Michelle Francl, a Pennsylvaniai Bryn Mawr College kémiaprofesszora vérre menő vitát robbantott ki az amerikaiak és a britek között arról, hogy mitől lesz igazán jó a tea. Olyannyira kiakadtak a britek a megállapításon, hogy még egy hivatalos közleményt is kiadott az Egyesült Államok londoni nagykövetsége az üggyel kapcsolatban.
Egy csipet só teheti jobbá a teánkat – erre a megállapításra jutott a Michelle Francl a Tea kémiája című művében, amelyet elmondása szerint nyolcadik századi kínai kéziratok inspiráltak. A kémikus egyenesen azt javasolja, hogy
minden csésze teánkhoz adjunk egy kevés sót,
mivel a benne lévő nátrium blokkolja a nyelvünkön található receptorok egyikét, ami így kevésbé domborítja ki a teák keserű aromáját.
A The Guardian újságírói teljesen kiborultak a kémikus következtetésén és egyenesen felháborítónak nevezték azt. Kiemelték, a következtetést egy olyan ország tudósa állapította meg, ahol a teát langyos csapvízzel készítik.
A tudományos megállapítással kapcsolatban az Egyesült Államok londoni nagykövetsége is megszólalt. Ahogy fogalmaztak, nem szeretnék, hogy valaha is az Egyesült Államok hivatalos gyakorlata legyen a brit nemzeti ital sózása, amit már önmagában is
elképzelhetetlen gondolatnak tartanak.
Francl a BBC-nek azt mondta, "természetesen nem akart diplomáciai incidenst okozni", hozzátéve, nem számított arra, hogy ekkora visszhangot kelt majd a tea sózásával kapcsolatos következtetése, amit a saját kísérletezésének eredményének tart.
(Forrás: Food&Wine, fotó: Getty)
konyhai trükk | tea | tipp | praktika
Ezen a budapesti helyen minden szempontból élmény steaket enni
Ennyit kellene várni az ébredés utáni első kávéval egy alvásszakértő szerint
Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!