Gyönyörű koncerttel startol el a 44. Budapesti Tavaszi Fesztivál, amire már most érdemes jegyet váltani

A 44. Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitókoncertje világhírű zenészek előadásával tiszteleg Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulója előtt.

A Budapesti Tavaszi Fesztivált talán senkinek sem kell bemutatni: a több évtizedes múltra visszatekintő összművészeti eseménysorozat idén április 29. és május 12. között, két héten át hirdeti Budapest határtalan kultúráját. Az idei fesztivált pedig még különlegesebbé teszi, hogy a 44. Budapesti Tavaszi Fesztivál egybeesik Magyarország Európai Uniós csatlakozásának 20. évfordulójával.

Ezt pedig olyan pazar koncerttel ünnepli a fesztivál, amilyet ennek az eseménynek a fontossága meg is érdemel. A budapesti Olasz Intézet patinás termében a nyitókoncerten az Esterházy Magyarország Alapítvány meghívására nem kisebb zenekar áll színpadra, mint az 1981-ben alapított, világhírű Chamber Orchestra of Europe (COE), akiknek több mint hatvan kiváló muzsikusa a kontinens tizenöt országából érkezik.

A COE briliáns zenészeivel pedig közreműködik a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas gordonkaművész, Perényi Miklós is, így garantált, hogy egy megismételhetetlen és felemelő műsor részesei lehetünk, ha megváltjuk jegyünket a fesztivál nyitókoncertjére.

A műsorban felcsendülő művek színes áttekintést adnak a magyar gyökerű európai zenei hagyományból: Veress Sándor Négy erdélyi tánc-át követi Joseph Hayd C-dúr csellóverseny-e, majd megszólal Liszt Ferenc: Angelus! Prière aux anges gardiens vonószenekari átirata, végül pedig Bartók Béla energikus és életigenlő Divertimentójá-val zár a műsor.

Perényi Miklós gordonkaművész

A kezdetben Claudio Abbado, majd Nikolaus Harnoncourt által mentorált együttes jelenleg a kismartoni Esterházy-kastély rezidens zenekara.

Az Esterházy hercegi család évtizedeken keresztül foglalkoztatott saját udvari zenekart, ezt a hagyományt folytatja a kismartoni Esterházy-kastély rezidens zenekar programja. Az Esterházyak udvari zenekarát vezette annak idején Joseph Haydn is. Az ő működése alatt és az azóta eltelt évszázadokban is muzsikusok, művészek és közönségük inspiráló találkozásai, egymást ösztönző eszmecseréi valósulhattak meg, s ezekből új, meghatározó művek és zenei innovációk születtek és születnek a mai napig. A mindenkori rezidens zenekar feladata, hogy továbbvigye ezt a hagyományt, és újabb impulzusokkal szolgáljon a zenei életben.

Az Esterházy Magyarország Alapítvány a kezdetek óta azon dolgozik, hogy hogy sokszínű programokkal, a tradíció és a kortárs formák ütköztetésével, minél progresszívebb módon tartsa fenn és ismertesse meg az Esterházy család örökségét, miközben új kulturális és társadalmi értékeket hoznak létre, legyen az egy kreatív történelmi verseny, kortárs performansz, könyvbemutató, kiállítás vagy koncert.

A Chamber Orchestra of Europe

Pazar kiállításaikkal, zenei és oktatási programjaikkal az alapítvány arra törekszik, hogy projektjeik révén a budapesti és a nyugat-magyarországi régió meghatározó kulturális szereplőjévé váljon: ez a cél nincs is messze, nem véletlenül zsebelt már be számos rangos hazai és külföldi díjat és elismerést, például a középiskolásoknak szóló kreatív történelmi versenyével az Estörivel.

Az április 29-én, 19 órától felcsendülő koncert a zene által Magyarország Európához fűződő gondolati-érzelmi viszonyát dolgozza fel, a fővárosban megvalósuló tavaszi fesztivál miatt pedig különösképp azt az üzenetet erősíti, hogy Budapest nyitott a világra, és szolidáris azokkal, akik háborúk, konfliktusos helyzetek áldozatai, és kiáll azok mellett, akik küzdenek a szabadságukért.

Ha egy fantasztikus koncerttel ünnepelnéd ezt a nagyon fontos és örömteli évfordulót, akkor április 29-én az Olasz Intézetben a helyed! További részletekért és jegyvásárlásért látogass el a Budapesti Tavaszi Fesztivál honlapjára.

(Fotók: Julia Wesely, Csibi Szilvia)

esterházy alapítvány | eu-csatlakozás | nagy sztori | Budapesti Tavaszi Fesztivál | Chamber Orchestra of Europe

FOLYTASD EZZEL

Nagyon jól járhatsz, ha elfogadod ezen három ajánlat valamelyikét

Kiderült, milyen visszafordíthatatlan károkat okozhat az, ha gyereket viszünk a zenei fesztiválokra

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom