Egy igen különleges Törley pezsgő kerül aukcióra a Budapest Borfesztiválon

Rendkívüli tételt bocsát árverésre az ország legnagyobb borászati eseményén, a Budapest Borfesztiválon a Törley Pezsgőpincészet. A palack napra pontosan kötődik a vállalat 140 éves születésnapjához, 2022. augusztus 1-hez, ám messze nem ez az egyetlen különlegessége. A pezsgőt a VinAgora Nemzetközi Borversenyen a legjobb pezsgőnek választották 2021-ben, így megkapta a Champion díjat. Ebből a Chardonnay Brut pezsgő alapjából rezerváltak egy kisebb tételt.  

A Törley Pezsgőpincészet 140 éves születésnapja alkalmából összesen 140 egyedi, sorszámozott palack pezsgőt készített, hogy méltón ünnepelje meg közel másfél évszázados fennállását. Ennek a tételsornak a leginkább unikális palackját bocsátják árverésre az idei Budapest Borfesztiválon. A Törley 140 Brut 1-es számú tanúsítvánnyal igazolt palack alapja a Törley Chardonnay Brut, amelyet a tavalyi VinAgora Nemzetközi Borversenyen a legjobb pezsgőnek választottak, így kaphatta meg a Champion díjat.

A jubileumi darab tradicionális eljárással, száz százalék Chardonnay alapborból készült, egyik különlegessége pedig, hogy a szokásos három év helyett négy éven keresztül érlelték a seprőn.

Az aukcióra kerülő palackot pedig éppen 2022. augusztus 1-jén, a Törley gyár alapításának napra pontosan 140. évfordulóján helyezték rázóállványra, vagyis ekkor történt az utolsó munkafázis, a seprő lerázása. Ezt követően a pincészet csak a webshopjában értékesíti a megmaradó, 139 palacknyi ünnepi tételt.

„Különleges módon szerettük volna megünnepelni a 140 éves évfordulót. Ennek eredménye ez a sorozat, amelyben pezsgőmesterünk minden eddig felhalmozott tudása benne van. Büszkeséggel tölt el minket, hogy ezt a tételt árverésre felajánlhattunk, hiszen bizonyos, hogy ilyen pezsgő soha többet nem készül a Törley pincészetében, mivel ez egy jubileumi darab. Aki megnyeri a licitet, nemcsak egy páratlan pezsgővel gazdagodik, de a legnagyobb múltra visszatekintő hazai pezsgőkészítési hagyományokból is ízelítőt kap”hangsúlyozta Lőrik Tamás, a Törley Pezsgőpincészet márkamenedzsere.

A Borfesztiválon a Jótékonysági Borárverés idei célja a tiszaburai varroda gyerekeknek, fiataloknak szóló programjainak támogatása.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat egy új, modern varrószobát szeretne kialakítani. Ennek célja, hogy a gyermekek megismerhessék a szabás-varrást, mint szakmát. A tervek között szerepel, hogy a varrodában óvodák és iskolák számára tartsanak rendszeres foglalkozásokat, illetve felnőttképzéseket környékbeli nőknek, akiknek így szakmát adnának a kezükbe.

A mai Magyarország legrégebbi és így legnagyobb hagyományokkal rendelkező pezsgőt készítő vállalata az alapítás óta több mint egymilliárd palack pezsgőt gyártott, és mintegy 825 millió liter pezsgőt palackozott. A közel másfél évszázad teljesítménye elegendő lenne arra, hogy a Föld jelenlegi lakosságának közel háromnegyede, 5,5 milliárd ember egyszerre koccintson.

Törley József egyébként csaknem pontosan 140 éve, egészen pontosan 1882. augusztus 1-jén, „Törley József és Társa” néven jegyeztette be vállalkozását a budapesti cégbíróságon. Az alapító, s vele a vállalat mindig is nyitott volt az újdonságokra. Elsőként vezette be itthon például a fagyasztással történő seprőtelenítés (degorzsálás) folyamatát. Üzeme ennek köszönhetően az ország legkorszerűbb pezsgőgyára lett már a századfordulóra. A rákövetkező évtizedekben a Törley hírét és zamatát már Amerikától Ausztráliáig ismerték, a gyárnak pedig már lerakatai voltak Hamburgban, Berlinben és Koppenhágában is. A legnagyobb elismerés pedig az volt az alapító számára, hogy ekkor már Párizsban is ittak Törleyt.

(Fotók: Törley, Getty Images)

törley | pezsgő | aukció | budapest | borfesztivál | különleges

FOLYTASD EZZEL

Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója

A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Tényleg ez a világ legjobb luxusterepjárója? Most kiderül!
Hirdetés