Close
Lenyűgöző futurisztikus síközpont épül a sivatagban

Lenyűgöző futurisztikus síközpont épül a sivatagban

A nem kicsit ambiciózus Neom gigaprojekt Szaúd-Arábia utazási és turisztikai vonzerejét hivatott felturbózni, hamarosan pedig egy elképesztőnek tűnő téli turisztikai központot is kap a közel-keleti ország. Ez lesz a 2026-ra elkészülő Trojena.

“Trojena az ökoturizmus elvein alapulva újradefiniálja majd a hegyi turizmust, kiemelve a természet megőrzésére és a közösség életminőségének javítására irányuló erőfeszítéseinket” – mondta Mohammed bin Szalman szaúdi koronaherceg, a Neom igazgatótanácsának elnöke.

A királyság északnyugati részén, Tabúk régiójának legmagasabb hegyien épül fel a nem mindennapi komplexum, amely a téli sportok kulcsfontosságú helyszíneként aposztrofálja magát.

A sportközpont egy új, igencsak izgalmas elemmel egészíti ki a már így is elképesztő, ötszáz milliárd dolláros mega smart city-t, a The Line-t, és a világ minden tájáról igyekszik odacsábítani a havas sportok fanatikusait, akik a 2600 méteres magasságba emelkedő hegycsúcsok lejtőin kavarhatják fel a havat (A futurisztikus városról, ahol nem lennének autók vagy utcák, cserébe százhetven kilométer hosszan húzódna, itt írtunk bővebben).

Téli (sport)csodaország

A Trojena hat egyedi városrészből áll majd, amelyek számos létesítményt foglalnak magukba, köztük a The Vault néven futó függőleges sífalut kávézókkal, éttermekkel, üzletekkel és szállodákkal, egy interaktív természetvédelmi területet, valamint ultraluxus wellness- és családi üdülőhelyeket.

A területi igényeket minimalizáló The Vault olyan fejlett építészeti és technológiai elemeket tartalmaz, amelyek a fejlesztők szerint “összekötik a fizikai és a digitális világot”.

Az eddig soha nem látott építmény a modern építészet csodája lesz, és olyan személyre szabott élményeket kínál, amelyek “felülmúlják a képzeletet és a valóságot.”

Szakértők szerint a Trojena évente 700 ezer látogatót vonz a régióba, és tízezer új munkahelyet teremt.

Célja, hogy minden évszakra alkalmas alternatíva legyen, ezért egy három kilométer hosszú, mesterséges édesvízi tavat is kiépítenek, ahol mindenféle vízi sportot lehet űzni, a környék természetvédelmi területein pedig nagyokat túrázni és kerékpározni.

Szaúd-Arábia okosvárossá tenné Medinát, az iszlám egyik szent városát. Erről egy tematikus konferencián számoltak be, amelyen helyi és külföldi techcégek vezetői, valamint az üzleti világ képviselői gyűltek össze.

(Forrás: Cityscape, fotók: a Neom Facebook-oldala)

projekt | futurisztikus | sípálya | sivatag | NEOM

FOLYTASD EZZEL

Eladóvá vált Elvis búvóhelye, ahová az esküvője után menekült

Magyar irodára is lehet szavazni az egyik legfontosabb dizájnmagazin éves díjkiosztóján

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram