Jó hírt kapnak a magyar utazók, változik a határellenőrzés a dél-európai úti célon

Bulgária március 31-től részlegesen csatlakozik a schengeni övezethez, ami azt jelenti, hogy gördülékenyebbé válik a légi és tengeri közlekedés az országba.

Ennek jegyében pedig a szófiai repülőtéren is gyorsabban túleshetünk az ellenőrzési folyamatokon. A 2-es terminálon március 6-tól magunk ellenőrizhetjük elektronikusan a beszállókártyákat a biztonsági ellenőrzés előtt. Emellett az érkező utasokat további egyszerűsített eljárásokkal várják az induló országuktól függően.

Aki a schengeni övezetből utazik, rögtön a leszállás után a poggyászáért mehet anélkül, hogy ellenőriznék az útlevelét.

A nem schengeni országokból érkező utasoknak továbbra is az útlevélellenőrzéshez kell menniük először.

Ezentúl a reptér utasainak több mint kétharmada fog tudni gyorsabban áthaladni a terminálokon, és a járatokat is másképpen osztják el az 1-es és 2-es terminálok között. A változásokról a légitársaságokkal együtt tájékoztatják az utasokat, hogy senki ne menjen rossz terminálra.

A szófiai reptéren 2023 első félévében összesen 3,4 millió utas fordult meg, ami 0,7 százalékkal kevesebb, mint a járvány előtti időszakban volt.

Bulgária néhány szárazföldi határán is eltörölné az ellenőrzést, ezt azonban egyelőre valószínűleg nem tudja megvalósítani.

(Forrás: Schengen Visa Info, képek: Getty Images)

ellenőrzés | schengen | határellenőrzés | reptér | repülő

FOLYTASD EZZEL

Hat csodálatos európai nemzeti park, ahol feltöltheted a lelked – és a tüdőd

Elárulta egy légiutas-kísérő, hogy hol ülnek a legidegesítőbb utasok a gépen

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram