Close
Ezért tartják a Tottenham új stadionját a világ legjobbjának

Ezért tartják a Tottenham új stadionját a világ legjobbjának

Az észak-londoni labdarúgóklub játékosai és rajongói is nagyon régóta várták már, hogy birtokba vehessék az új stadiont. A szenzációs létesítmény felavatása néhány nappal ezelőtt megtörtént, mi pedig megvizsgáltuk, miért nevezhetik a világ legjobbjának.

A várakozás tényleg hosszúra nyúlt, mivel az átadás közel nyolc hónapot csúszott. Eredetileg úgy tervezték, hogy már az idény első meccsét itt játszhatja a Spurs, ám végül csak április harmadikán avathatta fel a stadiont a csapat – de legalább győzelemmel, magabiztosan 2:0-ra verték a Crystal Palace együttesét.

Mauricio Pochettino, a londoni gárda edzője örömmel nyilatkozott az új otthonban aratott diadalt követően. A tréner is azt hangsúlyozta, úgy kell viselkedniük, mint a világ egyik legnagyobb klubjának, harcban kell lenniük a trófeákért, fel kell nőniük a feladathoz, mert egy új fejezet kezdődött az életükben. Az bizonyos, hogy a helyszínen nem fog múlni a siker. Lássuk, mit kell tudni az arénáról, és mitől tartják a világ legjobb futballstadionjának!

#1. Az ára

Ha a csapat még nincs is a csúcson – a cikk írásának pillanatában a harmadik helyen állnak a Premier League tabelláján –, az új stadionjuk abszolút világbajnok. Legalábbis ezt állítja róla a dizájnjáért felelős építésziroda, a Populous vezérigazgatója. Az biztos, hogy az aréna ára a fellegekig kúszott; míg az előzetes tervek szerint 350 millió fontból akarták kihozni, végül nagyjából egymilliárd fontból jött ki a teljes projekt.

Ennek a hátterében több ok is húzódik, az importköltségek például drágábbá váltak a Brexit-szavazás miatt, de az árfolyam ingadozása, a felmerülő extra igények, a túlórák és az emelkedő építési költségek is hozzájárultak. A klub persze abban reménykedik, hogy a növekvő bevételek révén hamar megtérül majd a befektetés. Azzal számolnak, hogy évente körülbelül százmillió fontos bevételt hozhatnak majd a jegyeladások. Természetesen névszponzort is keresnek az új létesítményhez, amely egyelőre Tottenham Hotspur Stadion néven fut, ám 200 millió fontért kiadó az elnevezés tíz esztendőre.

#2. Eltüntethető gyepszőnyeg

A régi White Hart Lane helyére felhúzott 62 ezer férőhelyes stadion egyik legnagyobb különlegessége, hogy a gyepszőnyeg kevesebb mint fél óra alatt teljesen eltüntethető, a helyére pedig egy műfüves amerikaifutball-pályát lehet varázsolni, így nem pusztán a Tottenham Hotspur otthonául szolgál, hanem NFL-meccseket is játszanak majd rajta.

Erre a megoldásra azért volt szükség, mert a klub vezetősége megegyezett az amerikaifutball-ligával, hogy szezononként két NFL-meccset áthoznak Angliába, az új arénába. Emellett persze koncerteknek és más rendezvényeknek is otthont adhat majd a létesítmény, elvégre senki sem szeretné, hogy egész Európa legdrágább stadionja kihasználatlanul álljon.

#3. A Déli Lelátó

Az aréna déli lelátója is igazi kuriózumnak számít, hiszen a maga 17 500 férőhelyével egész Anglia legnagyobb egyszintes szektora lett. A tetején egy üvegsétány húzódik, aki pedig ezen végigsétál, az jutalmul megsimogathatja a stadion tetején elhelyezett szimbólumot, a fiatal kakast.

Természetesen az óriási lelátót úgy alakították ki, hogy a szurkolók rendkívül közel legyenek a pályához, a hangjukat pedig a lehető legjobban továbbítsa a játéktér felé, ezzel elősegítve a fantasztikus atmoszférát. Ahogy az építésziroda igazgatója megfogalmazta: olyan szektort akartak építeni, ami saját identitással, egyedi karakterrel büszkélkedhet.

#4. Saját sörfőzde és Európa leghosszabb bárpultja

A Déli Lelátó alatt húzódik egy hatalmas üvegátrium, ahol többek között egy hatvanöt méter hosszú bárpult található, és különböző étkezési, italozási lehetőségeket kínál. Itt hangolhatnak majd a szurkolók a meccsek előtt, illetve lazíthatnak a mérkőzések után.

Szeszből biztosan nem lesz hiány, ugyanis saját mikrosörfőzde is helyet kapott a létesítményben, a házi sört pedig abszolút egyedi módon csapolják.

Piros pont, hogy szívószálat semmiféle italhoz nem adnak, az egész stadion területén mellőzik a műanyag használatát.

#5. Kiszolgáló-létesítmények

A kiszolgáló-létesítmények között szerepel néhány remek bár és étterem is, ahonnan üvegfalakon keresztül tekinthetik meg a vendégek, hogyan futnak ki a gyepre a labdarúgók. A keleti és nyugati lelátók tetején pedig valódi Sky Lounge-ot alakítottak ki, az exkluzív helyszín természetesen tökéletes rálátást biztosít a pályára.

Nyilván nem hiányozhat a repertoárból egy klubmúzeum sem, ami már el is készült, a következő fázisban pedig jöhet a 180 szobás hotel, egy extrém sportlétesítmény az Egyesült Királyság legmagasabb mászófalával, egy közösségi egészségközpont, és 222 új, kedvező árú lakás a környékbeliek számára.

“A futball sokáig olyan volt, mint a színház. Berohantál, leültél megnézni az előadást, és ittál egyet gyorsan a szünetben. A jelenlegi elképzelés arra épül, hogy az emberek több időt töltsenek el a stadionban, legyen egész napos program, ne csupán egy kilencvenperces meccs. Az új aréna viszonyítási alap, így kell egy stadiont kialakítani. Számomra nem kétséges, hogy a Tottenham Hotspur Stadion a világ legjobbja” – nyilatkozta Christopher Lee, a Populous vezérigazgatója.

A vállalatnak egyébként ez már a harmadik hasonló projektje volt Londonban, hiszen a nagy rivális Arsenal otthonául szolgáló Emirates Stadiont és a Wembleyt is ők tervezték.

Ez is érdekelhet:

(Képek: Getty Images, Dezeen)

FOLYTASD EZZEL
Imádják a kínaiak ezt a szelfiző óriáspandaszobrot
Igazi adrenalinbomba lett ez a hihetetlenül látványos függőhíd
Megjelent a Roadster negyedik lapszáma.
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, és akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom