Close
Mit tud a beton kávéfőző, és milyen ízű a betoncsoki?

Mit tud a beton kávéfőző, és milyen ízű a betoncsoki?

Kreativitás és szaktudás egy helyen, folyamatos innováció mellett – ez az egyedi bútorokat és termékeket készítő Tölgyfa Design Stúdió küldetése, a sikert pedig egy friss díj és erős külföldi érdeklődés jelzi.

Egy beton kávéfőző nyerte az októberi Beton Fesztivál közönségdíját. A beton már korántsem csak zord tartószerkezeteket meg útburkolatot jelenthet, ezt jól tudjuk, az említett rendezvényen éppen ezért számos kreatív kiállította maga teremtményét: labirintust, ékszereket, hűtőmágnest. És persze a kávéfőzőt, amivel kapcsolatban nagyjából mindenki a következőkre válaszokra volt kíváncsi:

  • kapszulás
  • működik
  • fel lehet emelni, nem nehéz.

 

„Bármit be lehet burkolni betonnal, hát próbáljuk ki – mesélte a kezdetekről Fazekas Ferenc, a Tölgyfa Design Stúdió kreatívja. – Egy kanadai blogger tényleg kiöntött betont, hogy abba építsen be egy kávéfőzőt, ez viszont dizájnbeton, műgyanta és cement keveréke, amit bármire fel lehet vinni, csak más-más alapozót kell használni.”

Innen nem nehéz továbbgondolni: betonbögrekészlet is készült már a kávéfőzőhöz, a díjhoz pedig Fazekas kapott betoncsokit, ami szerencsére az eddigi logika fordítottjával működik, azaz betonnak néz ki, de valójában ehető, mi több, igen finom is. Szeretne betontáskát is készíteni, de igazán izgalmas területnek a különböző anyagok találkozását (beton–rozsdamentes acél–tölgyfa) látja.

„Mindegyik hoz valami nyers erőt, éppen ezért nem kell túldizájnolni ezeket a tárgyakat, bútorokat. Most például savazzák a vasat, polgárjogot nyert a rozsda, ami klassz, de

a nagy kérdés az: hogyan társítod ezeket, hogy ne váljon giccsessé.”

Hogy a nyers fa textúrája minél jobban érvényesüljön, Fazekasék sokszor a jellemzően használt 20-30 glossos lakk helyett jóval természetesebb hatásút, öt glossosat használnak. „Nagyon sok iskola van, nagyon sok minta, nehéz eredetit csinálni – magyarázza Fazekas. – Ez a mi szerencsénk, hogy a tölgyasztal egy ilyen szisztémában nagyon jól működik. Az sem mindegy, honnan jön a fa, látszik rajta, ha más a napfény, a levegő páratartalma, így tehát egy nyers fa a maga erezetével mindenképpen egyedi.”

A Tölgyfa Design Stúdió ráadásul a sablonokon túllépve törekszik egyediségre: „miért csak egyféleképpen lehetne csapolni vagy kezelni egy fát? És miért ne kaphatna egy fa asztallap fémlábakat?”

Másfelől a lakberendezők „hajlamosak teoretikusan gondolkozni, például egy indusztriál polcrendszer tervezésekor sokszor csak vakarják a fejüket egy sor praktikus kérdésnél. Hiányzik az a csapat, amelyik azt mondja, hogy van ízlésem, merek véleményt mondani, az asztalosmunkához és a dizájnhoz is értek.”

A Tölgyfa Design Stúdió az innovatív tervezést és a dizájnt kívánja a gyártással ötvözni.

A Tölgyfa Design Stúdiónak van egy remek Insta-oldala, meg egy műhelye, valamint egy stúdiója a Ferencvárosban, ami showroomként működik, és workshopokat is tartanak benne. Az egykori légópincét használták a második világháborúban és ’56-ban, aztán viszont évtizedeken keresztül üresen állt. Fazekas rendbe tette, majd a helyiség lassanként megtelt bútorokkal, egyedi tárgyakkal. A jó minőségű fa mellett gyárbontásból, fatelepről, építkezésről származó törmelékekből is születtek menő dizájntárgyak.

A pajtaajtó pedig mára slágertermék lett: nem csak jól mutat, de nagyon praktikus is egy városi lakásban, ahol kevés a hely.

Fazekas szeret kísérletezni, ahogy a két alkotótársa is: „egymást inspiráljuk, és együtt találunk ki új dolgokat.” Keresik a különleges anyagokat és eljárásokat, amelyekkel teljesen egyedi termékeket igyekeznek készíteni. A Facebook-oldalukra ugyanakkor olyan termékeket is feltesznek, ami őket inspirálja. Ezenkívül cél egy dizájn-webshop létrehozása, ahol összefognák tehetséges tervezőket, asztalosokat, és segítenék őket egy szélesebb réteghez eljutni.

A nagy lépés pedig a külföldi terjeszkedés, mert bár most is jelentős az érdeklődés, ennek kiszolgálásához nagyobb csapat volna szükséges. Fazekas energiáit látva azért jó esélyt adunk arra, hogy a Tölgyfa Design Stúdió megugorja ezt a szintet.

Ez is érdekelhet:

tölgyfa design stúdió | dizájn | fazekas ferenc | beton | design

FOLYTASD EZZEL

Ezt harmadjára olvasva sem hiszed el: soha nem látott rekordot léptek át Budapesten a lakások négyzetméterárai

Neogótikus toronyból lett elképesztő lakóépület az ikonikus Tribune Tower

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram