Tizenöt hihetetlen híd, amin élmény gyalog áthaladni

A hidak a közlekedési infrastruktúra fontos részét képezik a vasút és az autók esetében, de van valami egyészen különleges varázslat abban is, ha gyalog kelünk át rajtuk. Összegyűjtöttünk néhányat a világ legcsodálatosabb hídjaiból, amelyeken egyszer érdemes végighaladni.

516 Arouca, Portugália

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, április 30-án nyílt meg az Arouca Nemzeti Parkban a világ leghosszabb gyalogos függőhídja, az 516 méter hosszú 516 Arouca, amely az Aguieiras-vízesés és a Paiva-szoros között húzódik a Paiva folyó felett, és amelyet két hatalmas V alakú torony tart.

Az acélkábeles hídon tíz perc alatt keresztül lehet sétálni.

Carrick-a-Rede kötélhíd, Észak-Írország

Az eredetileg lazachalászok által 1755-ben épített rusztikus kötélhíd mindössze húsz méter hosszú. A szárazföldet és egy nagyon apró, Carrick-a-Rede nevű szigettel köti össze.

Úgy tudni, az első hidat azért építették, hogy a halászoknak ne kelljen csónakba szállniuk, hogy a halászterület és a szigeten található ház között ingázzanak. A területen már nem halásznak, de a híd továbbra is a turisták kedvelt célpontja.

El Caminito Del Rey híd, Spanyolország

A világ egyik legveszélyesebb hegyi ösvényeként ismert útszakaszon található az El Caminito Del Rey, amelyet egy hatalmas szurdok belső falaihoz függesztettek.

Az utat eredetileg az erőművi dolgozók számára építették az 1900-as évek elején, később állapota olyannyira megromlott, hogy átépítésre szorult. 2015 óta ismét járható.

Brooklyn híd, New York

A New Yorkba látogatók könnyedén eljuthatnak Brooklyn-ba autóval vagy metróval,

de sokkal szórakoztatóbb végigsétálni a híres Brooklyn hídon, amely Brooklyn-t és Manhattant összeköti az East River felett.

A híd 1883-ban nyílt meg, abban az időben, amikor az autósforgalommal az építészeknek még nem kellett számolniuk. A hídról látványos panoráma nyílik a városra, ami sosem alszik.

Webb híd, Melbourne

A Melbourne-i Yarra folyó felett feszülő kerékpáros és gyalogos híd, a ​​Webb híd igazi műalkotásnak számít.

A Robert Owen és Denton Corker Marshall építészek által tervezett híd a modern építészet iskolapéldája, melynek egyedi megjelenésében a halászcsapdák és az alatta folyó víz köszön vissza.

Kintaikyo híd, Japán

A Kintaikyo hídat szelíd faívei és kőoszlopai Iwakuni, városának ékkövévé teszik. A Nishiki-folyót keresztező gyalogos híd eredetileg 1673-ban épült, de 1950-ben egy tájfun gyakorlatilag elpusztította.

A helyiek azonban elhatározták, hogy helyreállítják kulturális örökségüket és megépítették annak pontos mását, ami ma is eredeti helyén áll.

Béke híd, Calgary, Kanada

Santiago Calatrava építész által tervezett csőszerű Béke híd az építészet csodája. Vörös és fehér motívumai a kanadai zászlót szimbolizálják.

A gyalogosok és a kerékpárosok számára használható Béke híd 2012-ben nyílt meg, azóta is Calgary egyik legkedveltebb látnivalója, mely a belvárost köti össze a város éttermi negyedével.

Stari Most híd, Mostar

A bosnyák híd az 1550-es években épült, és úgy tudni, hogy a híres oszmán építész Sinan tanítványa tervezte. A hidat az 1990-es években sajnos a horvát-bosnyák háború alatt elpusztították, de 2004-ben az UNESCO vezetésével teljesen átépítették.

Ma a híd minden mostari kirándulás fénypontja, kerek íve összeköti a várost a Neretva-folyó felett.

Las Lajas Sanctuary, Kolumbia

A Las Lajas Sanctuary valójában egy gyönyörű neogótikus bazilika, és nem híd, de ahhoz, hogy elérjük, át kell haladni egy kis gyaloghídon is, amely egy százötven méteres szurdok felett feszül.

A templom nemcsak építészeti szempontból különleges, hanem Szűz Mária-jelenésekről is híres.

SkyBridge, Szocsi

A Szocsiban található SkyBridge a SkyPark kalandpark első számú attrakciója. A híd több mint 427 méter hosszú, és állítólag egyszerre akár harmincezer ember is képes elférni rajta.

A Krasznaja Poljana-völgy fölött 207 méteren lógó hídon való átkelés, ha nem elég adrenalinlöket a turistáknak, a közepéről még bungee jumpingra is lehetőségük nyílik.

Helix, Szingapúr

A DNS-láncra hasonlító Helix híd a szingapúri Marina Bay-t keresztezi. A 2010-ben átadott hidat az ausztrál Cox Architecture tervezte. Az építményen kilátókat is kialakítottak, ahonnan páratlan kilátás nyílik Szingapúr városképére.

A híd különösen látványos éjszaka, amikor LED-es lámpák rendszere világítja meg.

Károly híd, Prága, Csehország

Európa egyik legismertebb középkori hídja és Prága legrégebbi látványossága, a Károly híd, mely 1402-ben készült el majdnem ötven éves építkezés után.

A híd a prágai várat köti össze az óvárossal a Moldva folyó felett. A hídon harminc  szent szobra sorakozik, amelyek önmagukban is igazi kuriózumnak számítanak.

Chengyang híd, Kína

A díszes fedett híd öt cseréptetős kioszkból áll, melyet 1912-ben építettek.

A híd belsejét ma piacként használják, ahol a helyi kereskedők kézműves tárgyakat és élelmiszereket kínálnak eladásra.

Bastei híd, Németország

A Drezdától egy órára található híd mellett korábban egy kastély állt, ma már csak a romjai érhetők el a hetvenhat méteres építményről, ahonnan azonban továbbra is pazar kilátás nyílik az Elba-folyót körülvevő természeti környezetre.

Khaju híd, Irán

A perzsa építészet klasszikusát 1650 körül építették egy régebbi híd alapjaira, így történelme még messzebbre nyúlik vissza.

Díszes, többfunkciós szerkezet, amely nemcsak a Zayanderud-folyón való átkelést teszi lehetővé, hanem középületként és gátként is működik. A középső pavilon manapság rendezvényeknek ad otthont.

Kínában ugye imádnak paráztató hidakat felhúzni, ezért aligha véletlen, hogy a világ leghosszabb üvegpadlójú átkelőjét is arrafelé találjuk. És a Föld legmagasabb kötélugróhelyét.

(Fotók. Getty Images)

hidak | híd | függőhíd | legszebb | nagy sztori

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom