Close
Egy titokzatos alakra bukkantak a több mint száz év óta lappangó magyar műalkotás hátán

Egy titokzatos alakra bukkantak a több mint száz év óta lappangó magyar műalkotás hátán

A 2020-as év aukcióinak rekordját Tihanyi Lajos Akt studium című festménye érte el 95 millió forintos leütési árral a Virág Judit Galéria téli árverésén.

A több száz éve lappangó mű hátoldalán egy korábban ismeretlen, soha nem reprodukált női portré is látható. Az 1917-ben megfestett aktot közvetlenül a festőtől vásárolta meg Korda Sándor (Sir Alexander Korda), a korszak legendás hírű filmese 1930-ban, és a kép azóta is a család tulajdonában volt.

Az Akt Studium érdekessége, hogy a hátoldalán egy korábban ismeretlen női portré látható

A legtöbb pénzért értékesített klasszikus műalkotások listáján Munkácsy Mihály három alkotása is helyet kapott: a Fasor és a Naplemente című képek egyaránt 90 millió forintért keltek el a Virág Judit Galéria őszi és téli árverésén, a Karosszékben ülő lány pedig 50 millióért cserélt gazdát a Bodó Galéria aukcióján. A rekordok listáján az utóbbi évek modernista alkotói közül Kádár Béla, Vaszary János, Scheiber Hugó művei is szerepelnek.

A kortárs lista legdrágábban eladott alkotása a tavaly elhunyt Reigl Judit Gomolygás, csavarás, oszlop, fém című műve lett, amely 44 millió forintért kelt el a Virág Judit Galéria II. kortárs aukcióján.

Reigl Judit: Gomolygás, csavarás, oszlop, fém

A listán Reigl művein túl az Iparterv-generációhoz tartozó Bak Imre, Lakner László és Nádler István, valamint Keserü Ilona alkotásai is szerepelnek. Második helyen végzett Lakner László Rózsák című műve 36 millió forinttal, harmadik Nádler István Szisztéma két rétegben című műve lett 32 millióval.

Ez is érdekelhet:

FOLYTASD EZZEL
Íme a NASA titkos űrfegyvere, amit „csak” történelmi pillanatokban vet be
Ezeket a múzeumokat imádjuk a legjobban
Megjelent a Roadster negyedik lapszáma.
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, és akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom