Close
Súlyos bírságot fizet, aki megérint egy barátfókát a Hawaii-szigeteken

Súlyos bírságot fizet, aki megérint egy barátfókát a Hawaii-szigeteken

A tengeri emlős a világ egyik legveszélyeztetettebb fókafaja.

Két turistát fejenként ötszáz dolláros (150 ezer forintos) bírsággal sújtottak Hawaii-n, amiért megérintettek egy barátfókát. Mindez azután történt, hogy a közösségi médiában posztoltak a találkozásról.

A Honolulu Star-Advertiser beszámolójából kiderül, hogy a Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) vizsgálatot indított az esettel kapcsolatban, miután az incidenst megörökítő videók felbukkantak az interneten. Mindkét turistáról megállapították, hogy megsértették a veszélyeztetett fajokról szóló törvényt.

A NOAA szerint a fókák állami és szövetségi törvények által védettek, ezért azt javasolják a látogatóknak, hogy a fókákat körülbelül tizenöt méteres távolságból tekintsék meg.

Az egyik jogsértést még június 7-én tette közzé a TikTok-on egy nászúton lévő louisianai nő, aki a kaauai tengerparton pózolt a fókával, és amikor megérintette, az emlős megijedt. A lap szerint a nő férje, Stephen bocsánatot kért a viselkedésért, és elmondta, hogy kifizetik a bírságot, mivel nagy rajongói Hawaii-nak, és nem akartak ártani senkinek. (A vezetéknevüket inkább nem akarták elárulni, mivel halálos fenyegetéseket kaptak a vírusszerűen terjedő videó miatt).

A másik eset Alex Magala nevéhez fűződik: a 2014-es, Szocsiban rendezett téli ötkarikás játékok megnyitóünnepségén fellépett artista idén májusban posztolt Instagram-oldalán egy videót, amiben ő is megérintett egy barátfókát. Az állat ezt követően a farkát csattogtatta,  majd amikor Magala ismét közeledett hozzá, a fóka ugatott és beúszott az óceánba.

“Most jöttem rá, hogy rosszat tettem. Hozzáértem egy fekvő fókához. Nem voltam tudatában annak, hogy ez tiszteletlenség a részemről, hiszen vendég vagyok egy idegen helyen” – mondta Magala, majd kifejtette, hogy először halottnak hitte a fókát és közelebbről akarta megnézni, aztán amikor látta, hogy az megrémült, nyugtatni próbálta.

Jelenleg kb. 1400 barátfóka maradt fenn, ebből 1100 Hawaii északnyugati szigetein, háromszáz pedig a fő szigeteken él. A populáció hatvan éve csökkenő tendenciát mutat, de a közelmúltban tett erőfeszítések szerencsére némi javulást eredményeztek. A NOAA szerint a barátfókák a világ egyik legveszélyeztetettebb fókafajának számítanak.

A lottójátékok főnyereménye általában nagy összegű készpénz vagy egyszeri extra élmény szokott lenni, de a világ másik felében most valami mással csalogatnak. A Hawaii-n található Aloha állam többszáz kecskét tervez kisorsolni a helyiek között, amit azért kénytelenek meglépni, mert a négylábúak jó eséllyel szinte teljesen tönkretesznek egy történelmi jelentőségű helyet. A természeti szépsége és kulturális jelentősége miatt fontos Puʻuhonua o Hōnaunau Nemzeti Park állapotának megőrzése érdekében komoly erőfeszítésekre van szükség.

(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Getty Images)

tengeri | barátfóka | veszélyeztetett | büntetés | hawaii

FOLYTASD EZZEL

Így fogsz utazni jövőre

Az infláció ellenére ismét csúcsra jár a bevásárlóturizmus Olaszországban

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram