Mi lehetne frissítőbb a kánikulában, mint egy nagy pohár limonádé? Az ital csupán néhány perc alatt elkészíthető, a gyümölcsök és a zöldfűszerek megváltoztatásával pedig több tucatnyi ízkombinációval lephetjük meg magunkat.
Hogyan készítsünk egészséges házi limonádét?
Az alap limonádé elkészítéséhez csupán három összetevőre van szükség: friss citromlére, vízre és édesítőszerre. Fontos, hogy az üveges citromlé helyett valóban frissen facsartat használjunk, hiszen sokkal intenzívebb, aromásabb ízvilágú lesz tőle az italunk, melyet aztán édesíthetünk előre elkészített cukorsziruppal, vagy az egészségesebb változatért mézzel, esetleg édesítőszerrel.
A fenti hozzávalókat azonban érdemes kiegészítenünk friss gyümölcsökkel és fűszernövényekkel, amelyek a klasszikus limonádét még magasabb szintre emelik.
Használhatunk fagyasztott vagy friss gyümölcsöt is, a fűszerek esetében pedig bátran kísérletezzünk a mentával, a bazsalikommal, a rozmaringgal és a levendulával!
Ha gyümölcsös limonádét készítünk, elsőként gyümölcspürére lesz szükségünk, amelyet konyhai robotgépben vagy turmixgépben is el tudunk készíteni. Ezt kell hozzáadnunk az alap hozzávalókhoz. Ha szeretnénk elkerülni a nagyobb gyümölcsdarabokat, a pürét érdemes finom hálós szűrőn vagy gézlapokon leszűrnünk.
Az idénygyümölcsök közül nem tudunk hibázni akkor, ha epret, málnát, áfonyát, szedret, barackot vagy görögdinnyét használunk, ráadásul minél édesebb gyümölcs kerül az italba, annál kevesebb cukorra vagy édesítőszerre van szükségünk.
Limonádé haladók számára
A gyümölcsök számos lehetőséget biztosítanak a különleges limonádék elkészítésére, hiszen ezeket bátran kombinálhatjuk is. Kerülhet a pohárba ugyanis epres-görögdinnyés, vegyes bogyós gyümölcsös, vagy barackos-lime-os változat is. Sőt, ha egy kevés szénsavas vízzel öntjük fel az alap receptünket, a végeredmény még játékosabb, frissítőbb lesz.
Természetesen nem hiányozhat a limonádéból a jégkocka sem, érdemes ezt is különlegessé tennünk, például úgy, hogy ehető virágszirmokkal, gyümölcsdarabokkal vagy zöldfűszerekkel készítjük. Mielőtt a mélyhűtőbe tesszük a jégkockatartót, tegyünk bele apró kockára vágott epret, felaprított mentát, vagy egy-egy szem áfonyát és egy kevés bazsalikomot!
Egészen különleges, látványos italt kapunk, ha tálaláskor egyetlen trükköt alkalmazva ombre-hatást keltünk. Ehhez nincs másra szükség, minthogy a pohár aljára halmozzuk a gyümölcspürét, hogy aztán felönthessük az alap limonádéval. Tegyünk bele egy fém, újrahasználható szívószálat, amivel megkeverve az italunk szabályosan éltere kelhet.
A narancs és pezsgő találkozása pedig rendre kiváló kísérője a legforróbb hónapoknak, az argentin Chandon pincészetnek pedig sikerült új szintre emelnie ezt a kesernyés narancs és a pezsgő egyvelegének palackba zárásával. Ez lett a Chandon Garden Spritz.
(Fotók: Getty Images)
gasztronómia | ital | alkoholmentes | recept | limonádé
Magyarország ásványvíz-forrásai túracélpontnak is tökéletesek
Megfogni a jövő építőit – Bálint Attila-interjú
Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!