Close
A hawaii lakosok szinte könyörögnek a turistáknak, hogy ne jöjjenek a szigetekre

A hawaii lakosok szinte könyörögnek a turistáknak, hogy ne jöjjenek a szigetekre

Maradjanak otthon.

A vártnál néhány tízezerrel több amerikai turista valósággal febolygatta a mindennapokat a Hawaii-szigeteken, ahol jelen állás szerint nem nagyon tudnak mit kezdeni a járvány után fellépő példátlan turisztikai igényekkel.

Július elejétől az Egyesült Államokból érkező, mindkét oltáson átesett turisták szkippelhetik a karantént és a repülést megelőző teszteket, mindez pedig számos komplikációhoz vezetett a paradicsomban.

A vendéglátóiparban például munkaerőhiányt tapasztalni, az utak zsúfoltak, az éttermekben pedig akár másfél órás várakozással is számolni kell.

Az egyik helyi polgármester odáig ment, hogy megkérte a légitársaságokat, segítsenek legalább annyival, hogy csökkentik az érkező járatok számát. “Csak egy kis szünetet kérünk, ha lehet így mondani” – nyilatkozta Mike Victorino. “Nincs felhatalmazásunk arra, hogy úgymond hivatalosan kitegyük a stoptáblát, de arra kérjük a döntéshozókat, tegyenek valamit az ügy érdekében”.

Az amerikaiak előszeretettel használják ki Hawaii közelségét és a meglazított utazási korlátozásokat, hogy végre kiszakadjanak egy kicsit a megszokottból. Leginkább a második legnagyobb szigetnek számító Maui van leterhelve, ahol békeidőben az ötven kilométernyi érintetlen strandok 300 ezer vendéget is vonzanak havonta, a jelenlegi látogatószám viszont már meghaladja a járvány előtti szintet. Július első felében naponta átlagban 35 ezer turista érkezett a szigetekre, ez pedig kevés indokot ad a légitársaságoknak a polgármester panaszának meghallgatására…

Maui lakosai nemrégiben megdöbbenve olvasták a vízhiányról szóló híreket, melyek szerint ötszáz dolláros (150 ezer forintos) bírsággal sújtják őket autómosásért, gyeplocsolásért és számos más, vízhasználathoz köthető “nem alapvető” tevékenységért. A helyiek a közösségi médiában fejtették ki aggodalmukat a tömegével beáramló turisták miatt, és arra kérték az útra indulókat, inkább kerüljék el Hawaii-t. Úgy érzik, másodrendű állampolgárként kezelik őket és korlátozzák a vízhasználatukat csak azért, hogy ki tudják szolgálni a turistaigényeket. Néhányan amiatt is aggódnak, hogy a Delta-variáns terjedése miatt a már amúgy is túlterhelt vállalkozások csak ötven százalékos kapacitással működnek.

“A Covid több mint egy évig senkit sem engedett el sehová” – mondja Mike Victorino. “És most Maui – illetve Hawaii állam – a feltorlódott igények gócpontjává vált. Szívesen fogadjuk  a vendégeket, de azt be kell látni, hogy csak véges számú strandunk van”.

Szakértők szerint leghamarabb 2022-ben számíthatnak némi enyhülésre.

“A helyzet több okból is kezelhetetlen – magyarázza Dr. Jerry Agrusa, a Hawaii Egyetem professzora. “Egyrészt a Delta-variáns okán óvatosnak kell lennünk, másrészt a járványon túl számos olyan tényező van, ami miatt a turisták és a helyiek Hawaii-szerte nem feltétlenül ideális körülményeket tapasztalhatnak. ”

Egyes szigeteken bérelt autóval érdemes csak közlekedni, amelyekből csupán rendkívül kevés érhető el. Az éttermek tele vannak, emiatt sokszor több mint egy órát, de néha még kilencven percet is várni kell egy asztalra, akár helyi lakos, akár turista az illető.  Éhesen pedig senki sem szeret ennyit várakozni. A vendéglátásban dolgozókat jelentős túlórára kényszerítik, ami “fáradt és dühös” munkaerőt, valamint elégedetlen turistákat  eredményez.

A megoldás?

Egy tanulmány szerint Hawaii turizmussal kapcsolatos problémái közül jó pár megoldható lenne, ha az Amerikából érkezők többet fizetnének bizonyos szolgáltatásokért. Egy felmérés válaszadóinak több mint háromnegyede hajlandó lenne mélyebben a zsebébe nyúlni a hawaii kultúrát tiszteletben tartó turisztikai élmények támogatására, tízből négyen pedig szívesen fizetnének tíz százalékkal többet egy éttermi fogyasztásért, ha ez azt jelentené, hogy a helyi beszállítók nagyobb bevételhez jutnak.

Hawaii tehát keményen dolgozik azon, hogy megoldást találjon az ilyen szintű keresletből eredő problémákra, ezzel együtt a természeti erőforrások megőrzésére. Néhány intézkedést már bevezettek: megduplázták különböző népszerű szolgáltatások díját az államon kívülről érkezettek számára, illetve elindítottak egy kísérleti buszjáratot, hogy tehermentesítsék a tömegközlekedést.

Egy biztos, a helyiek szerint akkor szűnnek meg ténylegesen a gondok, ha az emberek addig nem utaznak a szigetekre, amíg a jelenlegi állapot fennáll. Ezt viszont a különféle gazdasági okok és a járvány utáni roham szinte lehetetlen küldetéssé teszi.

Korábban mi is megírtuk, hogy a korlátozások enyhítése után nemcsak a szigetre érkező látogatók száma emelkedett meg, hanem az autóbérlési szolgáltatás díja is. Az autóbérléssel foglalkozó társaságok járműveik eladásával kénytelenek voltak ritkítani a flottájukon, mert turisták hiányában alig-alig akadt ügyfelük, és nem tudták hol parkoltatni a használaton kívüli autóikat. Furfangos megoldást találtak a turisták a drága autóbérlés “megúszására.”

(Forrás: EuroNews, fotók: Getty Images, Pixabay)

megoldás | paradicsom | túlturistásodás | hawaii | utazás

FOLYTASD EZZEL

Így fogsz utazni jövőre

Az infláció ellenére ismét csúcsra jár a bevásárlóturizmus Olaszországban

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram