Close
Öt különleges sajt, amiért muszáj bejárni fél Európát

Öt különleges sajt, amiért muszáj bejárni fél Európát

Sajtválogatásunk szereplői megtalálhatók Magyarországon, érdemes azonban felkutatni az autentikus forrásokat is, hiszen egyedülálló módon készülnek, és frissen teljesen más élményt nyújtanak, mint a bolti változatok.

Burrata

A burrata textúrája hasonló a mozzarelláéhoz, belseje azonban sokkal tejszínesebb. A sajtot kézzel készítik, az alapanyagául szolgáló tej pedig Itália zöld legelőiről származik.

A tejszín a sajtot felvágva szabályosan elfolyik a tányéron, nem csoda, hogy ízvilágát átütően frissként lehet jellemezni.

La Tur

A La Tur Olaszország egyik leginkább kedvelt keménysajtja, amely könnyen fogyasztható, akár snacknek is kiváló választás lehet.

A sajt szinte minden esetben juh-, illetve kecske- és tehéntej keverékéből készül, és kissé citromos ízvilága van.

Taleggio

A Taleggio egy meglehetősen intenzív illattal rendelkező sajt, ami tipikus példája a ronda, de finom jelenségnek.

A kevésbé szép látványt nyújtó külső jegyek ellenére a bivalytejből készült sajt földöntúli ízvilágot rejt.

Az enyhén édeskés aromáját a gombás ízjegyek egészítik ki.

Delice De Bourgogne

A brie szerelmesei garantáltan kedvelni fogják a Delice de Bourgogne sajtot is, amelynek textúrája elképesztően krémes, már-már túlságosan lágy.

Az íze pedig egyszerre édeskés és enyhén sós, éppen olyan könnyed, mint az állaga.

Chèvre

A Chévre friss kecskesajt, amelyet salátákba is lehet tenni, de önmagában is elképesztően finom.

Bár hipermarketekben is megvásárolható, a bolti változat köszönőviszonyban sincs a friss, provence-i háztáji gazdaságokban készült autentikus sajtokkal.

A sajtos melegszendvics elkészítése pedig elképesztően egyszerű, gyakorlatilag nincs más dolgunk, minthogy a megvajazott toastkenyerek közé tegyünk egy-két szelet sajtot, és aztán tökéletesre süssük a melegszendvics-sütőben. Érdemes lehet azonban néhány jól bevált trükkhöz folyamodnunk.

(Fotók: Getty Images)

különleges | sajt | nemzetközi | gasztronómia | konyha

FOLYTASD EZZEL

Az év gasztrotrendje: fermentálás, ami még az egészségnek is jót tesz

Ez a három ital segít elaludni és sokat javíthat az alvásod minőségén is

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram