Close
Újra megnyitott Anglia legrégebbi szabadtéri uszodája

Újra megnyitott Anglia legrégebbi szabadtéri uszodája

Akár egy Jane Austen regényben is érezhetjük magunkat, ha belépünk a 19. század elején épült, mézszínű, félkör alakú épületbe, amely Bath festői környezetében áll.

Az 1815-ben John Pinch építész tervei alapján épült Cleveland Pools az Egyesült Királyság legrégebbi nyilvános szabadtéri uszodája. Eredetileg közvetlenül az Avon folyó vizével töltötték fel, amelynek partján áll. Első vendégei éves bérlettel látogatták, és köztük az órások, sebészek, építészek és bankárok mellett még egy sarkkutatót is találunk.

A ’70-es években azonban a népszerűsége hanyatlani kezdett, miután nem tudta felvenni a versenyt a beltéri, fűtött medencékkel, így 1978-ban rövid időre, majd 1984-ben végleg bezárni kényszerült.

A medencéjét egy ideig pisztrángtelepként használták, de ez sem bizonyult jövedelmezőnek, végül 2003-ban a helyi önkormányzat eladásra hirdette meg.

A helyiek nem hagyták annyiban a dolgot, megalakították a Cleveland Pools Trust-ot, és különböző forrásokból, például a Nemzeti Lottótól és a kormánytól pénzt gyűjtöttek a felújításra.

Miután sikerrel jártak, 2021 májusában elkezdődhettek az építkezések, és bár a munka egy kissé bonyolultnak bizonyult, miután minden anyagot a folyón keresztül kellett a helyszínre szállítani,

idén végül elkészült a mű, és a huszonöt méteres nagy, valamin a kisebb csobbanómedencét felavathatta az a száz szerencsés úszó, aki vállalta a versenyt, hogy részt vehessen a megnyitón,

és nem ódzkodik a hideg víztől. A medencékben ugyanis jelenleg még nincs fűtés, azt csak jövő nyártól biztosítja majd a hőszivattyús technológia, amely az Avonból nyeri az energiát.

Ez a szlovén uszoda egyedülálló Európában, ez pedig mintha egy képregény lapjairól került volna át a valóságba.

(Forrás: CNN, képek: Getty Images)

 

bath | Anglia | medence | Cleveland Pools | uszoda

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram