Ennél extrémebb lanternával még nem igen találkoztunk

A rizstüskékből merít ihletet az egészen szokatlan kinézetű Lámpás, ami egyben kilátópont is.

Lámpás (Lantern) névre hallgat, és leginkább egy UFO-knak épült parkolóházat idéz a kínai Zhejiang tartományban, Miaohouzhou falucska mellett lévő 23 méter magas torony. A szoborszerű építmény a modern nemzeti mezőgazdasági bemutató-övezet közepén található, ahol rizstermesztés folyik, kiváló minőségű termőföldeken.

A háromszögekből és membránokból összeálló építmény a letisztult formanyelvével, fehér színével meglehetősen markánsan van jelen az eleven zöld környezetében.

A tervező CoLAB Studio és a Powerchina Huadong Engineering koncepciója szerint az egyedi épületforma a természethez való kapcsolódásra ösztönzi az embereket, amennyiben a mezőkön sétálva már messziről vonzza az embereket a torony. Amikor közel érnek, az emberek meglepődnek, hogy mennyire messzire elnyúlnak a rizsföldek. Ismét távolodva azt láthatják, hogy a Lámpás másképp néz ki különböző szögekből és távolságokból.

A torony kialakítása a teljesen kifejlett rizstüskék művészi formáján alapul. A szerkezet függőlegesen változik, fordul és újjáépíti magát, de a háromszög alakot végig megtartja. Kívülről fehér, nagy szilárdságú membránok borítják az építményt, amelyek minden szinten átfedik egymást. A tornyot körbesétálva jól látszanak ezek az átalakulások.

A Lámpást bárki meglátogathatja, még a kerekesszékesek is, akik a földszint közepén lévő lifttel egyenesen a legfelső emeletre juthatnak. A legfelső emeleti kilátóteraszról távoli falvak és városok láthatók, az épületet körbejárva. Az összesen 840 négyzetméter alapterületű tornyot 2022-ben tervezték, és tavaly szeptemberben adták át.

(Forrás: Parametric Architecture, fotó: Yilong Zhao)

világítótorony | építészet | kilátó | kína | lámpás

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom