Close
Egy titokzatos alakra bukkantak a több mint száz év óta lappangó magyar műalkotás hátán

Egy titokzatos alakra bukkantak a több mint száz év óta lappangó magyar műalkotás hátán

A 2020-as év aukcióinak rekordját Tihanyi Lajos Akt studium című festménye érte el 95 millió forintos leütési árral a Virág Judit Galéria téli árverésén.

A több száz éve lappangó mű hátoldalán egy korábban ismeretlen, soha nem reprodukált női portré is látható. Az 1917-ben megfestett aktot közvetlenül a festőtől vásárolta meg Korda Sándor (Sir Alexander Korda), a korszak legendás hírű filmese 1930-ban, és a kép azóta is a család tulajdonában volt.

Az Akt Studium érdekessége, hogy a hátoldalán egy korábban ismeretlen női portré látható

A legtöbb pénzért értékesített klasszikus műalkotások listáján Munkácsy Mihály három alkotása is helyet kapott: a Fasor és a Naplemente című képek egyaránt 90 millió forintért keltek el a Virág Judit Galéria őszi és téli árverésén, a Karosszékben ülő lány pedig 50 millióért cserélt gazdát a Bodó Galéria aukcióján. A rekordok listáján az utóbbi évek modernista alkotói közül Kádár Béla, Vaszary János, Scheiber Hugó művei is szerepelnek.

A kortárs lista legdrágábban eladott alkotása a tavaly elhunyt Reigl Judit Gomolygás, csavarás, oszlop, fém című műve lett, amely 44 millió forintért kelt el a Virág Judit Galéria II. kortárs aukcióján.

Reigl Judit: Gomolygás, csavarás, oszlop, fém

A listán Reigl művein túl az Iparterv-generációhoz tartozó Bak Imre, Lakner László és Nádler István, valamint Keserü Ilona alkotásai is szerepelnek. Második helyen végzett Lakner László Rózsák című műve 36 millió forinttal, harmadik Nádler István Szisztéma két rétegben című műve lett 32 millióval.

Ez is érdekelhet:

Tihanyi Lajos | Keserü Ilona | bak imre | csavarás | Nádler István

FOLYTASD EZZEL

Így fognak össze a túlélésért a hazai fitnesz- és edzőtermek

Egy neves egyiptológus azt állítja: megtalálta Nefertiti múmiáját

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram