Ma több mint 85 millió pezsgősdugó durran Olaszországban: így telik a szilveszter a mediterrán félszigeten

Hetvenezer embert várnak a római Circus Maximus mezejére egy koncertre az óév utolsó estéjén, miközben az olaszok nagy része szórakozóhelyeken vagy családban szilveszterezik, és több mint 85 millió pezsgősüveget bontanak majd ki az agrárszövetségek adatai szerint.

A tűzijáték és petárdadurrogtatás már megkezdődött az utcákon és teraszokon, de "koncert" éjféltől lesz a leghangosabb, miközben a hatóságok folyamatosan figyelmeztetnek az engedély nélküli pirotechnikai eszközök veszélyére.

Szilveszter Nápolyban

Rómában vasárnap délelőtt tízezer darab tűzijátékot foglaltak le egy utcai árustól, Nápolyban igyekeznek ellenőrizni a nagyobb teraszokat és tereket, ahol "lövészállásokat" szoktak kialakítani a rakéták fellövésére. 2021 óta országosan több mint háromezer-kétszáz súlyos sérültje volt a szilveszteri tűzijátékoknak, hatan pedig életüket veszítették.

A Coldiretti agrárszövetség előrejelzései szerint az új év köszöntésére több mint nyolcvanötmillió pezsgőt bontanak ki az olaszok, akik a hazai buborékokat részesítik előnyben a francia vagy más pezsgővel szemben.

Több mint tízmillió olasz utazott külföldre, közel ötmillióan otthonukban búcsúztatják az óévet, a többség pedig szórakozóhelyeken, étteremben, ahol ünnepi menüvel várják a vendégeket. Az asztalokról nem fog hiányozni a lencse.

Rómában a Circus Maximus mezején rendezik a szabadtéri szilveszteri könnyűzenei koncertet, amelyre hetvenezer embert engednek be öt biztonsági kapun keresztül. A főváros főbb műemlékeit lezárják, nem lesz megközelíthető a Trevi-kút és a Spanyol-lépcső sem a vandálakciók elkerülésére.

Milánóban a dóm előtti téren, Nápolyban az egyik tengerparthoz közeli téren tartják a tömeges visszaszámlálást. Minden szabadtéri ünneplésre meghatározott létszámban engedik be az embereket. Este hat órától hétfő reggelig tilos a palackos alkoholos italok árusítása. A legszebb tűzijáték idén is a nápolyi tengerparton és a velencei szigetek felett várható, 2024 köszöntését egyedül a vasárnap megérkezett eső ronthatja el.

Ami az újévi várakozásokat illeti, a felmérések szerint az olaszok hatvan százaléka biztos abban, hogy jobbra fordul a sorsa a jövő évben. Több mint harminchárom százalék mondta azt, hogy az új évben testi erőnlétét akarja javítani, és le akar fogyni.

Ez az öt város igazán megadja a módját a szilveszternek, a magyarok pedig ezekre a helyekre utaznak a legszívesebben az év végén.

(Forrás: MTI, képek: Unsplash, Getty Images)

koncert | nápoly | szórakozás | szilveszter | róma

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom