Close
Szófia döntött, száműzi a belvárosból a sokat vitatott szovjet emlékművet

Szófia döntött, száműzi a belvárosból a sokat vitatott szovjet emlékművet

Ami késik, nem múlik.

Csütörtök este Traicho Traikov, a szófiai Sredets kerület polgármestere bejelentette, hogy az önkormányzat lebontja a bolgár főváros szívében található Vörös Hadsereg-emlékművet, mely 1954-ben épült a náci Németország ellen aratott szovjet győzelem, valamint az 1944-es sikeres kommunista puccs emlékére.

A szoborcsoport az évek során sok vita tárgyát képezte, és számos politikai-művészeti akció helyszíne volt.

Bulgáriában a vasfüggöny leomlása után a szovjet korszak számos szimbólumát eltávolították a nagyvárosokból, de a vörös hadsereg szófiai emlékműve mindig ellenállt az ilyen kezdeményezéseknek.

Pedig az önkormányzati tanács már 1993-ban határozatot hozott a lebontásáról, Traikov szerint azonban eddig nem akadt olyan polgármester, aki készen állt volna ennek megvalósítására. Azonban mint kifejtette, az ukrajnai válság felerősödésével eljött az idő.

Az évek során az emlékmű számos baloldali megemlékezésnek szolgált helyszínül, és nem kerülte el a kortárs átértelmezéseket sem: 2011-ben az egyik oldalán található bronz domborművet popkulturális figurákra festették át, mint Amerika Kapitány, Joker és Ronald McDonald, 2013-ban egyes részeit rózsaszínre festették a Prága 1968-as megszállása miatti bűnbánat jegyében, a 2014-es ukrán válság során pedig ukrán színekbe öltöztették a fő figurát.

Hogy milyen műemlékeket veszélyeztethet az ukrajnai háború, az ebben a videóban látható,  az Oroszországgal szembeni légiközlekedési szankcióról pedig itt írtunk.

(Forrás: themayor.eu, képek: GettyImages, Wikimedia Commons)

Vörös Hadsereg | emlékmű | szovjet | Szófia | Bulgária

FOLYTASD EZZEL

Háromnapos kanyartúra négy ország érintésével a Júliai-Alpokban, egy igazán klassz túramotorral, a régió legszebb útjain

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram