Close
Itt a lehetőség lemerülni és megcsodálni a Titanic eredeti roncsait

Itt a lehetőség lemerülni és megcsodálni a Titanic eredeti roncsait

Ha imádtuk a filmet, vagy “csak” szeretnénk testközelből látni a történelem egy fontos eseményének utolsó megmaradt darabjait, akkor ennél jobb alkalom nem nagyon lesz rá. 

Tizenegy napos expedíciókat indít az Ocean Gate a százhat esztendeje elsüllyedt Titanic maradványaihoz. A bátor vállalkozók előbb helikopterrel repülnek St. John’s-ra, Új-Fundlandra, majd közlekedési eszközt és halmazállapotot váltva az Atlanti-óceánon folytatják útjukat egy jachttal a roncsok tényleges lelőhelye felé, ahová tizenhárom évvel ezelőtt merültek le utoljára kutatók.

A Titanic Survey Expedition résztvevői a megérkezést követően összesen ötórás merüléssel elérik a közel négyezer méteren lévő tengerfenéket a Cyclops 2 nevű speciális mini tengeralattjáró segítségével. A kaland egyik célja, hogy a maradványokból eddig még nem látott 3D-s fotografikus modellt készítsenek, adatokat gyűjtve a kutatóknak a roncs állapotának és megmaradt dokumentumainak pontos mértékéről, illetve a maradványokat körülvevő élővilágról.

Természetesen a szervezők biztosítottak mindenkit, hogy a vízben pihenő roncsokat tiszteletben tartva azokat nem piszkálják és nem hozzák a felszínre.

A misszió legénysége harminc főből áll, amiből kilenc lehet fizetett turista, a többiek a személyzethez tartoznak, vagy tudományos szakértőként vannak jelen. Az expedícióra százötezer dollárért vásárolhatunk jegyet, ami az inflációt figyelembe véve mai árfolyamon pontosan annyiba kerül, mint a Titanicra 1912-ben váltott négyezer-háromszáz dolláros első osztályú tikettek.

Az utazás nem csupán szórakozási célt jelent és a kíváncsiság kielégítését szolgálja, hanem egy kutatás fontos részének tekinthető.

A roncsok és a törmelékek hatalmas területen szóródtak szét, ezeket nagy felbontású videókkal és fényképekkel igyekeznek minden részletre kimenően dokumentálni.

Igen népszerű programról van szó, ugyanis 2019 nyári hónapjaira már csak néhány férőhely maradt a július 26. és július 7.-ei turnusra, illetve az augusztus elsején induló víz alatti kirándulásra.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images, oceangate.com)

titanic | kaland | elsüllyedt | történelem | expedíció

FOLYTASD EZZEL

Idén nem nyit ki az ország egyik legjobb síterepe

Elképesztő, mennyire befolyásolja még mindig az utazásunkat a koronavírus

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram