Close
Közel százötven millió forintért adták el a világ legrégebbi whiskyjét

Közel százötven millió forintért adták el a világ legrégebbi whiskyjét

A nyolcvanegy éves whisky még így sem döntötte meg az egyetlen palackos whiskyk rekordját.

Mi adja a whisky értékét? Nyilvánvalóan szerepet játszanak benne olyan tényezők, mint a minőség és az alkoholból való hozzáférhető mennyiség és persze a whisky kora is. A világ legrégebbi skótját, azaz a valaha leghosszabb ideig hordóban érlelt whiskyét, egy nyolcvanegy éves The Macallan-t háromszáznegyvenezer dollárért árvereztek el, ami

mai árfolyamon száznegyvenhét millió forintot jelent.

A végösszeg messze meghaladta az aukció előtti becsléseket, mégis jelentősen elmaradt az eddigi rekordeladástól – még 2019-ben 1,9 millió dollárért kelt el egy 1926-os Macallan.

Jonny Fowle, a Sotheby’s whisky- és szeszes italokért felelős vezetője szerint ez a rendkívüli összeg azonban az aukcióra kerülő legrégebbi whisky esetében teljesen megérdemelt,

a kora, a ritkasága és a származása miatt

– ami a gyűjtők szentháromsága az aukciókon való licitáláskor – a becsült közel háromszorosára emelte az ital értékét.

A Macallan The Reach egyetlen tölgyfahordóból származott, amelyet eredetileg a második világháború idején fektettek le, nem sokkal azelőtt, hogy a lepárlónak története során először ideiglenesen be kellett zárnia az ajtaját. A whisky-t kézműves palackba tették, melyet egy három kézből álló bronzszobor ölel át.

(Forrás: Food&Wine, fotók: Sotheby’s)

the macallan | skót whisky | világ legrégebbi whiskyje | the macallan reach | whisky

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram