A padthai, a csirke satay és a thai vörös curry mellett a zöld curry az ázsiai ország egyik legnépszerűbb étele, amit húsos vagy vegetariánus verzióban is elkészíthetünk.
Alapja az ázsiai boltokban megvásárolható currypaszta, amely nemcsak autentikus ízeket, hanem kellőképpen markáns fűszerezettséget is garantál az amúgy hihetetlenül egyszerűen elkészíthető fogásnak.
Hozzávalók:
- 4 deciliter kókusztej
- egy csomag curry paszta
- 2 evőkanál növényi olaj
- 2,5 deciliter húsleves, vagy vegetariánus változat esetén zöldségleves alaplé
- 2 teáskanál halszósz
- egy kis cukor
- 40 dkg csirkemell – húsmentes változat esetében készülhet tofuval is
- egy nagyobb csészényi zöldborsó
- 15 dkg kockára vágott padlizsán
- egy csokor thai bazsalikom
- fél lime leve
- jázmin rizs
Elkészítés:
- Egy lábasban kezdjük el főzni a rizst! Közben hevítsünk olajat egy serpenyőben, adjuk hozzá a currypasztát, és folyamatos keverés mellett forrósítsuk át! Figyeljünk arra, hogy lehetőség szerint a tömény fűszert ne lélegezzük be mélyen, keverés közben ne hajoljunk a serpenyő fölé, mert kellemetlen élményben lehet részünk!
- Öntsük hozzá a kókusztejet és az alaplevet is, és keverjük homogénné!
- Mehet hozzá a halszósz, a csipet cukor és az ízlés szerinti mennyiségű só is!
- Tegyük bele a kockára vágott csirkemellet, és főzzük nagyjából tíz percig!
- Adjuk hozzá a padlizsánt és a zöldborsót, majd öt perc alatt főzzük puhára!
- Végül csavarjuk bele fél lime levét!
- Tálaláskor az elkészült jázmin rizzsel és frissen tépett thai bazsalikommal kínáljuk!
Ez is érdekelhet:
(Fotók: Getty Images)
curry | csirkemell | ázsiai | csirke | recept | thai
Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva
–
Sulciová Silvia interjú
Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje
Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!