Close
A Balaton télen sokkal szabadabb – Így tölthetünk el egy tökéletes hétvégét a tónál

A Balaton télen sokkal szabadabb – Így tölthetünk el egy tökéletes hétvégét a tónál

A Balaton környéke rég volt olyan felkapott, mint manapság, és úgy érezzük, ez nem csak egy fellángolás. Sokkal inkább helyi vendéglátósok, borászok, városvezetők és programszervezők kőkemény munkájának köszönhető, még ha a négy évszakos Balaton egyelőre csak négy évszakos hétvégéket jelent is. Az viszont nem kérdés, a munka utáni feltöltődésre a tópart egész évben kínál tartalmasan alternatívákat.

Ha jobban belegondolunk, a strandoláson kívül semmiről sem kell törvényszerűen lemondanunk októbertől májusig, ellenben a tó látványa, a jó éttermek, kávézók és cukrászdák, az izgalmas kirándulóhelyek és borászatok ilyenkor is várnak.

Összeszedtünk néhány télen is nyitva tartó vendéglőt, pár jó kirándulóhelyet és alternatív programot.

#1. Látogassunk meg egy borászatot, kóstoljunk, és járjuk be a dűlőket!

Ha a borásszal együtt akarunk kóstolni, és meghallgatni a legjobb történeteit, legjobb, ha télen érkezünk. A szőlő ilyenkor pihen, a borász is, a borok kierjedtek – így akár már újborokat is kóstolhatunk a pincékben.

Magma kékfrankos a Szent Donát birtokon

Ráadásul sok borvidékkel ellentétben, például Füred-Csopakon akár egyetlen nagyobb sétával is útba ejthetünk több birtokot. A Szent Donát Borkúria, a Petrányi Pince, a Söptei Pincészet és a Jásdi Pince bőven bejárható, a bevállalósabb túrázók pedig akár egészen a füredi Figula vagy a Zelna Borászatig, esetleg a paloznaki Homoláig is folytathatják a bortúrát.

A Zelna borok ajándéknak sem utolsók, ha még karácsony előtt útba ejtenénk
#2. Kiránduljunk Tihanyban, Badacsonyban vagy a Káli-medencében!

És persze még hosszan folytathatnánk a sort, mert a fonyódi kilátótól, a lellei Kishegyről vagy a hegymagasi templomtól legalább ugyanolyan mámorítóan szép a vidék.

Arról nem is beszélve, hogy télen hajlamosak vagyunk a meleg szobában tölteni akár egy egész hétvégét, miközben aligha létezik jobb érzés annál, mint egy hosszú téli séta után leülni a pattogó kályha mellé, vagy betérni egy kiskocsmába forralt borozni.

#3. Kóstoljunk a környék legjobb éttermeiben!

A téli Balaton leszámol a fáradt, olajszagú hekk- és lángossütőkkel (félreértés ne essék, a lángos nagy kedvencünk, de valljuk be, elég kevés helyen készítik igazán jól), és csak a minőségi vendéglátóhelyek maradnak nyitva.

A déli parton a Kistücsök étterem hosszú évek óta biztos pont a télen nyaralóknak is, északon pedig a zánkai Neked Főztem, a vászolyi Zománc Bisztrócska és a csopaki Márga Bisztró konyhája garantáltan csalódásmentes.

A vászolyi Zománc Bisztrócskánál kevés otthonosabb vendéglő van, és gyakoriak a klassz események is az őszi-téli időszakban
#4. Mártózzunk meg a Hévízi tóban, vagy evezzünk a meleg vizű Hévíz patakon!

Ha mégsem szeretnénk lemondani a téli strandolásról, irány Hévíz, a világ legnagyobb termáltava! Az átlagéletkort lehet, hogy erősen lefelé húzzuk majd, de az egyik legjobb téli feltöltődés úszni egy kicsit a tóban, vagy pezsgőfürdőzni és szaunázni a fürdőházban.

Ha már Hévíz: az egyik legizgalmasabb, alternatív téli programunk is a zalai fürdővároshoz kapcsolódik. A Hévíz patakon ugyanis a tél folyamán több alkalommal is szerveznek evezőstúrákat, ahol a gőzölgő patakon tündérrózsák közt evezhetünk. A túrák kb. négy óra hosszúak, és alacsony hidak alatt, vízbe dőlt fatörzseket kerülgetve kell evezni a lassú sodrású patakon.

A túrákra itt lehet jegyet venni.

#5. Keressük fel a környék legjobb cukrászdáit és kávézóit!

Akad néhány remek kávézó, ahol nem húzzák le a rolót augusztus végével. Ha a déli part felé vesszük az irányt, a siófoki Villa Gréta az egyik legjobb döntés, amit sütemény témában hozhatunk, északon pedig Füred viszi a prímet.

Itt a híres Bergmann krémes kötelező, de a balatoni újhullámot is érdemes kipróbálni, és betérni egy specialty kávéra, vagy a gyenesdiási Mónisüti parádés süteményeire a Pazar Coffee Companyba. Kevésbé mainstrem legyen inkább? Akkor irány a családi kézben lévő, végtelenül otthonos Arácsi Cukrászda.

#6. Csak keressünk egy szuper szállást, és pihenjünk!

Van úgy, hogy semmi másra nem vágyunk, csak egy totális újratöltésre: egy szép szobára, puha ágyra, kiadós reggelire és vacsorára, no meg arra, hogy végre igazán lazítsunk, és legalább pár napig kiszolgáljanak.

A két éve nyílt füredi Villa Vitae kétségkívül az egyik legstílusosabb szálláshely a balatoni régióban, ahogyan a köveskáli Káli Art Innben töltött napok is felérnek egy több alkalmas stresszkezeléssel. Ha csak szimplán elbújnánk a világ elől pár napra, a zánkai Fügekert vagy az év balatoni házának választott dörgicsei Portus Home is remek alternatíva.

Ha jobban belegondolunk, egy hétvége még kevés is lesz. Nem igaz?!

(Fotók: Getty Images, Szent Donát Birtok, Zelna Borászat, Donkó Péter, Zománc Bisztrócska, Gyana Dániel, Bata Tamás/Portus Home)

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom