Close
Súlyos bírságot fizet, aki megérint egy barátfókát a Hawaii-szigeteken

Súlyos bírságot fizet, aki megérint egy barátfókát a Hawaii-szigeteken

A tengeri emlős a világ egyik legveszélyeztetettebb fókafaja.

Két turistát fejenként ötszáz dolláros (150 ezer forintos) bírsággal sújtottak Hawaii-n, amiért megérintettek egy barátfókát. Mindez azután történt, hogy a közösségi médiában posztoltak a találkozásról.

A Honolulu Star-Advertiser beszámolójából kiderül, hogy a Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) vizsgálatot indított az esettel kapcsolatban, miután az incidenst megörökítő videók felbukkantak az interneten. Mindkét turistáról megállapították, hogy megsértették a veszélyeztetett fajokról szóló törvényt.

A NOAA szerint a fókák állami és szövetségi törvények által védettek, ezért azt javasolják a látogatóknak, hogy a fókákat körülbelül tizenöt méteres távolságból tekintsék meg.

Az egyik jogsértést még június 7-én tette közzé a TikTok-on egy nászúton lévő louisianai nő, aki a kaauai tengerparton pózolt a fókával, és amikor megérintette, az emlős megijedt. A lap szerint a nő férje, Stephen bocsánatot kért a viselkedésért, és elmondta, hogy kifizetik a bírságot, mivel nagy rajongói Hawaii-nak, és nem akartak ártani senkinek. (A vezetéknevüket inkább nem akarták elárulni, mivel halálos fenyegetéseket kaptak a vírusszerűen terjedő videó miatt).

A másik eset Alex Magala nevéhez fűződik: a 2014-es, Szocsiban rendezett téli ötkarikás játékok megnyitóünnepségén fellépett artista idén májusban posztolt Instagram-oldalán egy videót, amiben ő is megérintett egy barátfókát. Az állat ezt követően a farkát csattogtatta,  majd amikor Magala ismét közeledett hozzá, a fóka ugatott és beúszott az óceánba.

“Most jöttem rá, hogy rosszat tettem. Hozzáértem egy fekvő fókához. Nem voltam tudatában annak, hogy ez tiszteletlenség a részemről, hiszen vendég vagyok egy idegen helyen” – mondta Magala, majd kifejtette, hogy először halottnak hitte a fókát és közelebbről akarta megnézni, aztán amikor látta, hogy az megrémült, nyugtatni próbálta.

Jelenleg kb. 1400 barátfóka maradt fenn, ebből 1100 Hawaii északnyugati szigetein, háromszáz pedig a fő szigeteken él. A populáció hatvan éve csökkenő tendenciát mutat, de a közelmúltban tett erőfeszítések szerencsére némi javulást eredményeztek. A NOAA szerint a barátfókák a világ egyik legveszélyeztetettebb fókafajának számítanak.

A lottójátékok főnyereménye általában nagy összegű készpénz vagy egyszeri extra élmény szokott lenni, de a világ másik felében most valami mással csalogatnak. A Hawaii-n található Aloha állam többszáz kecskét tervez kisorsolni a helyiek között, amit azért kénytelenek meglépni, mert a négylábúak jó eséllyel szinte teljesen tönkretesznek egy történelmi jelentőségű helyet. A természeti szépsége és kulturális jelentősége miatt fontos Puʻuhonua o Hōnaunau Nemzeti Park állapotának megőrzése érdekében komoly erőfeszítésekre van szükség.

(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Getty Images)

FOLYTASD EZZEL
Korlátozások és nagy remények: Így indul az idei síszezon Európában
Borzalmas a járványhelyzet Kárpátalján, a legszigorúbb besorolás jön a régióban
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom