Close
Sztrájkol Európa – Erre lehet számítani a következő hetekben

Sztrájkol Európa – Erre lehet számítani a következő hetekben

Sztrájkhullám dúl Európában, mivel sok munkavállaló elégedetlen amiatt, hogy az egekbe szökő inflációval nem párosulnak magasabb bérek. A munkabeszüntetések okozta járatkésések vagy -törlések alapjaiban befolyásolhatják az utazást, úgyhogy összeszedtük, néhány országban mi a helyzet most. Akár óráról-órára változhat minden, szóval, érdemes mindig tájékozódni indulás előtt!

Spanyolország

Spanyolország néhány forgalmasabb repülőterén a földi kiszolgálást és árufuvarozást végző Swissport vállalat szakszervezeti dolgozói sztrájkolnak. Ezek repterek pedig: Madrid-Barajas, Barcelona-El Prat, Reus, Alicante, Valencia, Murcia, Málaga, Almería, Salamanca, Valladolid, Burgos, Logroño, Zaragoza, Huesca, Lanzarote, Gran Canaria és Tenerife Sur, melyeken február 27-től április 13-ig minden hétfőn, kedden és csütörtökön 24 órás munkabeszüntetést tartanak.

A spanyol törvényeknek megfelelően a szakszervezeteknek minimális szolgáltatást kell nyújtaniuk. Eddig a sztrájkok nem okoztak jelentős késéseket.

Olaszország

Olaszország fő vasúttársaságának (Trentitalia) alkalmazottai április 14-én nyolcórás országos sztrájkban vesznek részt, a munkabeszüntetés a tervek szerint reggel kilenc órakor kezdődik és délután öt órakor ér véget.

A munkabeszüntetés attól függ, hány munkavállaló csatlakozik hozzá, de a jelenlegi megállapodásnak megfelelően a Trenitalia minimális szolgáltatást nyújt a sztrájk ideje alatt. A munkabeszüntetést az olasz szakszervezetek a Trenitalia és a partnercégek nem kielégítő munkakörülményei elleni tiltakozásként hirdették meg.

A milánói tömegközlekedési vállalat, az ATM alkalmazottai április 19-én 8.45-12.45 között ismét sztrájkolni fognak. Jelenleg nincs pontos információ arról, hogy a demonstráció ideje alatt biztosítják-e az alapvető szolgáltatásokat.

Németország

A német közszférában dolgozók a bérekről folytatott tárgyalások eredménytelensége után újabb egyeztetések jöhetnek. Ez azt jelenti, hogy a közlekedési ágazatot érintő sztrájkokat egyelőre felfüggesztették. Április végén azonban újraindulhatnak.

Franciaország

A szakszervezetek országszerte folyamatos, tüntetésekkel járó harcot folytatnak a nyugdíjkorhatár 62-ről 64 évre történő emelése ellen.

Április 13-ra több ágazatban – köztük a közlekedésben – újabb „akciónapot” hirdettek, ezen a napon a párizsi szemétszállítók és sztrájkolni fognak.

Az elmúlt sztrájknapokon a tömegközlekedési szolgáltatások viszonylag kevésbé voltak érintettek – az április 6-i napon például a tömegközlekedés kevés fennakadással működött Párizsban, csupán három metróvonalra terjedt ki, míg a buszok és villamosok rendben közlekedtek.

A négy TGV és az Ouigo vonalain közlekedő vonatok közül három járt a legutóbbi sztrájknapon. A pontos sztrájkmenetrendek a munkabeszüntetést megelőző napon 17 órakor válnak elérhetővé. Az Eurostar nem jelentett be járattörléseket vagy fennakadásokat.

Ami a légi közlekedést illeti, a belföldi járatok mintegy húsz százalékát előzetesen törölték néhány francia repülőtéren. Közéjük tartozott Orly-Párizs, Marseille-Provence, Bordeaux és Nantes.

A korábbi sztrájknapokon egyébként a műemlékek,a  nevezetességek és múzeumok – például a versailles-i kastély, valamint a Louvre – is bezártak.

Mindenképpen érdemes utánajárni ennek is.

Egyesült Királyság

A Közszolgálati és Kereskedelmi Szolgáltatók Szakszervezetének (PCS) több mint ezer tagja, köztük az angliai, skóciai és walesi útlevélhivatalokban dolgozók április 3-tól május 5-ig sztrájkolnak. A munkabeszüntetés a Durhamban, Glasgow-ban, Liverpoolban, Londonban, Newportban, Peterborough-ban és Southportban dolgozókat érinti.

A Business Travel Association becslése szerint a sztrájk ideje alatt több mint egymillió útlevélkérelmet kell feldolgozni. Jelenleg nem tervezik a hivatalos procedúra megváltoztatását, amely szerint az útlevél megszerzése legfeljebb tíz hetet vesz igénybe.

A Heathrow repülőtér vezetése közölte, hogy az öthetes sztrájk ideje alatt minden a szokásos módon halad majd. A vészhelyzeti tervek “jól működnek”, a sztrájk miatt nem voltak az utolsó pillanatban törölt járatok. A repülőtér szerint az esetleges járattörlésekről korábban megállapodtak, és az utasokat előre értesítették.

Eközben legutóbb a környezetvédelmi intézkedései miatt került be az amszterdami Schiphol reptér a hírekbe, most pedig a kényelmi fokozaton csavartak egyet. Az utazók ugyanis díjmentesen foglalhatnak idősávot a biztonsági ellenőrzésre, már amennyiben a schengeni övezeten belül utaznak, de az ígéret szerint hamarosan más célállomásokkal is bővül a lehetőség.

(Forrás: EuroNews, fotók: Getty Images)

olaszország | franciaország | sztrájk | Németország | vonat

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Drónok csapódtak az M3-as autópályára, lezárták a szakaszt a nyomozók

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram