Így varázsoltak társasházból családi házat Budán

Aki egybenyitja egy budai társasház négy lakását, hogy egyetlen nagy otthont nyerjen belőle, annak már eleve nyert ügye van, gondolhatnánk. Pedig… de mutatjuk inkább, milyen ez a gyakorlatban, a Geppetto stúdió tervezésében.

Amikor a négylakásos társasház egy család tulajdona lett, először úgy gondolták, bőven lesz hely mindenre, éppen ezért egyszerű lesz újratervezni az otthont. A munkával a Geppetto stúdiót bízták meg, amikor a ház már-már készen állt az engedélyezésre, de a belső terek még nem alkottak szerves egészet.

Legyen a beltér tartalmas, találják meg a helyét mindennek, és gondoljanak ki egy egyedi stílust – ezzel a hármas feladattal bízta meg a megrendelő a stúdiót. Voltak elképzeléseik a színekről, a funkciókról, stílusról, a Geppettónak elsősorban harmonizálnia kellett az igényeket.

Ám egy üres, tág térben a variációs lehetőségek is jóval gazdagabbak, éppen ezért rengeteg különböző alaprajzi terv született, és ahogy az iroda írja, előfordult, hogy

„egy-egy helyiség teljesen átellenes sarokban kapott helyet.”

Folyamatos egyeztetés zajlott a megrendelőkkel, így fokról fokra alakult a ház kívül-belül, formálódtak a térkapcsolatok.

„Öt hónap alatt, akár egy tetrisz játékban minden a helyére került.”

Mivel jelentősen átalakult a belső tér, a szerkezeti lehetőségeket állandóan egyeztették a statikussal, tudniuk kellett, mit bír el a födém, hol lehet a lépcső.

A Geppetto két tervezője is dolgozott a projekten, az egyaránt építész Dréher Zsófia és Tas Fruzsina. Az ő rálátásuk extra megoldásokat is eredményezett, például a lépcső tér „egy külön leválasztott lépcsőházként indul, majd az egyik karja lebegő lépcsővé alakul, kinyitva ezzel a teret, és nagyobb átlátást engedve a nappali és konyha között.”

Az emeleti vizesblokk helyére egy tágas térbe átvezető csigalépcső került, ami hamar a gyerekek kedvencévé vált. A szülők sem panaszkodhatnak: bár a fürdő lassan, számos variáció végén alakult ki, végül egyedi megjelenést kapott a térbe állított mosdópulttal és mögötte a tágas zuhanyzóval.

De az alapfunkciók tisztázása után is maradtak kérdőjelek. Sok lakásnál a bebútorozás már szinte rutinmunka, ha figyelembe vesszük, hogy már a felújítás idején, jó előre is kiszemelhetünk bútorokat. Itt azonban

újabb fél év eltelt, mire minden apró részletet kidolgoztak, és meghatározták az összes beépítendő anyagot, színt, felületet.

Miután a megrendelők végig részt vettek a folyamatban, nem kellett tartani az elégedetlenségükről, ugyanakkor az ötleteléskor nyitottak voltak a tervezők meglátásaira. Bár a projekt átadása csúszott egy évet,

megérte várni a tervezők és a megrendelők által is a legapróbb részletekig átgondolt épületre.

„A terek szervezése, a funkciók elhelyezése, a ház tartalommal való megtöltése igazi kihívást jelentett” – emelte ki Dréher Zsófia.

Tas Fruzsina a koncepcióterv után kapcsolódott be, és a bútorok, falfelületek, burkolatok találkozásainak kidolgozásán túl extra feladatot jelentettek számára a falban futó hűtő-fűtő rendszer műszaki megoldásai is. Az összegzése pedig a projekt egészére is áll:

„Igazi aprólékos munka volt ez, ahol a különleges megjelenést egyfelől a jó térszervezés, másfelől az apró kis finom részletek adják.”

(Fotók: Jaksa Bálint)

otthon | lakás | családi ház | belsőépítészet | belsőépítész

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom