Close
Ezek a legizgalmasabb hazai betonprojektek

Ezek a legizgalmasabb hazai betonprojektek

Szürke, hideg és durva tapintású. Nemrég még valószínűleg csak ehhez hasonló asszociációk és érzések jutottak eszünkbe a betonról, az elmúlt néhány évben viszont észrevétlenül lett a mindennapi eszközeink része és kedvelt alapanyaga.

Így lehet, hogy ma már egyáltalán nem furcsa, ha egy finomra csiszolt betondarabot hordunk a nyakunkban, vagy az üvegcsillár helyett betonbúrák lógnak a nappalinkban. A minimalista trend pedig nemcsak világviszonylatban, de hazai terepen is nagyot megy: számos nemzetközileg is elismert magyar gyártó és aprócska manufaktúra dolgozik azon nap mint nap, hogy a beton újabb és újabb oldalát mutassa meg. Összegyűjtöttük a kedvenc hazai betonprojektjeinket.

Ivanka

A családi vállalkozás egy garázsból indult 2002-ben, és a kezdetektől fogva a beton mint multifunkcionális nyersanyag újraértelmezését tűzték ki célul. Az elmúlt tizenhat évben a betonburkolatoktól a Jankovics-Ivanka high-end dizájner hangfalig számos terméktípus megfordult a kínálatukban, de klassz látni, hogy még mindig tudnak újat mutatni, fejleszteni, inspiráló tereket létrehozni.

Ivanka-elemek a Rudas Fürdőben

Olyan nemzetközi szinten is elismert kiállításokon vettek már részt, mint a milánói dizájnhét, a londoni TENT és a szintén londoni Superbrands, ügyfeleik között pedig nem kisebb nevek találhatóak, mint például a Bang & Olufsen, a Vodafone, a Levi’s vagy az Oakley, de betonpaneleik nemrég például a Tom Dixon tervezte párizsi Eclectic étteremben is megjelentek.

Munkáik közül nehéz lenne egyet kiemelni – az épp a napokban bezáró Urban Tiger, a Hotel Rum és a Pomo D’oro belső tereibe is nagy hatású elemeket gyártottak –, de legutóbbi hazai projektjük, a Hotel Clark – amiről korábban már beszámoltunk – is a beton sokszínűségéről árulkodik. Az Ivanka ugyanis nemcsak a homlokzatot borító egyedi betonpanelekért felelt, de ők tervezték a villámgyorsan a hotel szimbólumává vált, oroszlánfejjel díszített betoncsempét is, ami a szálloda belső tereiben jelenik meg.

VPI Beton

A VPI Betonmanufaktúra neve talán már kevésbé ismert, projektjeikbe viszont valószínűleg már jó páran belebotlottunk egy-egy séta során, a fővárosban. A kifejezetten köztéri betonbútorokra specializálódott manufaktúra nevéhez köthetőek ugyanis a Reform 500 program keretében, a Kálvin teret elárasztó, idézetekkel ellátott betonkövek, és a Dagály sétány hatalmas kavicsot formázó betonbútorai is.

Előbbi projekt 2017-ben, a Reformáció Emlékévének keretében, Szabó Levente (Hetedik Műterem Kft.) és Polgárdi Ákos #szolnekedazittmagyarul installációjában sms- és tweet-rövidségű idézetekkel igyekezték néhány pillanatnyi megállásra késztetni a Kálvin téren átrohanó tömeget. Az összesen 95 darab térkő a VPI betonmanufaktúra műhelyében készült, a feliratokat a saját fejlesztésű betongrafikai technológiájuk segítségével valósították meg.

A 2017-ben, még a vizes vébé előtt átadott Dagály sétány közvetlen kapcsolatot teremt a Forgách utcai metrómegálló és a Dagály strand, illetve a vizes vébé volt helyszíne, a Duna Aréna között. A sétány a vizes vébé után sem vesztette el szerepét: egy igazi találkozópont, ahol gondosan megválogatott növényzet, biciklitároló, ingyenes wifi és a VPI manufaktúra által tervezett és gyártott beton köztéri bútorok együtt alkotnak tényleg korszerű, 21. századi teret.

A betonbútorok közül a kedvencünk a kavics névre keresztelt fekvő/ülő alkalmatosság, mely szakítva a beton hideg és durva érzetével igazi puha hatást keltve olvad bele ergonomikus formájával a környezetbe.

AB Concrete Design

A betonnak éppen annyira van helye otthonunkban vagy az íróasztalunkon, mint óriási épületekben vagy köztereken. Ezt bizonyítják az eredetileg porcelántervezőként végzett Boldog Anita munkái is, aki az AB Concrete Design tervezőjeként termékeivel a mindennapjainkba próbálja meg becsempészni a betont.

Az Archicon névre keresztelt irodaikiegészítő-szettjét a brutalista építészeti stílus inspirálta, míg a Concretediction polc- és fogaskollekció nem véletlenül kapta a nevét a beton és ellentmondás szavak társításából: a tárgyak a kemény alapanyag ellenére formavilágukkal a puhaság érzetét keltik. Mindezek mellett pedig Anitától a betonból készített mandzsettagombok és ékszerek sem állnak távol.

Moha design

A Moha design portfóliójában a falburkolatoktól kezdve a lakásdekorációs tárgyakon át az ékszerekig számos termék megtalálható, mert számukra betonból szinte nincs lehetetlen.

Céljuk, hogy elérhető mégis egyedi és jó minőségű dizájntermékeket hozzanak létre. Éppen ezért munkájukat folyamatos kísérletezés és fejlesztés jellemzi, tárgyaikban pedig sokszor a beton más anyagokkal, fémmel, fával vagy textillel társul. Így születhetett meg a geometrikus formák ihlette betonóra, a különböző pasztell színekben elérhető borosüvegdugó vagy a minimalisztikus Blump lámpa.

A  sort még hosszasan tudnánk folytatni az izgalmas ékszereket, tálakat, mécsestartókat vagy kaspókat gyártó dizájnerekkel – és csak remélni tudjuk, hogy egyre többen és többen lesznek.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Ivanka, Moha design, AB concrete, VPI)

dagály sétány | moha | manufaktúra | dizájn | beton

FOLYTASD EZZEL

Neogótikus toronyból lett elképesztő lakóépület az ikonikus Tribune Tower

Így néz ki Frank Sinatra egykori otthona

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram