Close
Drasztikus lépéseket hoz két európai város a turistákkal szemben

Drasztikus lépéseket hoz két európai város a turistákkal szemben

Napi több ezer tengerjáró hajóról érkező turista szállja meg a mediterráneum legszebb pontjait. Még a kikötőből is borzongató nézni, ahogy ezek a lomha óriások farolnak, parkolnak, hogy a gyomrukban várakozó felfedezők csak pár órára is, de partot érjenek a legnépszerűbb városokban. Mindeközben a károsanyag-kibocsátás szemmel látható, fekete szmog terjeng körülöttük, de turisztikailag sem túl hasznosak a pár órára érkező városnézők. A spanyol Palma de Mallorca és a horvát Dubrovnik döntött: szigorúan szabályozni fogják kikötőik forgalmát, limitálják a hozzájuk érkező egynapos turisták számát.

Palma rendelkezik Barcelona után a második legszennyezettebb földközi-tengeri hajókikötővel. Évi 1,75 millió ember lépked le a hajószörnyekről, hogy aztán instant látogatás alkalmával gyorsan megnézzék a legkedveltebb Baleár-szigetet. Helyiek, civil szervezetek és aktivisták összefogásával megszületett egy petíció, melyben ahhoz az elgondoláshoz lehet csatlakozni, hogy csak napi egy tengerjárót engedélyezzenek kikötni, ezzel együtt pedig maximum négyezer utas tódulhasson a szigetre. Több mint 11 ezer aláírás gyűlt össze, a hetekben kerül napirendre az ügy.

Dubrovnikban sem jobb a helyzet, ráadásul mióta kiderült, hogy a Trónok harca is forgott a festői horvát városban, azóta ezrével érkeznek gyors látogatásra sorozatos zászlókkal, pólókban azok a geekek is, akiket egyébként egyáltalán nem érdeklik Dubrovnik értékei, csupán Daenerys léptein szeretnének haladni kicsit.

Dubrovnik a magasból

A városvezetés és a Cruise Lines International Association a közelmúltban aláírt nemzetközi szerződésében az úgynevezett “long-term” utazókra, vagyis a valóban több éjszakát maradó turistákra célozna. A Respect the City kampányhoz kapcsolódva limitálnák a Dubrovnik kikötőjében lehorgonyzó tengerjárók számát.

Vajon ezekkel a petíciókkal, új szerződésekkel mérsékelhető vagy akár megállítható a két szóban forgó város túlturistásodása? Mallorca és Dubrovnik példát tud mutatni további európai kikötőknek? Esetleg nekik is kell majd viselkedésbéli szankciókat hozni, akár Velencének?

Van egy jó hírünk.

Megjelent a Roadster magazin első nyomtatott kiadása, amelyben olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szép lett, reméljük, neked is tetszeni fog.

Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazin első számát.

Ez is érdekelhet:

Close