Close
Fatális tévedésnek köszönhető a legnépszerűbb reggeli eleme

Fatális tévedésnek köszönhető a legnépszerűbb reggeli eleme

A tea a legnépszerűbb ízesített víz a világon, amelyet a föld minden pontján szívesen fogyasztanak reggelihez, vagy kávé helyett a nap bármelyik szakában. A teázás egyik legfontosabb találmánya az Egyesült Államokból származik.

A teafilter gyökerei az 1900-as évek elejéig nyúlnak vissza. Ez meglepőnek tűnik, tekintve, hogy az emberek évezredek óta isszák a teát. A teát azonban hosszú ideig nem kellett leszűrni, olyan nagyok voltak a Kínában termesztett teák levelei. A teaszűrő és a hozzá kapcsolódó egyéb koncepciók akkor váltak szükségessé, amikor a britek olyan teaültetvényeket telepítettek Indiában, amelyek levelei sokkal kisebbnek bizonyultak.

Míg a különféle szűrők tudatos fejlesztések eredményei voltak, addig a teafilter megszületéséhez egy véletlen vezetett.

Úgy tudni, minden Thomes Sullivan-nel, egy New-York-i kereskedővel kezdődött 1908-ban. A legenda szerint Sullivan abban reménykedett, hogy ha termékmintákat küld, megnyerheti a vásárlókat. Takarékosságból azonban nem kis dobozokba adagolta a mintákat, hanem kis selyemzacskóba csomagolta azokat. Azt tervezte, hogy a vásárlók majd a tasakot kibontják és beleöntik a teaszűrőkbe. A vevők azonban nem ezt tették.

Felismerték ugyanis, hogy a selyem hálós szövése lehetővé teszi, hogy a víz átjárja azt, így a tasakokat egyszerűen belemártották a forrő vízbe. Mikor Sullivan megtudta, hogy a vevői milyen módszerrel áztatják a teáikat,

a selyemzacskókat még lazább szövésű, géz tasakokra cserélte, így a víz még jobban keringeni tudott a levelek között.

Ezt a népszerű történetet viszont sokan megcáfolják, mivel 1901. augusztus 26-án Roberta C. és Mary McLaren közösen nyújtott be szabadalmat egy tealevél-tartóra, ami nagyon hasonlít a napjainkból jól ismert teafilteres tasakokra. Kérelmüket 1903-ban engedélyezték és bár a koncepciójuk tökéletes volt, soha nem tudták nagy mennyiségben értékesíteni találmányukat.

Érdemes gyakran fogyasztani például gyömbér teát, mivel annak sokoldalú egészségügyi előnyeit kutatások bizonyítják. Ha pedig fejest ugranánk egy másik kultúra teázási szokásaiba, érdemes abba az országba mennünk, ahol többet isznak ebből az italból, mint bárhol a világon.

(Forrás: The daily meal, fotók: Getty)

nagy sztori | reggeli | teaszűrő | teafilter | tea

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Ilyen lesz hétvégén az ország „legfinomabb” eseménye

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram