Így készítheted el a tökéletes házi limonádét

Mi lehetne frissítőbb a kánikulában, mint egy nagy pohár limonádé? Az ital csupán néhány perc alatt elkészíthető, a gyümölcsök és a zöldfűszerek megváltoztatásával pedig több tucatnyi ízkombinációval lephetjük meg magunkat.

Hogyan készítsünk egészséges házi limonádét?

Az alap limonádé elkészítéséhez csupán három összetevőre van szükség: friss citromlére, vízre és édesítőszerre. Fontos, hogy az üveges citromlé helyett valóban frissen facsartat használjunk, hiszen sokkal intenzívebb, aromásabb ízvilágú lesz tőle az italunk, melyet aztán édesíthetünk előre elkészített cukorsziruppal, vagy az egészségesebb változatért mézzel, esetleg édesítőszerrel.

A fenti hozzávalókat azonban érdemes kiegészítenünk friss gyümölcsökkel és fűszernövényekkel, amelyek a klasszikus limonádét még magasabb szintre emelik.

Használhatunk fagyasztott vagy friss gyümölcsöt is, a fűszerek esetében pedig bátran kísérletezzünk a mentával, a bazsalikommal, a rozmaringgal és a levendulával!

Ha gyümölcsös limonádét készítünk, elsőként gyümölcspürére lesz szükségünk, amelyet konyhai robotgépben vagy turmixgépben is el tudunk készíteni. Ezt kell hozzáadnunk az alap hozzávalókhoz. Ha szeretnénk elkerülni a nagyobb gyümölcsdarabokat, a pürét érdemes finom hálós szűrőn vagy gézlapokon leszűrnünk.

Az idénygyümölcsök közül nem tudunk hibázni akkor, ha epret, málnát, áfonyát, szedret, barackot vagy görögdinnyét használunk, ráadásul minél édesebb gyümölcs kerül az italba, annál kevesebb cukorra vagy édesítőszerre van szükségünk.

Limonádé haladók számára

A gyümölcsök számos lehetőséget biztosítanak a különleges limonádék elkészítésére, hiszen ezeket bátran kombinálhatjuk is. Kerülhet a pohárba ugyanis epres-görögdinnyés, vegyes bogyós gyümölcsös, vagy barackos-lime-os változat is. Sőt, ha egy kevés szénsavas vízzel öntjük fel az alap receptünket, a végeredmény még játékosabb, frissítőbb lesz.

Természetesen nem hiányozhat a limonádéból a jégkocka sem, érdemes ezt is különlegessé tennünk, például úgy, hogy ehető virágszirmokkal, gyümölcsdarabokkal vagy zöldfűszerekkel készítjük. Mielőtt a mélyhűtőbe tesszük a jégkockatartót, tegyünk bele apró kockára vágott epret, felaprított mentát, vagy egy-egy szem áfonyát és egy kevés bazsalikomot!

Egészen különleges, látványos italt kapunk, ha tálaláskor egyetlen trükköt alkalmazva ombre-hatást keltünk. Ehhez nincs másra szükség, minthogy a pohár aljára halmozzuk a gyümölcspürét, hogy aztán felönthessük az alap limonádéval. Tegyünk bele egy fém, újrahasználható szívószálat, amivel megkeverve az italunk szabályosan éltere kelhet.

A narancs és pezsgő találkozása pedig rendre kiváló kísérője a legforróbb hónapoknak, az argentin Chandon pincészetnek pedig sikerült új szintre emelnie ezt a kesernyés narancs és a pezsgő egyvelegének palackba zárásával. Ez lett a Chandon Garden Spritz.

(Fotók: Getty Images)

limonádé | gasztronómia | alkoholmentes | recept | ital

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom