Close
Egy lenyűgöző úszóház a Tiszán, ami divathullámot is indíthat

Egy lenyűgöző úszóház a Tiszán, ami divathullámot is indíthat

Függőlámpa nincs, és szükség volt némi kompromisszumra a szigetelésnél, ám a Geppetto által tervezett úszóház simán felveszi a versenyt egy lakással is. A házat Pallaghy Kata belsőépítész mutatta be a Roadsternek.

Nem csak egy lakás, de egy nyaraló tervezésénél is fontos pontosan megfogalmazni, mit várunk majd tőle. Van, aki nem támaszt komoly igényeket egy nyaralóval szemben, elfogadja a nomád körülményeket, míg a legtöbben ott is igénylik az alapvető kényelmet.

Ez a tiszai úszóház pedig egyesen a család második otthona, amikor csak lehetséges, ott töltik a hétvégéket, nyáron pedig hosszabb időre is levonulnak oda. Éppen ezért Pallaghy Kata, az eredeti házikót újjávarázsoló Geppetto belsőépítésze szem előtt tartotta a mindennapi igények kiszolgálását, ám az épület alapvetően eltérő használatáról sem feledkezett meg.

A 110 m²-es ház egy úszóházak telepítésére alkalmas kikötőben áll, ahol a közműcsatlakozások is adottak. „A kivitelezés végig a vízen zajlott – árulta el Pallaghy a Roadsternek, – és komoly odafigyelést igényelt, hogy a ponton terhelése folyamatosan változik, ahogy épül a ház, még a bútorozással is.

A vízszintmérőt viszont nem tudják alkalmazni; van egy kijelölt vízszint, ahhoz kell alkalmazkodni a kivitelezés végéig, majd amikor az egész ház kész, bútorozott, akkor ismét vízszintbe kell igazítani.”

A tervezéskor maximálisan kihasználták a Tisza jelenlétét: a közös tevékenységek, az étkezések helyszíne a víz felett is lehet, még a szabadban főzés lehetősége is adott. A szúnyogok elleni állandó védekezést az ajtószerkezetbe épített szúnyoghálókra, a kinti részen pedig lágy esésű függönyre bízták.

A belső tér idomul a családi hagyományhoz, azaz alkalmas a sűrűn érkező vendégek fogadására. Gondosan szeparálták a privát tereket – szülői és gyerekhálókat, hozzájuk tartozó fürdőket –, ugyanakkor minden szoba nyílik a körüljárható pontonra, így természetesen a vízre is. A hajó-feelingre ráerősítenek a kajütablakok is, ám azokat csak jelzésértékűen, egy-egy helyiségben alkalmazták a tervezők. A vendégeknek külön vécé jár, a nappali-konyha pedig bőven megállná a helyét egy lakásban is.

Ám ez azért mégsem lakás: az építmény nem szilárd alapokon áll, ami szerkezeti és gépészeti kötöttségeket jelentett, befolyásolta az anyaghasználatot, másrészt viszont olyan apróságokra is figyelni kellett, hogy ne legyen felfüggesztett lámpa,

mert bár a ház ki van kötve a parthoz, egy-egy nagyobb hullám megmozgatja.

Magyarországon különlegesnek számít egy ilyen építmény. „Nem tudom, a Dunán miért nincsenek, vagy miért van sokkal kevesebb – ismeri el a belsőépítész. – Én a Tiszán sokkal többel találkoztam.”

A kivitelezéskor, ahogy láttuk is, fokozottan figyelembe kellett venni a sajátos adottságokat, ami komoly kihívást jelentett a szakági kivitelezőknek. Pallaghy külön meg is köszönte az ügyfeleinek, hogy átadták az évek során felszedett személyes tapasztalataikat, tudásukat az úszóházakkal kapcsolatban. A tulajdonos ugyanis járatos a kivitelezésben, pontosan ismerte az előző ház paramétereit, így tudtak mihez viszonyítani.

Nyilván segített az is, hogy a család már évek óta használta az előző, kisebb méretű házat, ezért is tudták pontosan megfogalmazni az elvárásaikat, igényeiket, „kialakult szokásokkal használták a tereket, a környéket, mindemellett teljesen nyitottak voltak az eddigitől eltérő térkialakításra, anyaghasználatra, formavilágra”, ahogy a Geppetto honlapja fogalmaz.

Jóllehet, a házban van elektromos fűtés, így tavasztól őszig kényelmesen használható, azért egy keményebb téli napon nem érdemes ott éjszakázni.

A fent említett anyaghasználat ugyanis főként a szigetelésnél okozott kompromisszumot.

A könnyűszerkezetes faház külső szigetelése önmagában könnyen megoldható, hanem a víz felőli, és a padló alatti szigetelés már nem olyan erős, így összességében némi kompromisszumot jelent.

Mivel tökéletes összhangban zajlott a tervezés és kivitelezés, Pallaghy szerint ez volt az a munka, ami inkább örömforrást jelentett, mindvégig jó hangulatú egyeztetésekkel, hatékony megbeszélésekkel. Tartották az ütemtervet, nagyjából fél év tervezés, fél év kivitelezés után készült el a ház, amit a család azóta folyamatosan használ, belakott.

(A képeket Jaksa Bálint bocsátotta a rendelkezésünkre.)

A Roadsteren már bemutattuk a füredi Pazar Coffee Companyt, amelynek a belsőépítészete szintén a Geppettót dicséri:

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom