Close
A Balaton télen sokkal szabadabb – Így tölthetünk el egy tökéletes hétvégét a tónál

A Balaton télen sokkal szabadabb – Így tölthetünk el egy tökéletes hétvégét a tónál

A Balaton környéke rég volt olyan felkapott, mint manapság, és úgy érezzük, ez nem csak egy fellángolás. Sokkal inkább helyi vendéglátósok, borászok, városvezetők és programszervezők kőkemény munkájának köszönhető, még ha a négy évszakos Balaton egyelőre csak négy évszakos hétvégéket jelent is. Az viszont nem kérdés, a munka utáni feltöltődésre a tópart egész évben kínál tartalmasan alternatívákat.

Ha jobban belegondolunk, a strandoláson kívül semmiről sem kell törvényszerűen lemondanunk októbertől májusig, ellenben a tó látványa, a jó éttermek, kávézók és cukrászdák, az izgalmas kirándulóhelyek és borászatok ilyenkor is várnak.

Összeszedtünk néhány télen is nyitva tartó vendéglőt, pár jó kirándulóhelyet és alternatív programot.

#1. Látogassunk meg egy borászatot, kóstoljunk, és járjuk be a dűlőket!

Ha a borásszal együtt akarunk kóstolni, és meghallgatni a legjobb történeteit, legjobb, ha télen érkezünk. A szőlő ilyenkor pihen, a borász is, a borok kierjedtek – így akár már újborokat is kóstolhatunk a pincékben.

Magma kékfrankos a Szent Donát birtokon

Ráadásul sok borvidékkel ellentétben, például Füred-Csopakon akár egyetlen nagyobb sétával is útba ejthetünk több birtokot. A Szent Donát Borkúria, a Petrányi Pince, a Söptei Pincészet és a Jásdi Pince bőven bejárható, a bevállalósabb túrázók pedig akár egészen a füredi Figula vagy a Zelna Borászatig, esetleg a paloznaki Homoláig is folytathatják a bortúrát.

A Zelna borok ajándéknak sem utolsók, ha még karácsony előtt útba ejtenénk

#2. Kiránduljunk Tihanyban, Badacsonyban vagy a Káli-medencében!

És persze még hosszan folytathatnánk a sort, mert a fonyódi kilátótól, a lellei Kishegyről vagy a hegymagasi templomtól legalább ugyanolyan mámorítóan szép a vidék.

Arról nem is beszélve, hogy télen hajlamosak vagyunk a meleg szobában tölteni akár egy egész hétvégét, miközben aligha létezik jobb érzés annál, mint egy hosszú téli séta után leülni a pattogó kályha mellé, vagy betérni egy kiskocsmába forralt borozni.

#3. Kóstoljunk a környék legjobb éttermeiben!

A téli Balaton leszámol a fáradt, olajszagú hekk- és lángossütőkkel (félreértés ne essék, a lángos nagy kedvencünk, de valljuk be, elég kevés helyen készítik igazán jól), és csak a minőségi vendéglátóhelyek maradnak nyitva.

A déli parton a Kistücsök étterem hosszú évek óta biztos pont a télen nyaralóknak is, északon pedig a zánkai Neked Főztem, a vászolyi Zománc Bisztrócska és a csopaki Márga Bisztró konyhája garantáltan csalódásmentes.

A vászolyi Zománc Bisztrócskánál kevés otthonosabb vendéglő van, és gyakoriak a klassz események is az őszi-téli időszakban

#4. Mártózzunk meg a Hévízi tóban, vagy evezzünk a meleg vizű Hévíz patakon!

Ha mégsem szeretnénk lemondani a téli strandolásról, irány Hévíz, a világ legnagyobb termáltava! Az átlagéletkort lehet, hogy erősen lefelé húzzuk majd, de az egyik legjobb téli feltöltődés úszni egy kicsit a tóban, vagy pezsgőfürdőzni és szaunázni a fürdőházban.

Ha már Hévíz: az egyik legizgalmasabb, alternatív téli programunk is a zalai fürdővároshoz kapcsolódik. A Hévíz patakon ugyanis a tél folyamán több alkalommal is szerveznek evezőstúrákat, ahol a gőzölgő patakon tündérrózsák közt evezhetünk. A túrák kb. négy óra hosszúak, és alacsony hidak alatt, vízbe dőlt fatörzseket kerülgetve kell evezni a lassú sodrású patakon.

A túrákra itt lehet jegyet venni.

#5. Keressük fel a környék legjobb cukrászdáit és kávézóit!

Akad néhány remek kávézó, ahol nem húzzák le a rolót augusztus végével. Ha a déli part felé vesszük az irányt, a siófoki Villa Gréta az egyik legjobb döntés, amit sütemény témában hozhatunk, északon pedig Füred viszi a prímet.

Itt a híres Bergmann krémes kötelező, de a balatoni újhullámot is érdemes kipróbálni, és betérni egy specialty kávéra, vagy a gyenesdiási Mónisüti parádés süteményeire a Pazar Coffee Companyba. Kevésbé mainstrem legyen inkább? Akkor irány a családi kézben lévő, végtelenül otthonos Arácsi Cukrászda.

#6. Csak keressünk egy szuper szállást, és pihenjünk!

Van úgy, hogy semmi másra nem vágyunk, csak egy totális újratöltésre: egy szép szobára, puha ágyra, kiadós reggelire és vacsorára, no meg arra, hogy végre igazán lazítsunk, és legalább pár napig kiszolgáljanak.

A két éve nyílt füredi Villa Vitae kétségkívül az egyik legstílusosabb szálláshely a balatoni régióban, ahogyan a köveskáli Káli Art Innben töltött napok is felérnek egy több alkalmas stresszkezeléssel. Ha csak szimplán elbújnánk a világ elől pár napra, a zánkai Fügekert vagy az év balatoni házának választott dörgicsei Portus Home is remek alternatíva.

Ha jobban belegondolunk, egy hétvége még kevés is lesz. Nem igaz?!

(Fotók: Getty Images, Szent Donát Birtok, Zelna Borászat, Donkó Péter, Zománc Bisztrócska, Gyana Dániel, Bata Tamás/Portus Home)

Tihany | jásdi | figula | Márga | nyaralás

FOLYTASD EZZEL

Ezeken az európai síterepeken emelkedtek a legnagyobbat az árak

Kiderült, hogyan lehetne vonzóvá tenni télen a Balatont

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram