Tudod, hogy született minden idők legnépszerűbb strandétele? – A lángos-sztori

Miközben a nyár utolsó napjait tapossuk, néhány napra elvonultunk a virtuális világtól. Kihasználjuk, hogy néhány órát még gondtalanul heverhetünk a standon, pásztázhatjuk a vitorlásokat a partról és megmártózhatunk a kedvenc tavunkban. Közben az egyik balatoni strand picike bódéjából kérünk egy lángost – állítólag itt a legjobb. Evés közben jövünk rá, hogy minden idők legjobb magyar strandételéről az elkészítésén kívül nem sokat tudunk. Nem is kellett több, hogy utánajárjunk.

A kívül roppanó, belül puha tésztából a sajtos-tejfölös az etalon, de ma már ezernyi változat létezik, a töltöttől az édesig. Vagy lehet, hogy mindig is létezett?

A lángos ízig-vérig magyar street food, a strandok koronázatlan kajakirálya, pedig a magyarként ismertté vált étel csak a török hódoltsággal érkezett hozzánk. Egyesek szerint eredete egészen az ókori rómaiakig vezethető vissza, az első írásos emlékek az 1700-as évekből maradtak fenn. Amihez biztosan nem fér kétség, hogy a lángossütés akkor kezdett terjedni, amikor a kenyérfogyasztás általánossá vált.

A hagyomány szerint a kenyértésztából megmaradt darabokat lepényformára nyújtották, és parázsra dobták a kemence elejébe, ahonnan könnyedén ki tudták venni kb. harminc perc után, amikor elkészült. Abban az időben általában csak öt-hét naponta készítettek kenyeret, amiből a sütés napjára már nem maradt, ezért akkor mindig friss lángost reggeliztek.

Feltétnek jellemzően tejfölt, kapros túrót vagy zsírt és fokhagymát választottak, de nem volt meglepő az sem, ha valaki lekvárral vagy egyszerűen porcukorral megszórva fogyasztotta. A lángos elnevezés is a kezdeti időkből származik, az elkészítés eredeti módjára utalva, a láng szóból ered.

Ahogy a 19. században megjelent a sörélesztő, lerövidült a kelesztési idő, és megváltozott a lángos készítésének módja is. A tésztát zsírban, majd olajban kezdék kisütni, gyorsan és egyszerűen elkészíthető étel született, amiben a kereskedelem is meglátta a lehetőséget: a lángos apró büfékben indult hódító útjára.

Azóta a lángos az egész világot meghódította, egy legenda szerint egy francia férfi külön erre az alkalomra készített “Magyarországra megyek lángos enni” feliratú pólóban zarándokolt ide Párizsból, hogy jó lángost egyen. De még a New York Times is hosszú cikkben méltatta az ételt, miután egyik újságírójuk ellátogatott a magyarok által vezetett Lángos Truckhoz New Yorkban.

Hiába kapni ma már sok helyen rengeteg innovatív street foodot, az úttörőnek számító lángost nehéz lenne háttérbe szorítani. A legjobb lángosozók híre szájról szájra terjed, a különböző recepteket generációk örökítik, mindenki keresi a hamisítatlan ízt, ami elhozza számára a nyarat és a gyerekkort. Nekünk Budapesten a Flórián téri aluljáró lángosozójában, szombatonként pedig a Tihanyi Piacon esik legjobban.

Ez is érdekelhet:
Ezúttal egy pazar kúriában találkozik a Stílusos Vidéki Éttermiség – Jön a SVET

A 18. századi nemesi kúria nyitott terei pazar kulisszákat kínálnak a találkozónak.

(Fotók: Getty Images)

wall street | zsír | sajtos-tejfölös | new york | olaj | lángos truck

FOLYTASD EZZEL

Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva

Sulciová Silvia interjú

Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom