infrastruktúra jut az eszünkbe.

Vagy az elhagyatott kényszermunkatáborok, továbbá azok a kőolaj- és földrajzkitermelők, nemesfém- és szénbányák, ahol tízezrek robotolnak rossz munkakörülmények között. Ennek a sötét képnek az etalonja Norilszk, amely a bolygó egyik legélhetetlenebb városa, és első ránézésre egy kiköpött Silent Hill.

De miután többet megtudsz róla, rájössz, hogy nem csak első ránézésre volt az.

Az arktiszi szellemvárosba nem szívesen merészkednél

Norilszk egy Szeged méretű orosz város az Arktiszon. Megemlíthetnénk vele kapcsolatban a Gulag-rendszer részeként három évtizeden át fennálló Norillag munkatábort, azt, hogy csak repülővel lehet megközelíteni, és azt is, hogy a városba külföldi állampolgárok csak engedéllyel léphetnek be. Nem túl bizalomgerjesztő, igaz?

Norilszk tipikusan az a hely, amelyet jobb elkerülni akkor is, ha egy mogorva varázspálcát dugnak az orrunk alá. Ugyanakkor van Szibériának egy másik arca is, amelyik fejlett, sűrűn lakott, urbánus és igen barátságos. Nyilván, ha egy kontinensnyi méretű régióról beszélünk, nem is vehetjük egy kalap alá az egészet, de ha rászolgál bármelyik település is arra, hogy Szibéria fénypontjának nevezzük, akkor az Novoszibirksz lesz. Az Orosz Föderáció harmadik legnagyobb városáról van szó, amely

a Transzszibériai vasútvonal fontos csomópontja, a szibériai birodalom ipari, tudományos, kulturális és oktatási központja, ahol mintegy másfél millió ember él.

Külön érdekesség, hogy a szibériai főváros Sepsiszentgyörgy testvérvárosa is egyben. És hogy milyen is ott élni? Hát egyáltalán nem olyan, mint amilyennek az ember a szibériai életet és világot elképzeli.

És ha már Oroszország:

Különleges túraútvonallal várják Oroszországban a kalandozni vágyókat

Egy különleges túraútvonalat alakítanak ki a Permi határterületben a csillagászat és a természetjárás nagy szerelmeseinek.

 

oroszország | norilszk | szibéria | Novoszibirksz | Orosz Föderáció

FOLYTASD EZZEL

Új, minden eddiginél látványosabb videó készült a világ legnagyobb építkezéséről

Egyetlen versenyen három díjat is nyert ez a klip, ami a világ egyik legnagyobb land art művét kelti életre

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram