Close
Ilyen fantasztikus látvány volt a téli napforduló a mitikus Stonehenge-ben

Ilyen fantasztikus látvány volt a téli napforduló a mitikus Stonehenge-ben

A téli napforduló évről évre hatalmas tömegeket vonz Stonehenge-be, idén azonban a terület fenntartói azt kérték az emberektől, maradjanak otthon, és inkább online kövessék az eseményt.

Stonehenge eredete és célja számos kérdést vet fel, az azonban biztos, hogy a téli napforduló idején a napkelte és napnyugta megfigyelésében fontos szerepet játszott és játszik a mai napig is. December 21-én rengeteg érdeklő szokott összegyűlni, a történelmi hely gondozásáért felelős szervezet azonban ezúttal arra kérte az embereket, hogy maradjanak otthon, és nézzék meg az eseményt online. 

A téli napforduló az év legrövidebb napját és leghosszabb éjszakáját jelöli. A történészek gyanítják, hogy Stonehenge-nek valamilyen fontos szerepe lehetett az úgynevezett napciklusok nyomon követésében az ősi időkben.

A kövek ugyanis úgy vannak felállítva, hogy minden évben legalább két alkalommal, a téli és a nyári napforduló idején tökéletesen keretezzék a napot.

A Lonely Planet szerint a téli napforduló a nyárinál nagyobb jelentőséggel bírhatott a Stonehenge-et építő és használó emberek számára. A Durrington Walls régészeti felfedezései szerint ünnepségek is társultak ezekhez a napokhoz: egyfajta vallási szertartások keretében hatalmas lakomákat rendeztek.

Noha az ünnepek célja nem ismert, a régészek egyértelműen azt állítják, hogy már azelőtt is szent földként tekintettek a helyiek a területre, hogy a köveket odahelyezték volna.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images)

Stonehenge | téli napforduló | tél | online

FOLYTASD EZZEL

Egekben a szállásárak Dohában, nagyon rosszul jár, aki nem foglalt időben szobát a foci vb idejére

Az utolsó korlátozásokat is eltörli az egyik legnépszerűbb téli úti cél

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Ától zéig megvalósítja álomotthonod ez a pazar budapesti cég
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom