Close
Egészen hihetetlen, mi épült Kína legnagyobb sivatagában

Egészen hihetetlen, mi épült Kína legnagyobb sivatagában

Olajlelőhelyeket és nehezen megközelíthető területeket kapcsol be a vérkeringésbe, felére csökkentve egy tizenkét órás utat.

A múlt héten adták át Kínában azt a 334 kilométeres autópályát, amely a Takla-Makán sivatagon, ezen belül is a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen halad át észak-déli irányban a Tien-san-hegység déli lejtőjétől az Altin-Tag-hegység északi oldaláig, Yuli megyét és a Pajingolin mongol prefektúrát kötve össze Qiemo megyével. Ez a harmadik olyan autópálya, amely észak-déli irányban szeli át a Takla-Makánt.

A Tarim folyó feletti szakasz

Az útvonal tizenkét óráról hat órára csökkenti a menetidőt Qiemo megye és Korla, a mongol autonóm prefektúra fővárosa között, valamint érinti a Tarim-medence gazdag kőolajlelőhelyeit is, támogatva így az olaj- és gázkitermelést és -szállítást.

A kedvezőtlen földrajzi viszonyok és a szélsőséges időjárás miatt Hszincsiang déli részének egyes régióit eddig nehezen lehetett megközelíteni, és az új pálya építése sem volt mentes az embert próbáló körülményektől.

Mint az autópályát építtető, ultranagy infrastruktúra beruházásokra specializálódott China Communications Construction multinacionális vállalat egyik projektmenedzsere elmondta,

a hét hónapos szeles szezon zord időjárása és gyakori homokviharai mellett a munkásoknak a víz, az áram és a térerő hiányával is meg kellett küzdeniük.

Nemrég nyílt meg egyébként Kína leghosszabb, egészen hihetetlen víz alatti alagútja, és Ázsia legnagyobb vasútállomása.

(Forrás: Asia News Network, képek: Getty Images)

Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület | autópálya | kína | takla-makán | sivatag

FOLYTASD EZZEL

Az EU Magyarország számára is drasztikus döntést hozott: meghosszabbítják a gazdasági szankciókat Oroszország ellen

Zene, művészet és hihetetlen ételek várnak Madridban

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram