Menny és Föld között lebeg a templom, amelynek egyik „fala” maga is szikla

Fenségesen mutat a sziklához odabújó olaszországi templom, ami éppen ezzel a bújással tud elférni a meredek hegyen.

Veronától északra, a Garda-tó keleti partjától nem egészen tíz kilométerre fekszik Santuario Madonna della Corona.

Pont olyan kacskaringós, hegyi szerpentines helyen fekszik, amilyen a neve is. De ha már egy icipici hely van a hegyoldalban, akkor miért ne épülne oda egy templom is?

Épült is, a Monte Baldo büszkesége, Észak-Olaszország egyik titkos gyöngyszeme, a Santuario Madonna della Corona, zarándoklatok állomása, ünnepségek helyszíne.

A sziklatalapzat, amire a templom épült 774 méterrel van a tengerszint felett, és pompás kilátás nyílik az Adige-folyó völgyére.

De bemenni is megéri, belül ugyanis a templom egyik „fala” részben maga a szikla, ami lenyűgöző látványt nyújt. A honlap szerint legkésőbb a 13. században már működött itt egy helyi szerzetesrend és állt egy kápolna, de akkor még csak egy veszélyes, keskeny hegyi ösvényen lehetett megközelíteni. A mai templom építése 1625-ben kezdődött és csak 1685-ben fejeződött be.

A következő évszázadokban többször bővítették, átalakították, számos új szobor került be, és rendes hegyi utat is építettek oda. Végül a mai formáját 1978-ban nyerte el az épület:

1974-ben Guido Tisato építészt megbízták egy átfogó beavatkozási tervvel, amely csak a legfontosabb részeit őrizte meg a meglévő templomnak. Le is zajlottak a munkálatok, majd 1978. június 4-én Giuseppe Carraro püspök ünnepelhette az új kegyhely és az új oltár felszentelését. 1982-ben a kegyhely a „basilica minor” címet kapta, hat évvel később pedig II. János Pál pápa is meglátogatta.

A templom egész évben látogatható, reggel nyolc és este hat között még holtszezonban (novembertől áprilisig) is, azon kívül pedig reggel héttől este 19.30-ig.

(Fotók: Unsplash)

templom | Garda-tó | szikla | olaszország

FOLYTASD EZZEL

Csak ekkor lehet kipróbálni a Bang & Olufsen csúcsmodelljeit Magyarországon

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom