Tíz úti cél, ahol jövőre különadót kell fizetni

Európa legnépszerűbb úti céljai közül számos hely jelentette be az elmúlt hónapokban, hogy többletbevételre kíván szert tenni. 2024-ben idegenforgalmi adót fizettetnek például Santiago de Compostelában, de Párizs és Amszterdam is a díj összegének megemelése mellett döntött. Összegyűjtöttük a részleteket.

Párizs, Franciaország

2024 januárjától a francia fővárosban megszálló turisták csaknem kétszáz százalékkal magasabb idegenforgalmi adó fizetésére lesznek kötelezettek. Ennek mértéke éjszakánként egy kétágyas szobában akár tizenegy euró is lehet.

Amszterdam, Hollandia

A Roadster külön cikkben foglalkozott azzal, hogy a várhatóan a holland fővárosban lesz a legmagasabb az idegenforgalmi adó Európában. Ennek mértéke a szállodai szobaár 12,5 százaléka lesz és nemcsak a szállodai vendégek esetében lép érvényre, de a hajós körutazások résztvevői számára is kötelező lesz a díj megfizetése. Az intézkedést a túlturizmus miatt vezették be, a városban idén az előrejelzések szerint több mint húsz millió turista fordul meg.

Velence, Olaszország

2024-től Velence napidíjat vet ki a turistákra. Első lépésben egyfajta kísérleti időszakban gondolkodnak, ami a tavaszi és a nyári hétvégéket érinti majd. Az idegenforgalmi adóból származó bevételekkel a város lakóit kívánják támogatni életkörülményeik javítása és megélhetési költségeik csökkentése érdekében.

Valencia, Spanyolország

Valencia is bejelentette, hogy 2024-től 0,5 és két euró közötti idegenforgalmi adót vezet be a város szálláshelyein, beleértve a szállodákat, apartmanokat, kempingeket és hosteleket is. Az így beérkező anyagi erőforrásokat a fenntartható turizmus fejlesztésére fordítják majd, valamint még arra, hogy a helyi lakosság számára megfizethetőbb lakhatási körülményeket tudjanak biztosítani.

Barcelona, ​​Spanyolország

Barcelonában még 2018-ban vezették be az idegenforgalmi adót, most ennek rendszerét kívánják olyan módon átalakítani, hogy 2024-től nemcsak a városi, de a régiós különdíjat is meg kell fizetniük az ide érkező utazóknak. A bevételekből a közlekedési infrastruktúrát fejlesztik majd.

Madrid, Spanyolország

A spanyol főváros szintén a túlturizmus elleni küzdelem miatt fontolgatja az új idegenforgalmi adó bevezetését. Az intézkedés tényét még nem erősítették meg, de a szakértők szerint borítékolható.

Olhao, Portugália

A népszerű portugál város kéteurós különdíjat számít fel április és október, és egyeurós idegenforgalmi díjat szed november és március között vendégéjszakánként. A különadó fizetése alól mentesülnek a tizenhat éven aluli gyerekek, továbbá a díj mértéke nem haladhatja meg a tíz eurót. Azok tehát, akik ötnél több éjszakát terveznek tölteni a városban, mentesülnek a tíz euró feletti fizetési kötelezettség alól.

Faro, Portugália

A farói hatóságok által bevezetett idegenforgalmi adó személyenként körülbelül 1,50 euróba kerül, és a nyári szezonban – márciustól októberig – szükséges fizetni maximum hét éjszakára. A tizenkét éven aluli gyermekek mentesülnek a díj megfizetése alól.

Figueira da Foz, Portugália

Szintén önkormányzati idegenforgalmi adó fizetésére kötelezik a Figueira da Foz városába érkezőket is vendégéjszakánként. Ennek díja októbertől márciusig 1,5 euró, áprilistól szeptemberig pedig két euró éjszakánként. A különadó fizetése alól mentesülnek a tizenhat éven alul gyermekek, a fogyatékkal élők és a diákok.

Hasonló különadót kell fizetni Portóban, Vila Nova de Gaiában, Bragában, Póvoa do Varzimban, Coimbrában, Lisszabonban, Sintrában, Cascaisban, Mafrában, Óbidosban, Vila Real de Santo Antónióban és Santa Cruzban is.

További változások is életbe lépnek

Fontos változás, hogy 2024-től az Egyesült Királyság megkezdi az elektronikus utazási engedély (ETA) bevezetését. Ennek értelmében a brit területekre való belépéshez minden utazónak, akik az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Kanadából és a szárazföldi Európából érkezik, engedélyt kell kérnie. Ennek megszegése pénzbírságot von maga után.

Mint ismert, Európa legtöbb városában már most is kötelező az idegenforgalmi adó megfizetése. Ilyen például Bécs és Salzburg, ahol ennek mértéke körülbelül  3,2 euró. Belgium nagyvárosaiban, így Antwerpenben és Burges-ben egységes díjat kell fizetni, Brüsszelben ennek mértéke szállodánként változik, de általában 7,5 euró körül mozog.

Európában Bulgáriában és Horvátországban a legalacsonyabb az idegenforgalmi adó. Míg előbbi esetében ez körülbelül 1,50 eurót jelent, addig utóbbi országban 1,33 eurót kell fizetni éjszakánként.

Kultúradót vagy ágyadót kell fizetni Németország olyan népszerű városaiban is, köztük Frankfurtban, Hamburgban és Berlinben. Ennek mértéke a szállodaszámla végösszegének körülbelül öt százaléka. Szlovéniában Ljubljana és Bled szed különadót, a szálláshelyek minősítésének függvényében nagyságrendileg három eurót. Svájcban ez minden szálláshely esetében egységes, éjszakánként és személyenként körülbelül 2,20 euró.

(Forrás: Schengenvisainfo, fotók: Getty)

2024 | különadó | utazás | nagy sztori | idegenforgalmi adó

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom