Szófia döntött, száműzi a belvárosból a sokat vitatott szovjet emlékművet

Ami késik, nem múlik.

Csütörtök este Traicho Traikov, a szófiai Sredets kerület polgármestere bejelentette, hogy az önkormányzat lebontja a bolgár főváros szívében található Vörös Hadsereg-emlékművet, mely 1954-ben épült a náci Németország ellen aratott szovjet győzelem, valamint az 1944-es sikeres kommunista puccs emlékére.

A szoborcsoport az évek során sok vita tárgyát képezte, és számos politikai-művészeti akció helyszíne volt.

Bulgáriában a vasfüggöny leomlása után a szovjet korszak számos szimbólumát eltávolították a nagyvárosokból, de a vörös hadsereg szófiai emlékműve mindig ellenállt az ilyen kezdeményezéseknek.

Pedig az önkormányzati tanács már 1993-ban határozatot hozott a lebontásáról, Traikov szerint azonban eddig nem akadt olyan polgármester, aki készen állt volna ennek megvalósítására. Azonban mint kifejtette, az ukrajnai válság felerősödésével eljött az idő.

Az évek során az emlékmű számos baloldali megemlékezésnek szolgált helyszínül, és nem kerülte el a kortárs átértelmezéseket sem: 2011-ben az egyik oldalán található bronz domborművet popkulturális figurákra festették át, mint Amerika Kapitány, Joker és Ronald McDonald, 2013-ban egyes részeit rózsaszínre festették a Prága 1968-as megszállása miatti bűnbánat jegyében, a 2014-es ukrán válság során pedig ukrán színekbe öltöztették a fő figurát.

Hogy milyen műemlékeket veszélyeztethet az ukrajnai háború, az ebben a videóban látható,  az Oroszországgal szembeni légiközlekedési szankcióról pedig itt írtunk.

(Forrás: themayor.eu, képek: GettyImages, Wikimedia Commons)

Vörös Hadsereg | Szófia | emlékmű | Bulgária | szovjet

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom