Az örökös magyar bajnok sommelier, Szik Mátyás saját bormárkát indított, SZMsommelier néven.
Szik Mátyás 2014 és 2015 után 2016-ban harmadszor is sommelier magyar bajnoki címet nyert, ezzel három évtized alatt – máig összesen a harmadik – örökös magyar bajnok sommelier-vé vált. Ezt a tudást tovább bővítve, rengeteg tanulás és nemzetközi környezetben szerzett munkatapasztalat után 2017-ben vehetett részt a Best Young Sommelier of the Word versenyen. 2018-tól kezdve a Court of Masters sommelier programba kerülve először az első Introductory (2018), majd a második Certified Sommelier (2019) szintet is sikeresen teljesítette. A Four Seasons Hotel Gresham Palace beverage manager és head sommelier pozíciójában szerzett tudását és tapasztalatait 2017-től trénerként és szaktanácsadóként kamatoztatta.
"Olyan minőségi magyar családi márka létrehozását terveztem, amelynek égisze alatt nem csupán a vendéglátásban és otthon használt prémium, kézzel készült kötényeket, sommelier-kendőket tervezzük és gyártjuk, hanem az évek alatt a borászatoknak nyújtott tanácsadói tevékenységemet immáron saját borcsaládunk kialakításánál is kamatoztatni tudom” – mondja Szik Mátyás, az SZMsommelier márka tulajdonosa.
Az SZMsommelier borok célja egy-egy borvidékről, több borászat tételéből készülő házasítások által egy, a borkedvelők és a szakma által is kedvelt, egyensúlyos, könnyen fogyasztható és a gasztronómiában is széleskörűen felhasználható borok megalkotása volt.
A most bemutatkozó borcsalád, egy egyensúlyos és összetett, ugyanakkor könnyű fehér bort, üdítő és gyümölcsös légies rozét, valamint egy komplex szekszárdi vörös házasítást és egy modern, feszes, de nagyon elegáns ötputtonyos aszút foglal magában. A fehér és rozé borokon keresztül a Mátrai borvidékre, míg a vörös házasítással Szekszárdra, az aszúval pedig Tokajba kalauzol bennünket a szakember.
„A legfontosabb a borkedvelők ízlésének szem előtt tartása, valamint, hogy a megálmodott cuvée-k az otthoni gasztronómiában és a professzionális vendéglátásban is széleskörűen felhasználhatók legyenek” – teszi hozzá Szik Mátyás.
Az SZMSsommelier márka logója a sommelier hivatásra, a vendéglátással való kapcsolatra utal, és nem utolsósorban a háromszoros magyar bajnok sommelier és gyermekeinek monogramja ihlette.
A mostani tételekről így ír a márka névadója:
SZMsommelier Rosé Kékfrankos
Kristálytiszta könnyed gyümölcsösség a Mátrából, mert hiszek benne. Eper, málna és piros bogyós gyümölcsök. Fogyasztását aperetifikent vagy akár egy könnyed málnás panna cottához, esetleg dinnyesalátához, jól lehűtve ajánlom. Nem sértődöm meg, ha rozéfröccsöt is iszik belőle. Jó fröccsöt csak jó borból lehet készíteni.
SZMsommelier Fehér Olaszrizling
A bor könnyed citrusos, mandulás ízét finom fűszeresség és ásványosság teszik igazán összetetté. Tökéletesen párosítható grillen készült tengeri halakhoz, vagy tejszínes tésztákhoz. Fogyasztását 6–8°C fokon ajánlom klasszikus fehérboros pohárból. Nem sértődöm meg, ha rozéfröccsöt is iszik belőle. Jó fröccsöt csak jó borból lehet készíteni.
SZMsommelier Vörös cuvée – Cabernet Franc – Kékfrankos – Malbec – Cabernet Sauvignon
Telt, fűszeres és ízgazdag, ugyanakkor a modern világ borízlését tükröző házasítás, a cabernet franc testével, a malbec struktúrájával és különlegességével, illetve a számomra oly kedves kékfrankos gyümölcsösségével. Oldalashoz, barbecue kacsához, vagy csak úgy, ha egy komplex modern vörösre vágyunk a mindennapokban.
SZMsommelier 5puttonyos Tokaji Aszú
Modern, de hagyománytisztelő stílus. Mézes, szárított gyógynövényes karakter, kamillával és vaníliával. A savérzet és citrusos frissesség Tokaj-hegyalja egyedi karakterével. Bármilyen sütemény mellé, de tulajdonképpen magában is hatalmas élmény.
A borkollekció jelenleg a Tesco polcain, az SZMsommelier webshopjában érhető el, de tervben van a partnerkör bővítése.
Ez is érdekelhet:
(Fotók: Szik Mátyás, SZMsommelier-Facebook)
szik mátyás | sommelier | bormárka | SZM sommelier | borkultúra | bor-étel párosítás
Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója
A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!