Újra megnyitott Anglia legrégebbi szabadtéri uszodája

Akár egy Jane Austen regényben is érezhetjük magunkat, ha belépünk a 19. század elején épült, mézszínű, félkör alakú épületbe, amely Bath festői környezetében áll.

Az 1815-ben John Pinch építész tervei alapján épült Cleveland Pools az Egyesült Királyság legrégebbi nyilvános szabadtéri uszodája. Eredetileg közvetlenül az Avon folyó vizével töltötték fel, amelynek partján áll. Első vendégei éves bérlettel látogatták, és köztük az órások, sebészek, építészek és bankárok mellett még egy sarkkutatót is találunk.

A ’70-es években azonban a népszerűsége hanyatlani kezdett, miután nem tudta felvenni a versenyt a beltéri, fűtött medencékkel, így 1978-ban rövid időre, majd 1984-ben végleg bezárni kényszerült.

A medencéjét egy ideig pisztrángtelepként használták, de ez sem bizonyult jövedelmezőnek, végül 2003-ban a helyi önkormányzat eladásra hirdette meg.

A helyiek nem hagyták annyiban a dolgot, megalakították a Cleveland Pools Trust-ot, és különböző forrásokból, például a Nemzeti Lottótól és a kormánytól pénzt gyűjtöttek a felújításra.

Miután sikerrel jártak, 2021 májusában elkezdődhettek az építkezések, és bár a munka egy kissé bonyolultnak bizonyult, miután minden anyagot a folyón keresztül kellett a helyszínre szállítani,

idén végül elkészült a mű, és a huszonöt méteres nagy, valamin a kisebb csobbanómedencét felavathatta az a száz szerencsés úszó, aki vállalta a versenyt, hogy részt vehessen a megnyitón,

és nem ódzkodik a hideg víztől. A medencékben ugyanis jelenleg még nincs fűtés, azt csak jövő nyártól biztosítja majd a hőszivattyús technológia, amely az Avonból nyeri az energiát.

Ez a szlovén uszoda egyedülálló Európában, ez pedig mintha egy képregény lapjairól került volna át a valóságba.

(Forrás: CNN, képek: Getty Images)

 

Anglia | bath | újranyitás | felújítás | medence

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom