Így juthatsz el a szivárványhoz

Álmodtál már arról, hogy elutazol  a szivárványhoz? Könnyebb, mint gondolnád. Mindössze foglalnod kell egy repülőjegyet Peruba.

A dél-amerikai ország természeti látnivalók terén igencsak el van eresztve. Az egyik legértékesebb közülük a Rainbow Mountain, vagyis a Szivárvány-hegy, amely elég vad Instagram-hírnévre tett szert az utóbbi években.

A Szivárvány-hegy, más néven Montaña de Siete Colores (Hét szín hegye) az Andokban, Peru Cusco régiójában található.

A lenyűgöző képződménnyel kapcsolatos első kérdés rendre a színek kialakulásának okára vonatkozik, de mielőtt ezt megálaszolnánk, nem árt tisztában lenni azzal, hogy óvatosan kell állni a hegyről készült, interneten látott fényképekhez.

A szuperfényes és -színes fotókat legtöbbször Photoshoppal vagy egyéb filterek segítségével szépen feljavítják, ám ez nem jelenti azt, hogy a valóság unalmas lenne. Sőt.

A hegyoldalak úgy festenek, mintha sárgára, zöldre, vörösre és lilára mázolták volna őket, élőben egy kicsit természetesebbnek tűnnek.

A  színek azért alakultak ki, mert korábban jég borította a területet. Amikor a terület olvadásnak indult, a víz összekeveredett a talajban lévő ásványi anyagokkal, ami aztán a ma látható sokféle színűvé változtatta a vidéket. A vörös területek a rozsdakeveréknek, a sárgák a vas-szulfidnak, a lilák a goethitnek vagy oxidált limonitnak, a zöldek pedig a kloritnak köszönhetők.

Fontos tudnivaló, hogy az időjárás nagyban befolyásolja a Rainbow Mountain-élményt. Az utazást a melegebb hónapokra érdemes tervezni, amikor alacsony a csapadék valószínűsége, ugyanis az eső vagy a hó megnehezíti a túrázást és a színek is tompábbak lesznek. Ugyanakkor a napsütéses csúcsidőszakban vagy a déli órákban történő fotózás valószínűleg szintén elmossa a fényképeket a túlzott fényáradat miatt.

A legjobb időpontnak tehát a reggeli vagy az esti órák tűnnek a Szivárvány-hegy felfedezésére (és a fotózásra), közvetlenül napfelkelte után vagy napnyugta előtt.  Ez a két napszak ugyanis az úgynevezett "aranyóra", mivel a fény hajlamos arra, hogy gyönyörű égetett narancssárga árnyalatúvá váljon, és mindent, amihez "hozzáér", ugyanolyan lenyűgözővé tegyen.

Ami pedig az ideális hónapokat illeti, valamikor március és november között, illetve pontosan júniustól augusztusig ajánlott felkerekeni, ha kék égboltot és kellemes időjárási körülményeket szeretnénk az élménygyűjtéshez.

A Szivárvány-hegyes kalandhoz először Cusco felé kell tendálni, aztán a városból két-három órás autóútra indulni Pitumarca irányába. Ezt követően Qesoyunóba kell eljutni a túra megkezdéséhez. A bázisról  körülbelül két-három órás túra vezet fel a csúcsra, majd további három óra lefelé vissza a bázisra. Maga az út komoly kihívást jelent, ezért kezdő túrázóknak nem ajánlott. A másik fontos dolog, amit nem szabad elfelejteni, hogy a hegy meglehetősen magasan (kb. 5200 méteren) fekszik, ezért sok vizet ajánlott elpakolni és időt kell szánni az emelkedőre és az ereszkedésre.

Az AllTrails szerint az oda-vissza útvonal összesen 6,2 mérföldet (kb. tíz kilométert) tesz ki, és átlagosan három óra tizenegy percet vesz igénybe. "A magasság nem vicc! Fél kilométerenként meg kellett állnunk, hogy levegőt vegyünk a viszonylag sík terep ellenére. A csúcsra vezető utolsó kilométer nagyon meredek és abszolút brutális" – írta egy túrázó.

Kevés olyan országot találunk a földön, amely ennyi misztikumot rejtene. Gondoljunk csak az elveszett városaira, az ősi romjaira, az inkák építészeti remekeire, vagy a természetfeletti(nek ható) látnivalóira az úszó szigetektől kezdve a borongós hegycsúcsokig. Perunak sokszínű és változatos, izgalmas és rejtélyes világa van. 

(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Unsplash)

szivárvány | peru | színes | szivárvány-hegy | túra

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom