Close
Eltüntetik Hawaii legismertebb, eleve csak illegálisan megközelíthető látványosságát

Eltüntetik Hawaii legismertebb, eleve csak illegálisan megközelíthető látványosságát

A folyamatos birtokháborítás és a helyszínen történt balesetek miatt eltávolítják Hawaii híres Haiku-lépcsőjét.

A Stairway to Heaven-ként (Lépcső a mennybe) is ismert látványosságot az amerikai haditengerészet építette még az 1940-es években. Napjainkban a Hawaii-szigetek legjobb kilátását kínálja, annak ellenére, hogy több mint harminc éve le van zárva a nagyközönség előtt.

Az Oahu keleti részén felhúzott 3922 lépcsőfok egy hegyre kanyarog fel Kaneohéban.

Bár a lépcsősor hivatalosan nem látogatható, ez nem különösen akadályozta meg az embereket abban, hogy sokszor lakóházak kerítéseit átugorva vagy a hátsó udvarokon átkelve az ösvényre tévedjenek, hogy aztán felbaktassanak a magasba.

Honolulu Városi Tanácsa viszont megelégelte a dolgot, és egy nemrégiben tartott ülésen a megugró biztonsági költségek miatt egyhangúlag megszavazta a lépcső eltávolítását. “Alapvetően nem helyénvaló, hogy egy ilyen nagy forgalmú turisztikai látványosság egy olyan lakónegyeden keresztül haladjon, amely nem képes megfelelő létesítményeket és parkolási lehetőséget biztosítani” – mondta Rick Blangiardi, Honolulu polgármestere.

Év elején egy huszonnégy éves fiatalembert kellett légi úton elszállítani a területről, miután megsérült a térde, miközben a lépcsőn mászott felfelé.

Jelenleg ezerdolláros (kb. 300 ezer forintos) bírsággal sújtják azokat, akiket a lépcsőknél birtokháborításon kapnak.

Van rá némi esély viszont, hogy a lépcsők nem tűnnek el teljesen – elképzelhető, hogy áthelyezik őket. Tavaly a közeli Kuoloa Ranch – ahol olyan filmeket forgattak, mint a Jurassic Park és a Jumanji – felajánlotta, hogy átveszi a látványosságot, és saját birtokán fizetős attrakcióként működtetné tovább.

Korábban megírtuk, hogy a vártnál néhány tízezerrel több amerikai turista valósággal febolygatta a mindennapokat a Hawaii-szigeteken, ahol jelen állás szerint nem nagyon tudnak mit kezdeni a járvány után fellépő példátlan turisztikai igényekkel.

(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Unsplash, Getty Images)

eltávolítják | Haiku | lépcső a mennybe | illegális | hawaii

FOLYTASD EZZEL

Egekben a szállásárak Dohában, nagyon rosszul jár, aki nem foglalt időben szobát a foci vb idejére

Az utolsó korlátozásokat is eltörli az egyik legnépszerűbb téli úti cél

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Az álom és ébrenlét varázslatos világába repít az idei S/ALON Budapest lakástrend kiállítás
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom