Close
Ez az ukrán város a csatatéren kívül sem kíméli az oroszokat

Ez az ukrán város a csatatéren kívül sem kíméli az oroszokat

A háború hatására új megvilágításba kerültek a műemlékek Ukrajnában.

Lviv annak érdekében tesz nagy erőfeszítéseket, hogy megmentse a szobrait, a tőle nem messze található Ternopil egyetemi városa azonban éppen ellenkezőleg, eltávolítja azokat. Persze, merőben más korszakok emékeiről van szó a két város esetében, mert míg Lvivben a tizenkilencedik századot őrzik, addig Ternopilében a Szovjetunió esztétikáját számolják fel.

Ennek jegyében távolították el a belvárosból a ’60-as években felállított Puskin-szobrot, miután a háború hatására országszerte egyre többen kezdték megkérdőjelezni a szovjet időkből származó emlékművek létjogosultságát.

A város emellett átkeresztelte azokat az utcákat, amelyek orosz személyiségekhez kötődnek, (például Jurij Gagarinhoz, aki első emberként utazott az űrbe), és eltávolított egy második világháború emlékére kiállított harckocsit valamint egy repülőgépet is, mely utóbbinak a helyére egy Ukrajna hősei előtt tisztelgő emlékművet állítanak majd.

Az ország már a kilencvenes években elkezdett leszámolni a szovjet emlékekkel, majd ez a folyamat újabb lendületet vett 2015-ben, a Krím orosz annektálása után, és 2017-ben több mint ötvenezer utcát, épületet és szobrot neveztek át.

Mint Pavlo Fedorchenko-Kutuev, az Igor Sikorsky Kijevi Politechnikai Intézet szociológiai osztályának elnöke elmondta,

a szovjet kormány erőteljesen népszerűsítette Puskint, így most Ukrajnában Oroszország képviselőjeként tekintenek rá.

Van, aki a Szovjetunió képviselőjét látja benne, mint Dmytro Fedorchak, 28 éves informatikai menedzser és aktivista, aki az Euronewsnak azt mondta, „Puskinnak semmi köze ahhoz, amit nekünk itt Ukrajnában fel kell építenünk, vagyis a saját kultúránkat”, és hozzátette, hogy támogatja a szimbólumok lerombolásának gondolatát, mert az ukránoknak át kell gondolniuk a második világháborút, és le kell rombolniuk a szovjet gondolkodást”.

Ternopil polgármestere, Serhiy Nadal azt mondta, „nem az orosz történelem eltávolításáról van szó, hanem az ukrán történelem visszatéréséről”.

Arról, hogy milyen ukrajnai műemlékek veszhetnek el a háború miatt, itt és itt írtunk.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images, Pixabay, Wikimedia Commons)

szobor | műemlék | ukrajna | puskin | Ternopil

FOLYTASD EZZEL

Párizs főpolgármestere nagy port kavaró bejelentést tett: szerinte minden orosz részt vehetne az olimpián

35 év szünet után visszatér sokunk kedvence: ha te is imádtad, csapj le rá, nagyon gyorsan el fogják kapkodni a különleges Tintin-kiadást

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram