Michelle Francl, a Pennsylvaniai Bryn Mawr College kémiaprofesszora vérre menő vitát robbantott ki az amerikaiak és a britek között arról, hogy mitől lesz igazán jó a tea. Olyannyira kiakadtak a britek a megállapításon, hogy még egy hivatalos közleményt is kiadott az Egyesült Államok londoni nagykövetsége az üggyel kapcsolatban.
Egy csipet só teheti jobbá a teánkat – erre a megállapításra jutott a Michelle Francl a Tea kémiája című művében, amelyet elmondása szerint nyolcadik századi kínai kéziratok inspiráltak. A kémikus egyenesen azt javasolja, hogy
minden csésze teánkhoz adjunk egy kevés sót,
mivel a benne lévő nátrium blokkolja a nyelvünkön található receptorok egyikét, ami így kevésbé domborítja ki a teák keserű aromáját.
A The Guardian újságírói teljesen kiborultak a kémikus következtetésén és egyenesen felháborítónak nevezték azt. Kiemelték, a következtetést egy olyan ország tudósa állapította meg, ahol a teát langyos csapvízzel készítik.
A tudományos megállapítással kapcsolatban az Egyesült Államok londoni nagykövetsége is megszólalt. Ahogy fogalmaztak, nem szeretnék, hogy valaha is az Egyesült Államok hivatalos gyakorlata legyen a brit nemzeti ital sózása, amit már önmagában is
elképzelhetetlen gondolatnak tartanak.
Francl a BBC-nek azt mondta, "természetesen nem akart diplomáciai incidenst okozni", hozzátéve, nem számított arra, hogy ekkora visszhangot kelt majd a tea sózásával kapcsolatos következtetése, amit a saját kísérletezésének eredményének tart.
(Forrás: Food&Wine, fotó: Getty)
tea | praktika | tipp | konyhai trükk
Csak ekkor lehet kipróbálni a Bang & Olufsen csúcsmodelljeit Magyarországon
Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van
![](https://roadster.hu/uploads/2024/06/roadster-16-promo.jpg)
Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!