Egy lenyűgöző úszóház a Tiszán, ami divathullámot is indíthat

Függőlámpa nincs, és szükség volt némi kompromisszumra a szigetelésnél, ám a Geppetto által tervezett úszóház simán felveszi a versenyt egy lakással is. A házat Pallaghy Kata belsőépítész mutatta be a Roadsternek.

Nem csak egy lakás, de egy nyaraló tervezésénél is fontos pontosan megfogalmazni, mit várunk majd tőle. Van, aki nem támaszt komoly igényeket egy nyaralóval szemben, elfogadja a nomád körülményeket, míg a legtöbben ott is igénylik az alapvető kényelmet.

Ez a tiszai úszóház pedig egyesen a család második otthona, amikor csak lehetséges, ott töltik a hétvégéket, nyáron pedig hosszabb időre is levonulnak oda. Éppen ezért Pallaghy Kata, az eredeti házikót újjávarázsoló Geppetto belsőépítésze szem előtt tartotta a mindennapi igények kiszolgálását, ám az épület alapvetően eltérő használatáról sem feledkezett meg.

A 110 m²-es ház egy úszóházak telepítésére alkalmas kikötőben áll, ahol a közműcsatlakozások is adottak. „A kivitelezés végig a vízen zajlott – árulta el Pallaghy a Roadsternek, – és komoly odafigyelést igényelt, hogy a ponton terhelése folyamatosan változik, ahogy épül a ház, még a bútorozással is.

A vízszintmérőt viszont nem tudják alkalmazni; van egy kijelölt vízszint, ahhoz kell alkalmazkodni a kivitelezés végéig, majd amikor az egész ház kész, bútorozott, akkor ismét vízszintbe kell igazítani.”

A tervezéskor maximálisan kihasználták a Tisza jelenlétét: a közös tevékenységek, az étkezések helyszíne a víz felett is lehet, még a szabadban főzés lehetősége is adott. A szúnyogok elleni állandó védekezést az ajtószerkezetbe épített szúnyoghálókra, a kinti részen pedig lágy esésű függönyre bízták.

A belső tér idomul a családi hagyományhoz, azaz alkalmas a sűrűn érkező vendégek fogadására. Gondosan szeparálták a privát tereket – szülői és gyerekhálókat, hozzájuk tartozó fürdőket –, ugyanakkor minden szoba nyílik a körüljárható pontonra, így természetesen a vízre is. A hajó-feelingre ráerősítenek a kajütablakok is, ám azokat csak jelzésértékűen, egy-egy helyiségben alkalmazták a tervezők. A vendégeknek külön vécé jár, a nappali-konyha pedig bőven megállná a helyét egy lakásban is.

Ám ez azért mégsem lakás: az építmény nem szilárd alapokon áll, ami szerkezeti és gépészeti kötöttségeket jelentett, befolyásolta az anyaghasználatot, másrészt viszont olyan apróságokra is figyelni kellett, hogy ne legyen felfüggesztett lámpa,

mert bár a ház ki van kötve a parthoz, egy-egy nagyobb hullám megmozgatja.

Magyarországon különlegesnek számít egy ilyen építmény. „Nem tudom, a Dunán miért nincsenek, vagy miért van sokkal kevesebb – ismeri el a belsőépítész. – Én a Tiszán sokkal többel találkoztam.”

A kivitelezéskor, ahogy láttuk is, fokozottan figyelembe kellett venni a sajátos adottságokat, ami komoly kihívást jelentett a szakági kivitelezőknek. Pallaghy külön meg is köszönte az ügyfeleinek, hogy átadták az évek során felszedett személyes tapasztalataikat, tudásukat az úszóházakkal kapcsolatban. A tulajdonos ugyanis járatos a kivitelezésben, pontosan ismerte az előző ház paramétereit, így tudtak mihez viszonyítani.

Nyilván segített az is, hogy a család már évek óta használta az előző, kisebb méretű házat, ezért is tudták pontosan megfogalmazni az elvárásaikat, igényeiket, „kialakult szokásokkal használták a tereket, a környéket, mindemellett teljesen nyitottak voltak az eddigitől eltérő térkialakításra, anyaghasználatra, formavilágra”, ahogy a Geppetto honlapja fogalmaz.

Jóllehet, a házban van elektromos fűtés, így tavasztól őszig kényelmesen használható, azért egy keményebb téli napon nem érdemes ott éjszakázni.

A fent említett anyaghasználat ugyanis főként a szigetelésnél okozott kompromisszumot.

A könnyűszerkezetes faház külső szigetelése önmagában könnyen megoldható, hanem a víz felőli, és a padló alatti szigetelés már nem olyan erős, így összességében némi kompromisszumot jelent.

Mivel tökéletes összhangban zajlott a tervezés és kivitelezés, Pallaghy szerint ez volt az a munka, ami inkább örömforrást jelentett, mindvégig jó hangulatú egyeztetésekkel, hatékony megbeszélésekkel. Tartották az ütemtervet, nagyjából fél év tervezés, fél év kivitelezés után készült el a ház, amit a család azóta folyamatosan használ, belakott.

(A képeket Jaksa Bálint bocsátotta a rendelkezésünkre.)

A Roadsteren már bemutattuk a füredi Pazar Coffee Companyt, amelynek a belsőépítészete szintén a Geppettót dicséri:

A balatoni újhullám elsodor és stílust teremt – Teszteltük a füredi Pazar Coffee Companyt

A jó kávé nem csak Budapesté: a világos pörkölés és a stílus végre utat tör a Balatonnál is.

dizájn | Pallaghy Kata | tisza | geppetto | design

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom