Kiderült, hogy mikortól és kiknek kell belépődíjat fizetniük, ha megnéznék Velencét

Már régóta tudott, hogy Velence belépődíjas rendszert vezet be a túlzsúfoltság csökkentése érdekében. Az idegenforgalmi adónak az év elején kellett volna elindulnia, de logisztikai problémák és a turisztikai bevételek elmaradása miatti félelem okán elhalasztották.

A belépődíj célja a tömeg csökkentése mellett még annyi, hogy hosszabb látogatásra ösztönözze a városba érkezőket, valamint javítsa a helyi lakosok életminőségét. A belépődíj bevezetéséről azután döntöttek, hogy Velence év elején csak hajszál híján úszta meg, hogy az UNESCO veszélyességi listájára kerüljön, mivel a túlturizmus károsítja a kényes ökoszisztémát.

A napokban Luigi Brugnaro, Velence polgármestere elmondta: a díj nem arra irányul, hogy többletbevételhez jussanak, inkább egy amolyan "első kísérlet" a világ egyik leglátogatottabb helyének számító város turistaforgalmának szabályozására. A belépő arra ösztönözné a látogatókat, kerüljék el a nagy forgalmú időszakokat és más napokon jöjjenek, ezáltal pedig élhetőbb legyen Velence.

A jövő évtől kezdve tehát az egynapos látogatóknak öt eurót kell fizetniük, ha be akarnak lépni a sérülékeny lagúnavárosba. A pénzt április eleje és július közepe között a csúcshétvégéken és még egyéb napokon – összesen 29 napon – kell majd befizetni.

A belépődíj a csúcsidőszakban reggel 8:30-tól délután négy óráig lesz érvényben, vagyis azoknak, akik vacsorázni vagy mondjuk koncertre érkeznek Velencébe, nem kell fizetniük, mint ahogyan a helyi lakosok, a velencei születésű látogatók, a diákok és a munkavállalók, továbbá azok a turisták, akik szállodai vagy egyéb szállásfoglalással rendelkeznek, szintén mentességet élveznek.

Január 16-án indul el az a weboldal, amelyen a látogatók "lefoglalhatják" a velencei napjukat. Az egynapos kirándulók öt eurót fizetnek, kapnak egy QR-kódot, amit aztán a város hét beléptetési pontján, többek között a főpályaudvaron ellenőriznek.

A szállodai foglalással rendelkezőnek meg kell adniuk a szállodájuk adatait, majd szintén kapnak egy QR-kódot, amit felmutathatnak. Fizetniük viszont nem kell, mivel a hotelszámlájuk már tartalmazza a velencei szállásdíjat.

Velence csábításának nehéz ellenállni, nem csoda, hogy évről évre rengeteg turista keresi fel a várost. Mit tehetünk, ha mi is szeretnénk megmerítkezni a legendás látnivalók szépségében, de elkerülnénk a bagno di follát, vagyis a tömegben fürdőzést?

(Forrás: EuroNews, fotók: Getty Images)

adó | velence | olaszország | részletek | túlturizmus

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom