Close
Újra megnyitott Anglia legrégebbi szabadtéri uszodája

Újra megnyitott Anglia legrégebbi szabadtéri uszodája

Akár egy Jane Austen regényben is érezhetjük magunkat, ha belépünk a 19. század elején épült, mézszínű, félkör alakú épületbe, amely Bath festői környezetében áll.

Az 1815-ben John Pinch építész tervei alapján épült Cleveland Pools az Egyesült Királyság legrégebbi nyilvános szabadtéri uszodája. Eredetileg közvetlenül az Avon folyó vizével töltötték fel, amelynek partján áll. Első vendégei éves bérlettel látogatták, és köztük az órások, sebészek, építészek és bankárok mellett még egy sarkkutatót is találunk.

A ’70-es években azonban a népszerűsége hanyatlani kezdett, miután nem tudta felvenni a versenyt a beltéri, fűtött medencékkel, így 1978-ban rövid időre, majd 1984-ben végleg bezárni kényszerült.

A medencéjét egy ideig pisztrángtelepként használták, de ez sem bizonyult jövedelmezőnek, végül 2003-ban a helyi önkormányzat eladásra hirdette meg.

A helyiek nem hagyták annyiban a dolgot, megalakították a Cleveland Pools Trust-ot, és különböző forrásokból, például a Nemzeti Lottótól és a kormánytól pénzt gyűjtöttek a felújításra.

Miután sikerrel jártak, 2021 májusában elkezdődhettek az építkezések, és bár a munka egy kissé bonyolultnak bizonyult, miután minden anyagot a folyón keresztül kellett a helyszínre szállítani,

idén végül elkészült a mű, és a huszonöt méteres nagy, valamin a kisebb csobbanómedencét felavathatta az a száz szerencsés úszó, aki vállalta a versenyt, hogy részt vehessen a megnyitón,

és nem ódzkodik a hideg víztől. A medencékben ugyanis jelenleg még nincs fűtés, azt csak jövő nyártól biztosítja majd a hőszivattyús technológia, amely az Avonból nyeri az energiát.

Ez a szlovén uszoda egyedülálló Európában, ez pedig mintha egy képregény lapjairól került volna át a valóságba.

(Forrás: CNN, képek: Getty Images)

 

Anglia | felújítás | Cleveland Pools | uszoda | bath

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram