Ölre mennek a helyiek és a beköltözők ebben az idilli faluban

A vidékre költöző városaiaknak olykor azok a zajok is feltűnnek, amelyeket a helyiek már megszoktak.

Ennek tipikus esetét láthattuk már többek között Olaszországban is, most azonban másról van szó. A 4700 lakosú Aarwangen egy bájos kis település a gyönyörű Aare folyó partján, a távolban a Berni-Alpokban. Középkori kastély, templom és hagyományos parasztházak adják autentikus hangulatát. Ugyanakkor mindössze egy órányira van Berntől, Zürichtől és Bázeltől, így sokan költöznek ki a városokból, a házak pedig egyre közelebb kerülnek a faluszéli legelőkhöz.

(Illusztráció)

Az idilli zöld mezők azonban nemcsak az új házaknak adnak otthont, hanem a teheneknek is, akik nyakukban kolomppal sétálgatnak a réteken. Éppen ez az, ami zavarta Aarwangen néhány új lakóját. Pontosan két családról van szó, akik hivatalos panaszt nyújtott be a községi tanácsnál, kérve, hogy a kolompokat éjszakára vegyék le az állatokról. A falu régi lakosai, és megmaradt gazdálkodói közül öten-hatan azonban a kérést felháborítónak találták, és úgy érezték, a hagyományaikat támadják.

A polgármester szerint a szóban forgó csorda gazdája személyes sértésnek tekintette a panaszt, és petíciót írt a kolompok megtartásáért, amelyhez több mint ezer aláírás gyűlt össze.

A tehénkolompoknak egykor nagy hasznát vették a gazdák, mert így mindig tudták, merre járnak a teheneik. Manapság azonban az állatok már elektronikus chippel is rendelkeznek, idejük nagy részét ráadásul elkerített legelőkön töltik.

Egyes svájci gazdák ezért nem is ragaszkodnak annyira a kolomphoz, és éjszakára leveszik azokat, hogy ne zavarják a szomszédok álmát. Olyanok is vannak, akik teljesen megváltak tőlük. Az állatvédők szerint ráadásul maguknak a teheneknek sem jó, ha egész nap a hangos kolompot hallgatják. A jövő hónapban Aarwangen lakossága nyilvános ülésen szavazhat a kolompok jövőjéről, bár időközben az egyik család visszavonta a panaszát, a másik pedig elköltözött.

​Egy spanyol falu úgy gondolta, elejét veszi a vitáknak: "ha nem bírod a vidék zaját, inkább ne is gyere" – figyelmeztetik a városiakat.

(Forrás: BBC, képek: Getty Images)

falu | Aarwangen | vita | Svájc | kolomp

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom