Hamarosan csak pénzért lehet megnézni a világ egyik vezető látványosságát

Kénytelen lépni a római városvezetés.

A 2025-ös szentév kiemelt esemény lesz Rómában, amire várhatóan akár 32 millió turista is elzarándokolhat a városba. A hatalmas tömeg hatásának minimalizálása érdekében a városvezetés belépődíjat szedne a Trevi-kútnál.

A tervek szerint a szökőkúthoz előzetes foglalásra is szükség lenne, méghozzá meghatározott időbeosztással, és csak korlátozott számú látogató számára engedélyeznék a szökőkút körüli lépcsőkhöz való hozzáférést.

Mindeközben a helyiek továbbra is ingyenesen látogathatnák az emlékművet, míg a látogatóktól jelképes hozzájárulást, egy vagy két eurót kérnének.

A Trevi-kút (olaszul: Fontana di Trevi) Róma egyik legnagyobb és világszinten legismertebb szökőkútja. A barokk szökőkutat a 17. században építette Niccolò Salvi a Poli-palota (Palazzo Poli) déli homlokzatán. Itt játszódik a filmművészet egyik leghíresebb jelenete Federico Fellini Édes élet című filmjében, amikor Anita Ekberg éjfél után belegázol a szökőkútba, majd Marcello Mastroiannit hívja magához. Ma már tilos a vízbe gázolni, aki ezt mégis megteszi, pénzbírsággal sújtják.

Aki Rómában jár, szinte biztosan ellátogat a Trevi-kúthoz, hogy rituálé-szerűen érméket dobjon a vízbe és aztán kívánjon valamit – általában szerelem, jó egészség vagy az örök városba visszatérés szerepel a "kívánságlista” élén. A legenda szerint, ha valaki a jobb kezével a bal válla fölött a szökőkútba dob egy érmét, akkor visszatér Rómába.

A Rómába látogatók viszont ezzel a hagyománnyal segítséget nyújtanak olyan embereknek, akikkel vélhetően soha nem találkoznak.

Az érmék napokig halmozódnak a vízben, majd miután kihalásszák őket, elviszik a katolikus jótékonysági szervezet, a Caritas római részlegéhez, ahol aztán megszámolják a vödörnyi aprópénzt, majd élelmiszerbank, ingyenkonyha és egyéb szociális projektek finanszírozására fordítják. A szökőkutat havonta kétszer tisztítás céljából leengedik. Nem csupán érméket halásznak ki belőle, a munkások ékszereket, műfogsorokat, vallási érmeket, sőt még köldökzsinórt is távolítottak már el. Ami az összeget illeti, évente olyan másfél millió eurónyi pénzt szoktak kiszedni belőle.

(Forrás: The Sun, fotók: Getty Images)

szentév | trevi-kút | belépődíj | róma | turista

FOLYTASD EZZEL

Dubaj a multikulturális gasztronómia egyik fellegvára is

Jelentős áremelésre készül a nálunk is nagyon népszerű fapados légitársaság

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom