Close
Így cserélte le betonra az alapozót a budapesti kozmetikus lány

Így cserélte le betonra az alapozót a budapesti kozmetikus lány

Cukrásznak készült, aztán kozmetikusként kopogtatott be a munka világának ajtaján, most pedig betonnal dolgozik. Ez a kissé éles kanyarokkal megírt pályaív a cement.project mögött álló Holló Henriettáé, aki manapság betonból kreál különféle tárgyakat az ékszerektől kezdve egészen a nagy kedvencnek számító tortatálakig.

– “Gyermekkorom óta imádok alkotni, legyen szó varrásról, gyertyaöntésről vagy sminkelésről. Rengeteg mindent kipróbáltam már, de a lényeg mindig a kreativitáson volt. A betonhoz köthető mániám egy ebből az anyagból készült, testvéremnek szánt névnapi ajándékra vezethető vissza: formáltam a betonból egy B betűt, aminek a tetejébe növényeket ültettem. Fogalmam sincs, hogyan jutott eszembe és miért, mert előtte egyáltalán nem foglalkoztam vele, de a flow abban a pillanatban elkapott” – meséli Henrietta a betonnal történt megismerkedésének első pillanatait.

Nagyjából két és fél esztendővel ezelőtt jártunk ekkor életének idővonalán. A pozitív visszajelzéseknek köszönhetően egyre többet foglalkozott a kézműves kozmoszban szokatlannak számító betonnal, mert rögtön ráérzett, hogy ebből jóval többet ki lehet hozni, minthogy alkalomadtán betonbevonatú tárggyal lepi meg a családtagokat karácsonykor.

Fokozatosan elért arra a pontra, amikor már nem lehetett összeegyeztetni a kozmetikusi munkáját a betonozással, úgyhogy idővel választania kellett.

Nem sokat gondolkodott.

Jelenleg a Csepel Művekben berendezett műhelyében elvonulva tölti mindennapjait, hol reggeltől estig a falak között munkálkodva, hol csak két ügyintézés közben beugorva valamiért. Számos izgalmas projekten dolgozik, imád kísérletezni.

Két ugyanolyan kreálmány soha sem kerül ki a kezei közül, mert a betont nem lehet pontosan egyformára önteni. Stílusát tekintve valahol a minimalista, indusztriális vonalba tartozik, kivéve persze, amikor színekkel dobja fel az alapból szürke, kissé ridegnek ható anyagot.

Egyedi, különleges termékeket gyárt, amelyekkel nem találkozhatunk a boltok polcain, és mindent kézzel készít, sokszor még az öntőformákat is.

– “Nagyrészt egyedi megrendelésre dolgozom. Általában küldenek egy elképzelést, amit összehangolunk, bár legtöbbször az eredeti vízióhoz képest sokkal jobb dolgok alakulnak ki ilyenkor. Rajzokat ritkán készítek előtte, de ez természetesen projektfüggő. Egyszer egy étteremnek csináltam betonbevonatú tálcákat, akkor nagyon sokat kellett rajzolni és számolni, hogy minden pontosan jöjjön ki” – avat be Heni munkafolyamatának fázisaiba.

Érdekes módon szerinte nem az olykor huszonöt kilót nyomó betonzsákok odébb pakolása a meló szó szerinti legnehezebb része (simán megoldja), hanem a tárgyalásokból, egyeztetésekből és a közösségi oldalakra posztolásból álló háttérmunka.

Mostanság szinte minden idejét leköti éppen aktuális projektje, melyben egy bútorajtókkal, lapszabászattal és konyhafrontokkal foglalkozó cégnek készít különböző betonbevonatos bútorajtókat.

Hatalmas lehetőséget lát benne, minthogy az esküvőkkel kapcsolatos kiegészítők és dekorációk is rendre megihletik.

– “Előfordul, hogy az éjszaka közepén felébredek, és eszembe jut valami. Rengeteg ötlet van a fejemben, sőt, talán túl sok is…”

Az inspirációforrása tehát kiapadhatatlannak tűnik, lakásában ellenben végesek a lehetőségek, ezért igyekszik nem túltolni ezt az egész beton dolgot. Csupán néhány kisebb virágláda és egy betonbevonatú komód díszíti otthonának enteriőrjét. A terveit illetően nagyot álmodás helyett lépésről lépésre halad előre. Akadnak komolyabb ötletei, de előbb Magyarországon szeretné kiaknázni a lehetőségeket. Nem ragaszkodik görcsösen az elképzeléseihez, próbál rugalmas maradni, mert lehet, hogy az élet sokkal jobb dolgot gördít elé, mint amit elképzelt.

Ez is érdekelhet:

(Fotó: Luthár Kristóf, Szlávik Bendegúz, Török Anna)

cement.project | Csepel | bevonat | ékszer | kreálmány

FOLYTASD EZZEL

Így néz ki Frank Sinatra egykori otthona

Bárki megszállhat abban a dubaji penthouse-ban, amiért még Beyoncé is rajong

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram