Hitetlenkedve nézzük, hogyan takarítják ki a tokiói metrót kétszer egy hónapban

Másfél éve a katari focivébén tátott szájjal néztük, ahogy a japán szurkolók gondosan kitakarítják a meccs után a stadiont. Ezek után nem olyan meglepő, hogy a hivatásos takarítók sem végeznek félmunkát – esetünkben a tokiói metróban.

Japán szurkolók takarítanak Katarban

 

Talán kevésbé maradt meg az emlékezetben a focivébé után másfél évvel, de nemcsak a japán válogatott szurkolói pucolták ki maguk után akkurátusan a stadionokat, de maguk a játékosok is az öltözőt. A németek kiejtése után feltakarítottak a focisták, majd origami-hajtogatásokat és egy „Köszönöm!” feliratot hagytak maguk után,

Ezek után nem meglepő, mégis lenyűgöző, amit a profik csinálnak. Például a napi hatmillió utast szállító, kilenc vonallal és 180 állomással rendelkező tokiói metró tisztántartásával.

A Csioda vonalon 41 szerelvény közlekedik, ezeket folyamatosan karbantartják – a napi tisztítás mellett 15 naponta alapos nagytakarításra kerül sor.

Kívülről egy négyfős csapat mossa le a szerelvényt, hasonlóan, mint egy tisztességes autómosóban. Odabent tizen dolgoznak, szisztematikusan haladva fentről lefelé, különös figyelmet szentelve a kapaszkodóknak.

Bár igazából nem tudjuk, miért mondják ezt, mert a videó alapján mindennek különös figyelmet szentelnek: az utasokkal közvetlenül érintkező részeknek, az utasok által először megpillantott részeknek (ajtók környéke), a nagyon szem előtt lévő részeknek (ablakok, hirdetések), de még az ajtósín réseit is külön kis pálcikával pucolják ki.

Évente kétszer újrawaxolják a szerelvények padlóját, de a normál munkamenetben nagyjából egy óra alatt végeznek a nagytakarítással, utána pedig egy szigorú ellenőr nézi át a terepet.

 

Bár bennünket elsősorban a jármű tisztántartása nyűgözött le, a videó második részében bemutatják egy állomás takarítását is. Ott többek közt ózonos tisztítást is végeznek, hogy ne csak a baktériumok, de a kellemetlen szagok is eltűnjenek. A térd alatti, különösen szennyezett területekhez piros, a térd fölötti zónákhoz zöld rongyot használnak, hogy elkerüljék a keresztszennyezést.

Egyedül a Covid idején volt némi visszaesés, miután csökkentették a takarítószemélyzet létszámát. Azóta viszont minden visszaállt a normális kerékvágásba, és lényegében folyamatosan takarítanak mindent.

Nehéz kiemelni bármit is ebből a szertartásos tisztításból, de azért a magányos rágófoltot spaklival felkaparó alkalmazott látványa egészen szürreálisnak hat innen a távolból. Hasonlóan rituálészerű a metró érkezésének idejére a fal mellé húzódó munkás: miután a takarítók ruháját piszkosnak tartják, ők illedelmesen távol maradnak az utasoktól, és erre a kis időre felfüggesztik a tevékenykedésüket.

(Forrás: Insider , fotók: GettyImages)

közlekedés | japán | metró | tokió

FOLYTASD EZZEL

A kertem, a házam, az otthonom – érezd benne jól magad

A magyar ital, amivel kompromisszumok nélkül tehetsz sokat az egészségedért

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom