Ez itt a legütősebb tízperces vacsora

Ha gyors és teljes értékű vacsorát szeretnénk készíteni mindösszesen tíz perc alatt, érdemes a franciák kedvelt melegszendvicséhez nyúlnunk, amit vagy tucatnyi módon elkészíthetünk. Minél több és minél változatosabb alapanyagokkal töltjük meg, annál táplálóbb, ráadásul ha egy könnyű salátát is készítünk mellé, a végeredmény még egészséges is lesz.

A croque monsieur-t nem véletlenül tartják a melegszendvicsek királyának, hiszen a kenyér, a sonka és a sajt tökéletes kombinációjáért lehetetlen nem rajongani.

Ráadásul számos nemzet a saját ízlésére formálta már, így csupán egy-egy alapanyag kicserélésével igazi nemzetközi fogást varázsolhatunk az asztalra, pillanatok alatt.

Az egyik legkedveltebb módosulata a Croque madame, csupán annyiban tér el az eredetitől, hogy a tetejére egy tükörtojást kell helyeznünk. Ha húsmentes változatra esküszünk, egyszerűen hagyjuk ki belőle a sonkát, és máris megkapjuk a Croque mademoiselle-t! Az olaszok bolognai szósszal, a provence-iak paradicsommal és friss fűszerekkel, a hawaiiak ananásszal, a norvégok füstölt lazaccal, az auvergnat-iak pedig kék sajttal készítik.

Hozzávalók:

  • 5 dkg vaj
  • 1 tojássárgája
  • 1 kávéskanál liszt
  • 5 deci tej
  • egy kevés mustár
  • só, bors, szerecsendió
  • 8 szelet toast kenyér
  • 8 szelet sonka
  • 7-8 deka Gruyere sajt

Elkészítés:

  1. Elsőként készítsük el a szószt! Egy kis lábasba tegyük bele a vajat, olvasszuk meg, adjuk hozzá a lisztet, és keverjük el! Tegyük hozzá a tejet, a mustárt és a fűszereket, majd folyamatos keverések mellett sűrítsük be! Vegyük le a tűzről, és keverjük el benne a tojássárgáját!
  2. Ha a mártásunk kihűlt, állítsuk össze a szendvicset! A kenyérszeleteket vajazzuk meg mindkét oldalán! A kenyerekre mehet egy-egy szelet sonka, egy-egy sajt, majd mielőtt összeborítanánk, egy nagy evőkanálnyi szószt is öntsünk rá!
  3. Az összecsukott szendvicset helyezzük egy serpenyőbe, és kissé pirítsuk meg! Frissen fogyasszuk!

(Fotók: Getty Images)

vacsora | gyors | tízperces | tipp | recept

FOLYTASD EZZEL

Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója

A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa