Close
Kilenc csodás európai úti cél a sajt szerelmeseinek

Kilenc csodás európai úti cél a sajt szerelmeseinek

Európa számos országában ezeréves tradíciója van a sajtkészítésnek, nem csoda, hogy a világ legismertebb fajtái az öreg kontinensről származnak. A nyüzsgő sajtpiacok, az autentikus sajtkészítő manufaktúrák kiállításai és a sajtműhelyek mágnesként vonzzák a turistákat is. Összegyűjtöttünk kilenc olyan célpontot, ahová mindenképpen érdemes ellátogatni.

Roquefort, Franciaország

Franciaország déli részén, Roquefort-sur-Soulzon városában készítik a világ egyik leghíresebb kéksajtját.

A juhtejből előállított sajton sötétkék és zöld erek futnak, a városban található kézműves sajtmestereknél pedig nemcsak azt figyelhetjük meg, hogyan érlelődnek a sajtkülönlegességek, hanem a teljes előállítási folyamatot is megtekinthetjük, lépésről lépésre.

Gruyères, Svájc

A középkori városban és környékén a macskaköves utcák és a buja rétek festői keveréke kel életre, de hírnevét leginkább a 12. század óta ismert kemény, diós Gruyère sajtnak köszönheti.

A településen található La Maison du Gruyère gyárban megismerhetjük a sajt nyolc évszázados történetét, a helyi étteremben pedig meg is kóstolhatjuk a belőle készült fogásokat.

Parma, Olaszország

Az észak-olaszországi Emilia-Romagna tartomány gasztronómiai központja, Parma nemcsak a sonkájáról híres, hanem másik legismertebb exporttermékéről, a Parmigiano Reggianóról, azaz ismertebb nevén a parmezán sajtról is.

A gyártúrák során ott is lehetőségünk nyílik bepillantani a kemény, érlelt, gazdag ízvilágú sajt előállításának folyamatába, a múzeumban pedig különböző tradicionális sajtkészítő eszközöket is megtekinthetünk.

Gouda, Hollandia

A névadó sajtjáról híres Gouda városa a holland sajtvölgyben található. A helyi múzeumban minden kérdésünkre választ kaphatunk, ami a sajt előállítását és érlelését illeti.

Érdemes a településre akkor érkezni, amikor neves gasztronómiai eseményeknek, sajtfesztiváloknak ad otthont.

Ha azonban erre nincs lehetőségünk, mindenképpen ajánlott végigjárni sajtpiacokat, ahol számos kézműves sajtkészítő remekeit megkóstolhatjuk.

Emmental, Svájc

A svájci dombok lankái és az alpesi rétek jelentik az ementáli sajt otthonát.

Ebben az idillikus környezetben nemcsak azokat a legelőket nézhetjük meg¸ ahonnan a sajt készítéséhez szükséges kiváló minőségű alapanyagok származnak, hanem meglátogathatjuk az úgynevezett Emmental Show Dairy-t is, ahol lehetőségünk nyílik a kóstolás mellett arra is, hogy szakemberek irányításával elkészítsük saját változatunkat.

Pag, Horvátország

Pag szigete jellegzetes helyi sajtjáról ismert. A juhtejből készült étel különlegessége,

hogy minden falatjában érződik a legelőkön növekvő, az erős széltől tengeri sóval borított zsályák aromája.

Ettől lesz a sajtnak egészen különleges jellegzetes, sós ízvilága. A Pag Gligora sajtgyárában pedig további érdekességeket is megtudhatunk a Pag sajt elkészítéséről is.

Streefkerk, Hollandia

Streefkerk városában található a Booij Kaasmakers, amely háromszáz éves múltra visszatekintő családi gazdaság.

Azontúl pedig, hogy egy vezetett túra keretében végigjárhatjuk az üzemet és megkóstolhatjuk a helyben készült sajtkülönlegességeket, magunk is tanulhatunk a szakértőktől, és elkészíthetjük a saját friss sajtunkat is.

Asztúria, Spanyolország

A Spanyolország északi partján fekvő Asztúria tartomány País de Quesos néven vagy sajtok földjeként is ismert.

Több mint ötven sajtfélét állítanak elő a területen, közülük messze kiemelkedik a füstös ízvilágú Gamonéu és az erős fűszerezésű Cabrales kéksajt. A helyi sajtműhelyek turisztikai fellendítésére a borutakhoz hasonlóan elkészítették a Cabrales sajtutat is, gyakorlatilag minden fontos kézműves sajtkészítő termékét végig kóstolhatjuk.

Camembert, Franciaország

Természetesen nem maradhat ki a sorból az észak-franciaországi Normandia régióban található Camembert sem, amely lágy, tejszínes sajtjának névadója.

A csodálatos természeti környezet mellett bejárható a Maison du Camembert is, így megismerhetjük a sajtkülönlegesség pontos elkészítési módját. Sőt, felkereshetjük a Durand Cheesemongert is, amely az utolsó olyan tejüzem, melynek falai között még mindig a tradicionális módszerekkel készítik a camembert sajtot.

Sajtválogatásunk szereplői megtalálhatók Magyarországon, érdemes azonban felkutatni az autentikus forrásokat is, hiszen egyedülálló módon készülnek, és frissen teljesen más élményt nyújtanak, mint a bolti változatok.

(Fotók: Getty Images)

gasztronómia | sajt | hely | úti cél | külföld

FOLYTASD EZZEL

Már a tökéletes étel-ital párosítást is a mesterséges intelligencia végzi

Így készíti az olaszok kedvenc tésztáját a világ egyik legjobb séfje

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram