Közel százötven millió forintért adták el a világ legrégebbi whiskyjét

A nyolcvanegy éves whisky még így sem döntötte meg az egyetlen palackos whiskyk rekordját.

Mi adja a whisky értékét? Nyilvánvalóan szerepet játszanak benne olyan tényezők, mint a minőség és az alkoholból való hozzáférhető mennyiség és persze a whisky kora is. A világ legrégebbi skótját, azaz a valaha leghosszabb ideig hordóban érlelt whiskyét, egy nyolcvanegy éves The Macallan-t háromszáznegyvenezer dollárért árvereztek el, ami

mai árfolyamon száznegyvenhét millió forintot jelent.

A végösszeg messze meghaladta az aukció előtti becsléseket, mégis jelentősen elmaradt az eddigi rekordeladástól – még 2019-ben 1,9 millió dollárért kelt el egy 1926-os Macallan.

Jonny Fowle, a Sotheby's whisky- és szeszes italokért felelős vezetője szerint ez a rendkívüli összeg azonban az aukcióra kerülő legrégebbi whisky esetében teljesen megérdemelt,

a kora, a ritkasága és a származása miatt

– ami a gyűjtők szentháromsága az aukciókon való licitáláskor – a becsült közel háromszorosára emelte az ital értékét.

A Macallan The Reach egyetlen tölgyfahordóból származott, amelyet eredetileg a második világháború idején fektettek le, nem sokkal azelőtt, hogy a lepárlónak története során először ideiglenesen be kellett zárnia az ajtaját. A whisky-t kézműves palackba tették, melyet egy három kézből álló bronzszobor ölel át.

(Forrás: Food&Wine, fotók: Sotheby's)

világ legrégebbi whiskyje | the macallan reach | the macallan | whisky | skót whisky

FOLYTASD EZZEL

Három nap alatt bejárhatod a világot és nyaralást nyerhetsz a Hungexpón, az Utazás kiállításon

Idén jelentősen megdrágulhat a kedvenc nyári édességünk, ennyivel kerülhet többe a fagyi

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom