Close
Ezt a hét kedvelt turistalátványosságot hiába keressük jövőre

Ezt a hét kedvelt turistalátványosságot hiába keressük jövőre

Míg a világ számos népszerű turisztikai célpontja várhatóan 2022-ben újra megnyit, addig vannak olyanok, amelyek nem lesznek látogathatók jövőre. Néhány ikonikus hely átépítés vagy ráncfelvarrás alatt áll, mások viszont végleg elhajóznak a naplementébe.

Smithsonian Air and Space Museum (Washington, Egyesült Államok)

Az USA fővárosában található népszerű múzeum éppen egy hatalmas, hétéves felújítás közepén áll, melynek során mind a huszonhárom kiállítást teljesen újragondolják, új bemutatóterekkel és attrakciókkal készülnek.

A munkálatok egy részét már elvégezték, de múzeum 2022-ben legalább hat hónapra bezár annak érdekében, hogy az átalakítás következő szakaszába léphessen. Mire befejeződik, mintegy 1400 új tárgynak lesz helye.

A Haiku-lépcső (Hawaii, Egyesült Államok)

Az Oahu szigetén található gyönyörű túraútvonalat “a mennyországba vezető lépcsőnek” is nevezik. A Haiku-lépcsőt azonban a túlturistásodás veszélyei sújtják.

Bár az 1980-as években hivatalosan lezárták, ez nem akadályozta meg a túrázókat abban, hogy felsurranjanak a lépcsőre – sokan közülük balesetet szenvedtek.

Idén ősszel a Honolulu Városi Tanács egyhangúlag megszavazta a lépcső végleges eltávolítását. Várhatóan 2022-ben bontják le.

One Liberty kilátóterasz (Philadelphia, Egyesült Államok)

Az 57. emeleti kilátó  csendben bezárt a koronavírus járvány közepette, arra hivatkozva, hogy kevés turista érkezik a testvéri szeretet városába.

Ha Instagram-kompatibilis festői kilátást szeretnénk Philadelphiára, a közeli City Hall Tower Observation Deck remek opciót jelent.

Stalheimskleiva út (Vestland, Norvégia)

Skandinávia egyik legmeredekebb útja két festői vízesést köt össze az UNESCO Világörökség részét képező Nærøydalen-völgyben.

A hajtűkanyarjairól is ismert úton 2022-ben már elengedhetetlenné vált karbantartási munkálatok folynak. Jelenleg nincs hivatalos újranyitási dátum.

Marble Arch Mound (London, Anglia)

Londonban rengeteg látnivaló és tennivaló van, de a helyiek 2021 júliusában nagyon várták  ezt az új látványosságot.

Bár a Marble Arch Moundot buja szabadtéri menedékhelyként hirdették meg, köztéri művészeti elemekkel és a Hyde Parkra nyíló kilátással, a végeredmény rengeteg kritikát kapott.

A döccenők ellenére a Marble Arch Mound augusztusban újra megnyitott, ám 2022 januárjában végleg bezár.

A sárga tök (Naosima, Japán)

Jajoj Kuszama japán művész hatalmas pöttyös tökszobrairól híres. Egyik leghíresebb műve egy élénksárga alkotás, ami a Szeto tengerben fekvő “művészeti sziget” Naosima kikötőjében.

Augusztusban azonban egy erős tájfun a tengerbe sodorta a tököt. Néhány darabot sikerült ugyan kihalászni a vízből, de az nem világos, hogy a tök újra kiállítható lesz-e, és ha igen, mikor.

Peak Tram (Hongkong)

Hongkong egyik legkönnyebben felismerhető látványossága a Peak Tram, amely a sziget legmagasabb pontjára szállítja az utasait. A piros fémkocsik 1989-ben debütáltak, az eredeti sikló századik évfordulóján.

A villamos 2021 júniusában felújítás miatt leállt, és még mindig nincs pontos dátum arra vonatkozóan, mikor indul el újra.

Karácsonyi filmek. Lehet, hogy közhelyesek és sziruposak, de egyvalamit biztosan tudnak: hangulatba hozni. Sokan az ünnepre készülődés előtt teszik be a videóba…pardon, indítják el valamelyik streaming-szolgáltatón a kedvencüket és nem is biztos, hogy közben eszükbe jut, akár fel is kereshetik azokat a helyeket, ahol az ikonikus jelenetek életre keltek. Az Igazából szerelemtől a Die Hardig mutatunk pár klasszikus filmes helyszínt, amelyeket meg lehet látogatni.

(Forrás: CNN, fotók: Getty Images)

naosima | norvégia | london | zárva | sárga tök

FOLYTASD EZZEL

Ebben az országban most inkább ne szálljunk be az alternatív taxiba

Erre indulj, ha Horvátország kicsiny Velencéit keresed!

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram