Close
Faházkánaán Kapolcson – A Treehouses és a Hello Wood bevette a Balaton-felvidéket

Faházkánaán Kapolcson – A Treehouses és a Hello Wood bevette a Balaton-felvidéket

Aki figyelmesen követte az elmúlt évek fa- és lombházforradalmát itthon, biztos belebotlott már a Treehousesba. Bár a sikertörténetük az Egerhez közeli, idilli faluban, Noszvajon kezdődött, hosszú tervezés után idén a Balaton-felvidék egyik legszebb és legérintetlenebb részén, a Kapolcs és Vigántpetend által közrefogott Csórompusztán is megvetették a lábukat. Hat különleges, sziklára emlékeztető épülettel hoztak életet a településre, ahol a Balaton nyári nyüzsgésében is könnyű nyugalmat, intimitást és természetközeli élményeket találni.

A koncepció

A házak alapreceptje Noszvajról már ismerős lehet: sok-sok fa, letisztult belső terek, privát szauna és jakuzzi, pazar reggeli, friss levegő és csend. A csapat – azaz Maliga Péter és Dévényi Viktor – viszont már az elején érezte, hogy a lombházak, kilátótornyok és a cabin után kell egy kis vérfrissítés – ezért is vonták be a hazai faépítészet egyik legsikeresebb csapatát, a Hello Woodot a házak tervezéséhez, akik végül nemcsak a különös építészeti megoldásokban, hanem a teljes beruházásban is partnerek lettek.

A szorosabb együttműködés már csak azért is adta magát, mert a csórompusztai terület, ahol a sziklák végül felépültek, korábban a Hello Wood nemzetközi építőtáborainak a helyszíne volt.

A hosszú, szétágazó fasétánnyal összekötött faházak tervezésekor nemcsak az izgalmas formavilág volt szempont, hanem az energiatakarékos megoldások is. Ennek köszönhető, hogy a sziklák fűtési és hűtési igénye minimális, ami a legritkább esetben jellemző a hasonló céllal épített kabinokra.

Szintet léptek a vendéglátásban

A februári indulás óta a sziklák a noszvaji lombházakhoz hasonlóan közel teltházzal futnak. A hely egyetlen gyenge pontjának az indulás előtt a vendéglátás tűnt: a partközeli településekhez hasonlóan Kapolcs környékén is tavasztól őszig tart a szezon, a helyi éttermekre nem lehetett számítani sem a reggelit, sem az ebédet vagy vacsorát illetően.

Így aztán Péterék húztak egy merészet, és a fogadóépület hátsó részében konyhát építettek, ahol a helyi sajtokkal, sonkával és kolbásszal tuningolt reggeli kosarak előkészítése mellett egyszerűbb ebédekhez, és a négyfogásos vacsorákhoz is van elég hely és infrastruktúra.

Sosem volt titok, hogy a Treehouses elsősorban párokra épít – így minden részletben fontos szempont, hogy megőrizzék a hely intimitását. Ezt erősíti a sziklák elhelyezése a területen, csakúgy, mint a vacsorahelyszín kialakítása. A csapat kétfős iglukat épített, saját, fatüzelésű kályhával, hangulatfényekkel, hatalmas szénabálákkal, azt az érzést keltve, mintha egy privát séfet béreltünk volna egy romantikusm vacsorára a puszta közepén.

Az ételek szerencsére nincsenek túlhúzva, egy jobb vidéki bisztró ízeit találjuk a tányérokon: gyakran feltűnnek a menün gazdag ragulevesek, omlós szuvid húsok, dödölle vagy épp olyan klasszikus desszertek, mint a somlói vagy a panna cotta.

Mennyi az annyi?

A noszvaji házakat Péterék csúcsra járatták az elmúlt években, köszönhetően annak is, hogy a piac meglehetősen lassan reagált és több, mint két év kellett, mire hasonló stílusban és minőségben épültek faházak, szerte az országban.

Ma Noszvajon és Kapolcson egyaránt körülbül nyolcvanezer forint az induló ára annak, hogy az egyedi házak kényelmét és extra szolgáltatásait élvezhessük, ami a házak típusától, az időszaktól és a foglaltságtól függően változhat.

A privát jakuzzi mindenhol alapfelszereltség, ahogy Kapolcson a pusztára néző infraszauna is. A sziklák klimatizáltak, a minibárban extra finomságok és helyi borok sorakoznak, a pihenést pedig könnyen fordíthatjuk át aktív kikapcsolódássá és akár vagány, favázas elektromos biciklikkel vagy hagyományos kétkerekűekkel is bejárhatjuk a vidéket a vacsora előtt.

Egy biztos: a Treehouses kapolcsi házaira is igaz, hogy az itt szerzett élményeket felesleges forintosítani. A sziklák a noszvaji lombházakhoz hasonlóan új szintet jelentenek a környék szálláshelyei között, a különleges vacsorahelyszín pedig olyan fűszer, amire sokáig fogunk emlékezni.

(Fotók: Treehouses, Gyana Dániel)

csórompuszta | lombház | hello wood | luxuskabin | kapolcs

FOLYTASD EZZEL

Gigantikus higanycsepp-szobor előtt szelfiznek a New York-iak

Eladóvá vált a világ egyik leghíresebb írójának pazar rezidenciája

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram